Top 5 inspirerende films

De film top 5 van deze week gaat over films die zich afspelen in getto’s van grote armoede en geweld. Ondanks deze helse omstandigheden weten de protagonisten in deze films (meestal bestaande helden) hun leven en de maatschappij op inspirerende wijze een positieve draai te geven.

5. Redemption: The Stan Tookie Williams Story (Regie: Vondie Curtis-Hall, 2004)
4. Angela’s Ashes (Regie: Sir Alan Parker, 1999)
3. The Outsiders (Regie: Francis Coppola, 1983)
2. Boyz N The Hood (Regie: John Singleton, 1991)
1. Cidade de Deus (Regie: Fernando Meirelles, 2002)

5. Redemption: The Stan Tookie Williams Story
Deze, oorspronkelijk voor televisie gemaakte film, verteld het roerige levensverhaal van “Tookie”. Deze was verantwoordelijk voor de oprichting van de beruchte L.A.-gang de Crips en belande met de doodstraf in de bak. Achter tralies begint zijn bewonderenswaardige levensverandering. Hij zorgt o.a. voor een wapenstilstand tussen de Crips en de rivaliserende gang de bloods en schrijft diverse populaire kinderboeken die geweld en gangbanging ontmoedigen. Hiervoor werd hij diverse malen genomineerd voor de Nobel prijs, voor zowel de vrede als literatuur.
Oscar-winnaar Jamie Foxx, die ook al een schitterende Ray Charles tot leven bracht, zet weer een topprestatie neer als “Tookie”.

4. Angela’s Ashes
Deze film is gebaseerd op de autobiografische bestseller van Frank McCourt en verteld het verhaal van zijn straatarme jeugd in Limerick (Ierland) en Brooklyn (Amerika). De enige uitvlucht voor de protagonist, Frankie, is de pen. Emily Watson en Robert Carlyle spelen de gebrekkige ouders.

3. The Outsiders
Een poetische film van de regisseur van The Godfather over en voor tieners en gebaseerd op het boek van S.E. Hinton. De twee gangs de Greasers en de Socials hebben niets behalve vechten om territorium. De dromerige Ponyboy weet zich echter te onttrekken uit dit milieu door het schrijven te ontdekken.
Visueel is deze film ‘poetry in motion’ en Coppola bracht een supergetalenteerde cast van jongeren samen, die stuk voor stuk hun sporen in toekomstige films zouden verdien. Hieronder bevonden zich o.a. Tom Cruise, Matt Dillon, Patrick Swayze, Rob Lowe en Diane Lane. De titelsong (van Stevie Wonder) vat de boodschap van deze film samen: “Stay Gold”, vrij vertaald, blijf puur.

2. Boyz N The Hood
Een eerlijk en bikkelhard portret van het leven in ‘da hood’ van Los Angeles. De jonge protagonist van de film, Oscar-winnaar Cuba Gooding Jr., gelooft in de macht van kennis terwijl hij zijn vrienden ziet wegzinken in geweld en drugs.
John Singleton zijn filmdebuut maakte filmgeschiedenis doordat hij de eerste zwarte regisseur (en tot nu toe enige) is die ooit voor een Oscar werd genomineerd in de regiecategorie. De fantastische cast wordt geleidt door Laurence Fishburne, Angela Bassett en rapper Ice Cube.

1. Cidade de Deus
Een Braziliaans meesterwerk dat zich afspeelt in de ironisch getitelde ‘stad van God’, de meest gewelddadige sloppenwijk in Rio de Janeiro. Hier zit praktisch elk kind in een gang en is een leven niets waard. Busca-Pe is een jongen die een passie voor fotografie heeft en dit is zijn uitweg. Voor een Braziliaanse krant waagt hij zijn leven om de gangoorlogen op film vast te leggen.
Deze film werd hoofdzakelijk met echte straatkinderen gemaakt en dit en documentaire-achtige stijl maken de film megarealistisch. De film werd genomineerd voor 4 Oscars: beste regie, beste scenario, beste camerawerk en beste montage.

(Advertentie)