hetkanKort: hybride auto vervuilt meer dan dieselauto

Hybride auto’s stoten meer CO2 uit dan de zuinigste en schoonste dieselauto in dezelfde klasse, zo blijkt uit onderzoek. De Volkswagen Golf Blue Motion is schoner dan hybride auto’s. De krant meldt dat de Toyota Prius en de Honda Civic of Insight meer CO2 uitstoten dan fabrikanten en overheden melden, omdat de helft van deze hybride wagens als leaseauto wordt gebruikt. Die rijden het vaakst op de snelweg, waardoor de benzinemotor aanzienlijk vaker wordt gebruikt dan de schone elektrische motor.

Toch betalen leaserijders in de schoonste dieselauto’s meer belasting. De bijtelling op deze auto’s is minimaal twintig procent, terwijl hybriderijders slechts veertien procent bijtelling betalen. Onterecht, vindt de ANWB, die aandringt op gunstigere fiscale regelingen voor de schoonste dieselauto’s.

(Advertentie)