Hang Up, Keep Up (I) – Malaria, een stekende ziekte

Deze week hebben drie dj’s van 3FM zich op laten sluiten in het Glazen Huis in Groningen. Alweer de zesde editie en ditmaal gaat de opbrengst naar het Rode Kruis die het zal gebruiken in de strijd tegen malaria, een stekende ziekte die nog altijd zorgt voor vele doden in vooral Sub-Sahara Afrika en Zuidoost-Azië. Deze week op hetkanWel een drieluik over een sluipmoordenaar: malaria.

Gezondheid ligt ten grondslag aan het succes van alles. Daar geloof ik al jaren in. Ik heb met eigen ogen gezien wat mensen nodig hebben in heel arme landen. Dat is om te beginnen het geloof dat ze morgen ook weer wakker worden. Schoolboeken, huizen, waterpompen en irrigatiesystemen zijn natuurlijk geweldig; maar als je er morgen niet meer bent, heb je aan dit alles helemaal niets.

Als je gezond bent kan je leren, werken, ontwikkelen en denken aan de toekomst van morgen. Je kan eten maken, je kinderen opvoeden en je broertjes en zusjes helpen. Je kan jezelf en jouw omgeving beter maken. Als je ziek bent, kan je geen van dit alles: je leeft bij de dag en dan kom je niet vooruit. Eén van de grootste gevaren op weg naar een beter leven is voor velen in de armste gebieden is de malariamug. Malaria is een sluipmoordenaar. Kinderen sterven snel, maar als je het dan nog overleefd, komt de ziekte terug. Uiteindelijk gaat bijna iedereen in deze arme gebieden die besmet is er aan dood. Doordat medicijnen te duur zijn. Keihard. Genezen is moeilijk, voorkomen is makkelijker en belangrijker.

Iedere halve minuut sterft een kind aan een kleine muggensteek. Elke halve minuut een verloren leven. Deze kleine mug vraagt grote voorzorgsmaatregelen, want de enige manier om zeker te weten is nog altijd zorgen dat je niet gestoken wordt. Het Rode Kruis deelt muskietennetten uit op plekken waar dat er toe doet. En ze controleren hoe ze hangen. Want doorgaan is vaak moeilijker dan beginnen: toeristen kopen graag zo’n geïmpregneerd muskietennet, zo zag ik ooit zelf in een arm Mozambicaans dorp. De netten die de hulporganisaties brengen, worden net zo snel weer doorverkocht aan de mensen die er ook zelf wel eentje mee hadden kunnen nemen.

Nu het toch sneeuwt buiten en jij binnen zit, kun je alvast oefenen: deel je eigen muskietennetten uit in Afrika. Via iPhone of web is het niet moeilijk om deze mensen te bereiken!

Deel II volgt dinsdag 22 december.

Deel III volgt donderdag 24 december.

(Advertentie)