Papier is groener dan iPad

Steve Jobs (Foto: myuibe - Flickr)

Steve Jobs (Foto: myuibe - Flickr)

De lancering van de Apple iPad maakte woensdagavond veel los bij pers en publiek. “De laatste keer dat er zoveel gedoe was om een (klei)tablet, stonden er nog tien geboden op”, zoals Apple-baas Steve Jobs opmerkte.
Onder meer het groene karakter van de iPad werd geroemd. De gadget bevat geen giftige stoffen zoals arsenicum, kwik, BFR’s en PVC. Bovendien zijn onderdelen van de iPad recyclebaar.

Afval is voedsel
Voor de gemiddelde gadget is dat inderdaad uitzonderlijk. Toch zal ook de iPad de planeet niet redden als je de milieuvriendelijkheid van het apparaat beoordeelt voor de gehele levenscyclus volgens de cradle to cradle-filosofie.

Voor de productie van iPads en andere PC’s zijn namelijk mineralen en metalen nodig, zoals goud en zilver. Die worden verre van milieuvriendelijk gewonnen. Vervolgens heeft een iPad tijdens zijn leven stroom nodig. Dat betekent meestal werk voor kolencentrales, want ook de iPad werkt niet op zonne-energie. En wanneer de gadget vervangen wordt door een andere zijn weliswaar enkele maar niet alle onderdelen herbruikbaar.

Maar het belangrijkste punt van kritiek op de iPad is dat het apparaat een uitbreiding van de al niet geringe hoeveelheid gadgets per persoon is. Hadden we vroeger thuis één PC op de studeerkamer, tegenwoordig heeft iedereen een eigen laptop, ipod, mobiel en straks dus een iPad of een andere ereader. Bedenk wat dit doet voor je persoonlijke mondiale voetafdruk!

Wat de iPad van papier kan leren

Maar de iPad is toch een e-reader die papier vervangt? Klopt. Maar volgens duurzaamheidsexpert Don Carli blijkt veel papier juist milieuvriendelijker dan ereaders als je kijkt naar de gehele levenscyclus.

De redacteuren van website People Planet Profit bevestigen dit. Zij bezochten een papierfabriek voor duurzaam papier in Zweden. Het hout kwam uit gecertificeerde bossen. Er werden in Scandinavië meer bomen geplant dan er gerooid werden. Alles in de fabriek was er op gericht om tijdens het productieproces negatieve effecten voor de omgeving te voorkomen. Met afval werd zelfs steeds meer energie opgewekt. De eerste energiecentrales die gevoed worden door bosproducten draaien al in Zweden.

Hipster PDA

Apple geeft met de iPad de juiste richting aan voor de ontwikkeling van groenere, hippe producten. Maar voorlopig kan het appraat qua milieuvriendelijkheid nog niet tippen aan de ‘Hipster PDA’, een stapel papieren kaartjes bij elkaar gehouden door een paperclip. Bouw ook een.

(Advertentie)