Duurzaam pasta koken

Duurzame pasta

Foto: Zsuzsanna Kilian

Voor het koken van een goeie, stevige pasta heb je veel water nodig. Om te voorkomen dat pasta papperig wordt, moet ze zo snel mogelijk naar de 100°C worden gebracht. Gebruik je een te kleine pan met water, dan koelt het water te ver af wanneer je de pasta toevoegt en duurt het te lang voordat het water weer kookt. Maar helaas is dit niet erg duurzaam, want meer water, betekent ook een groter verbruik van gas of elektriciteit. Maar daar is een oplossing voor!

Als pasta eenmaal aan de kook is gebracht, hoeft het niet aan de kook te blijven om gaar te worden. Als het maar boven de 65°C gehouden wordt. Je kunt de pasta dus perfect koken door een deksel op de pan te doen en het gas uit te draaien als het water opnieuw aan de kook gebracht is. Probeer het zelf maar eens met onderstaand recept.

Pastasalade met ricotta en tonijn
Ingrediënten

400g verse pasta
125g ricotta
4 el mayonaise
1 blikje duurzame tonijn
150 g harde geitenkaas
4 stengels bleekselderij
2 lenteuitjes

Bereiding
Meng de ricotta, mayonaise en tonijn. Breng dit op smaak met zout en peper. Snijd bleekselderij en lenteuitjes in kleine stukjes. Snijd de kaas in blokjes. Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook. Doe de pasta in de pan en breng het water weer snel aan de kook. Zet het vuur uit en laat de pasta met een deksel op de pan gaar (al dente) worden. Giet de pasta af en koel ze snel af met koud water. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Meer recepten vind je op http://www.papaspasta.nl
Special “Verrot goed eten”
Een Happy Meal ziet er na een jaar nog precies hetzelfde uit. De hamburger vergaat niet, de frietjes blijven glanzend geel. Bacterieën, schimmels, muizen en vliegen laten het onberoerd, omdat er niks in zit wat de moeite van het eten waard is. Wat de natuur niet blieft, is voor ons ook niet geschikt. In deze special laat hetkanWel je zien hoe je goed kunt eten met voedsel dat wél verrot. In de keuken, in het restaurant, in de winkel en op je balkon — verrot goed eten is makkelijker te vinden dan je denkt.

(Advertentie)