Interview met Helen Kranstauber ‘Youth Food Movement': “Over een paar jaar is duurzaamheid volledig geintegreerd”

Helen Kranstauber (1984) had al op heel jonge leeftijd groene vingers. In de tuin van haar ouders verbouwde ze haar eigen groente en fruit, terwijl ze zich verwonderde over de mogelijkheden van de natuur. Die verwondering ging nooit meer over. Ze besloot biologie te gaan studeren en haalde haar bachelor, maar miste daarin de maatschappelijke relevantie. De master ‘Environment and Resource Management’ bood uitkomst. Afgelopen jaar studeerde ze af en sindsdien adviseert ze als ZZP-er bedrijven en instellingen over voeding en landbouw én zet ze zich vrijwillig in voor de Youth Food Movement. Haar ‘bescheiden’ manier om de wereld te verduurzamen. Helen Kranstauber vertelt.

Wat staat de Youth Food Movement voor?
‘YFM is een netwerk voor jongeren die bewust omgaan met de productie en consumptie van voedsel.
We richten ons op bewuste studenten en jonge professionals uit de voedingsindustrie, zoals tuinders, boeren, koks, vissers en producten. Good, clean en fair voedsel daar draait het allemaal om. Iedereen met een goed idee om dat onder de aandacht te brengen, kan bij ons terecht en wij helpen dan bij de realisatie.’

Aan wat voor soort ideeën moeten we denken?
‘We hebben eigenlijk twee soorten activiteiten. Voor consumenten en voor professionals. Een voorbeeld van een activiteit voor consumenten is de ‘Eat In’. De ‘Eat In’ is een groot diner in de openbare ruimte waar mensen good, clean en fair voedsel samen delen. Het doel is dat mensen stilstaan bij de herkomst en de productiewijze van het eten, maar natuurlijk ook genieten van het resultaat. Voor professionals hebben we bijvoorbeeld de YFM Academie.’

Wat is de YFM academie?
‘De YFM academie is een lesprogramma van een half jaar voor professionals uit de voedingsindustrie. Dit jaar organiseerden we de eerste editie. Elke maand was er een uitgebreid programma over een specifiek thema. Aan bod kwamen o.a. de zuivel- en vleesindustrie, biodiversiteit en duurzame innovatie. Iedereen die interesse had kon zich aanmelden en moest onderbouwen waarom hij wilde meedoen. Vervolgens spraken wij met iedereen persoonlijk en op basis van die gesprekken selecteerden we 25 deelnemers uit verschillende sectoren.’

Was het succesvol?
‘Ja, dat was het zeker. Vooral de diversiteit in deelnemers maakte de discussies heel interessant. Er ontstonden goede contacten, zowel met de deelnemers onderling, als met de sprekers. Projecten werden samen opgepakt en dwarsverbanden werden gelegd. Precies wat we in gedachten hadden. Voor ons als organisatie is deze groep van groot belang om de YFM onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Zij zijn de koplopers en kunnen onze visie verder verspreiden.
Uiteraard zijn er ook verbeterpunten en die zullen we in de tweede editie verwerken.’

Wat staat er verder nog op de planning?
‘Eigenlijk heel veel. In maart organiseren we een filmfestival over voeding en dat wordt heel groot. Verder willen we het aantal leden uitbreiden. Op dit moment hebben we in Amsterdam e.o. 200 actieve leden en dat aantal willen we minimaal verdubbelen, met een landelijke dekking. We hopen dat jongeren in hun eigen stad of dorp ook activiteiten gaan organiseren. Tenslotte willen we ook onze online activiteiten uitbreiden. Ons streven is dat er een online netwerk ontstaat, waar mensen elkaar kunnen vinden.’

En duurzaamheid in de toekomst?
‘Ik ben heel positief als ik naar de toekomst kijk. Zoveel mensen zijn bezig met duurzaamheid en ik denk dat het over een paar jaar volledig geïntegreerd is in het dagelijkse leven. Het wordt gewoon om rekening te houden met je leefomgeving. Bij mij komt het van binnenuit, maar niet iedereen is een wereldverbeteraar. Voor hen zou ik willen zeggen dat je ook gewoon geld kunt verdienen met duurzaamheid. Als meer mensen zich dat realiseren, maken we denk ik een grote sprong voorwaarts.’

Ga voor meer informatie over de Youth Food Movement naar www.youthfoodmovement.nl

Voor de Wereld van Morgen

In het kader van de ASN Bank Wereldprijs interviewt Asceline Groot van de community ‘Voor de Wereld van Morgen’ inspirerende mensen over wat zij doen voor een duurzame samenleving.

(Advertentie)