Stofzuigers gemaakt van oceaanafval

Bron: wikipedia

In onze oceanen drijven gigantische eilanden van plastic afval, soms ter grootte van Nederland of groter. Electrolux, fabrikant van huishoudelijke apparaten, wil iets aan deze afvaleilanden doen: ze gaan er stofzuigers van maken.

Oceanen komen om in ons afval

Oceanen zijn zo onmetelijk groot, dat het moeilijk voor te stellen is dat we deze ook kunnen vervuilen. Toch gebeurt het. We gooien zoveel afval in zee, dat er hele eilanden van honderden kilometers groot onstaan. Door de circulaire stromingen in de oceaan komt het afval bij elkaar.

Het afval wordt soms opgegeten door vogels en andere zeedieren. Zo worden in albatrossen vaak hele stukken plastic gevonden. De giftige stoffen in de plastic komen ook in het water terecht. Deze komen uiteindelijk, als we vis eten, weer terug bij ons mensen.

Groene stofzuigers in kekke kleurtjes

Electrolux wil daar iets aan gaan doen: het gaat zeeafval verzamelen en verwerken in een nieuwe lijn van stofzuigers. De kleuren van de apparaten zullen afhankelijk worden van het afval dat gebruikt wordt.

Het bedrijf heeft al apparaten die voor 70% uit gerecycled plastic bestaan. Dat dit nog geen 100% is, komt volgens Electrolux omdat er niet genoeg plastic op het land is. Of dat echt waar is, valt te betwijfelen. Maar Electrolux maakt met deze actie wel haar naam waar: ze zuigen viezigheid weg vanwaar het niet hoort.

Bron: idealize, wired en wikipedia

Lees ook

(Advertentie)