Natuurlijke BBQ

Koe op de BBQ

BBQ-en deze zomer? Heerlijk! Toch knaagt er dan iets: die kiloknallers kunnen echt niet meer. Het kan niet gezond zijn: vlees van vee dat nooit daglicht ziet en volgepompt wordt met antibiotica tegen ziektes en om snel te groeien. De stress, die medicijnen: dat krijg je dan ook binnen. Laat staan hoe het voor dat dier is. Dan liever geen vlees. Of – heel soms- een ‘diervriendelijk’ stukje vlees. Contradictio in terminis. Een dier opeten blijft natuurlijk dierONvriendelijk, maar een dier houden voor vlees kan ook met respect. Voor het dier en voor de natuur.

In feite ga je hiermee terug in de tijd. Naar die van de kleinschalige boerenbedrijven. Toen de race naar meer en goedkoop vlees nog niet begonnen was. Er wordt gelukkig weer meer geboerd met respect voor natuur en dier.  Waar het vee de ruimte heeft, waar ze een zo goed mogelijk leven hebben. Voor ze op die BBQ belanden…

Internet-slager

Heb je een biologische slager in de buurt? Of een supermarkt die een uitgebreid assortiment heeft? Dan heb je mazzel.  Goed nieuws voor iedereen die dat niet heeft: ‘diervriendelijk’ vlees kun je ook via internet bestellen. Persoonlijk ben ik fan van internet-slager Waterlant’s Weelde (alleen voor Noord-Holland…) Eigenaar slager Jan Splinter is een maatschappelijk betrokken ondernemer. Hij zet zich in voor de boeren van Waterland die er kleinschalige boerenbedrijven runnen. Splinter wil dat het vee en de natuur van Waterland met respect zijn behandeld voor hij het vlees in zijn vriescellen opstapelt. Jan Splinter heeft een goedlopende slagerij in het Noordhollandse Oosthuizen. En met 50 boeren in zijn omgeving maakte hij goede afspraken. De boeren beloven geen kunstmest, kunstvoer of antibiotica te gebruiken. Plus de dieren buiten te laten in de zomer en in goede stallen in de winter. Dan neemt Splinter de dieren af voor zijn slagerij. Het vee worden in alle rust en individueel naar het slachthuis gebracht. Dit scheelt een hoop in de stresshormomen die de dieren doorgaans aanmaken als ze in veewagens vervoerd worden. Beter voor hen, beter voor ons!

Le Garage

Inmiddels heeft Waterlant’s Weelde al meer dan 1000 consumenten als klant. Ik bestel regelmatig een portie goed vlees. Diepgevroren verpakt krijg ik dat dan thuisbezorgd. Hup, de vriezing in en ik kan weer een maandje of twee vooruit.  Ook top-horeca in Noord-Holland kent het adres inmiddels: Okura en Le Garage in Amsterdam en de Bokkedoorns in Overveen. En je mag toch gevoegelijk aannemen dat zij weten wat goed en lekker is….

Special “Verrot goed eten”
Een Happy Meal ziet er na een jaar nog precies hetzelfde uit. De hamburger vergaat niet, de frietjes blijven glanzend geel. Bacterieën, schimmels, muizen en vliegen laten het onberoerd, omdat er niks in zit wat de moeite van het eten waard is. Wat de natuur niet blieft, is voor ons ook niet geschikt. In deze special laat hetkanWel je zien hoe je goed kunt eten met voedsel dat wél verrot. In de keuken, in het restaurant, in de winkel en op je balkon — verrot goed eten is makkelijker te vinden dan je denkt.

Ook interessant:
Seizoenskalender groenten en fruit
Bijvriendelijke bloemen in je tuin
Red planeet door meer te genieten

(Advertentie)