Groen bier spaart milieu en blijft langer lekker

Foto: Jenny Downing, Flickr

In deze hete zomermaanden worden er duizenden liters van gedronken: bier. Ook dit populaire gele vocht kan groener. Onderzoekers van chemiebedrijf DSM hebben speciale enzymen ontwikkeld waarmee de CO2 uitstoot van bier flink omlaag kan. En bijkomend voordeel: het blijft langer lekker.

Enzymen verbruiken minder energie

De truc zit in de enzymen die DSM toevoegt aan het bier. Deze enzymen zorgen ervoor dat bier helder wordt. Normaliter moeten brouwers hiervoor het bier een aantal keren verwarmen en weer af laten koelen. Dat kost energie en dus (meestal) CO2 uitstoot. De enzymen zorgen er verder ook voor dat bier langer goed blijft.
Op dit moment wordt er nog geen bier gebrouwen met het goedje. Maar als dat wel het geval geweest zou zijn tijdens het afgelopen WK, hadden Nederlandse bierdrinkers 11.000 ton CO2 kunnen besparen. Oftewel evenveel als de CO2 uitstoot van een half miljoen plasma t.v.’s.
Ook andere manieren om groener te brouwen
DSM is niet de eerste die bier groener wil krijgen. Er zijn verschillende biologische en duurzame bierbrouwers. Een van de bekendste is Gulpener. Deze brouwer wekt z’n energie op met zonnepanelen. Overige CO2 uitstoot wordt gecompenseerd door bomen aan te planten.
Bron: Duurzaam nieuws, en Allesduurzaam.
Lees ook

(Advertentie)