De beste aanbieders van groene stroom

Foto: Kevin Dooley, Flickr

Er komen steeds meer aanbieders voor groene stroom. Als consument kun je steeds bewuster kiezen voor een stroomabonnement dat bij jou past. Maar welke overwegingen zijn belangrijk? En bij welke aanbieders kan je terecht? hetkanWel maakt je keuze makkelijk met overwegingen en een lijstje aanbieders. 

Overweging 1: Ga je voor klein en fijn, of breed en zeker?
Er zijn energieleveranciers die alleen maar groene stroom leveren. De meeste, vaak grote leveranciers hebben groene stroom als optie in een veel breder pakket. Als je kiest voor niet 100% groene bedrijven, ondersteun je dus indirect ook de productie van grijze stroom. Anderzijds, misschien stimuleert jouw keuze voor groene stroom een grote leverancier om te vergroenen. Daarnaast vind je misschien de zekerheid van een grote energieleverancier belangrijker dan een 100% groene organisatie.

Overweging 2: Stimuleer je nieuwe groene stroom of kies je voor groencertificaten?
Lang niet alle leveranciers wekken zelf groene stroom op, maar betalen voor groencertificaten. Deze zijn vaak gebaseerd op stroom van waterkrachtcentrales in Scandinavië, die al tientallen jaren bestaan. Het nadeel is dat er een overschot aan certificaten bestaat. Je stroom is dus wel groen, maar stimuleert niet direct groene innovatie.

Overweging 3: kies je voor biomassa of zon en wind?
Sommige energieleveranciers betrekken hun groene stroom vooral van het bijstoken van biomassa in kolen en gascentrales. Dat is CO2-neutraal, maar net als bij groencertificaten biedt dit weinig stimulans voor nieuwe groene-stroomprojecten. Groene stroom uit zon en wind levert sneller nieuwe investeringen op.

Overweging 4: wek je zelf groene stroom op, of koop je het in?
Of je zonnepanelen op je dak laat leggen of een “urban windmill” installeert — zelf je groene stroom opwekken is makkelijker dan je misschien denkt. De rendementen worden ook steeds beter. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld goedkoper en efficiënter geworden en gaan langer mee. De terugverdientijd ligt rond de 10 jaar.

Hieronder vind je verschillende aanbieders voor groene stroom. De gegevens zijn gebaseerd op stroometiketten uit 2010.

Greenchoice
Hoewel Greenchoice vorige week negatief in het nieuws kwam omdat ze eindafrekeningen van klanten niet terugbetaalden, is het nog steeds een van de groenste opties. De organisatie levert alleen groene stroom en zet zich in om nieuwe projecten te stimuleren. De energiemix van Greenchoice: wind (24%), water (40%) en biomassa (36%), zon (0,3%).

CO2 OK (Nuon)
Nuon haalt zijn groene stroom voor het overgrote deel uit wind, een klein deel uit water en een miniem deeltje uit zonne-energie.

Hollandse Wind (Eneco)
De stroom van dit Eneco pakket komt voor 100% uit het Nederlandse Prinses Amaliawindpark. Ook de andere pakketten die Eneco in Nederland levert zijn groen. De op andere wijze opgewekte stroom, met name van aardgas, wordt blijkbaar in het buitenland geleverd. In 2030 wil Eneco alleen nog maar groene energie aanbieden.

Zeekracht
De coöperatie Zeekracht betrekt ook 100% van haar stroom van het Prinses Amaliawindpark. Daarnaast stimuleert de coöperatie actief de installatie van nieuwe windmolens. Je kunt alleen stroom betrekken of voor €10 per jaar ook lid worden.

Groene Stroom van Essent
Essent haalt 63% van zijn groene stroom uit de bijstook van biomassa en 37% uit wind.

Winduniestroom
Via  Winduniestroom kun je stroom van Nederlandse windmolens krijgen. Je kunt zelfs selecteren van welke “molenaar” (meestal boeren met een molen bij hun boerderij) je stroom wilt ontvangen. De levering wordt geregeld door Greenchoice.

Andere leveranciers met groene certificaten
De meeste andere aanbieders kunnen groene stroom leveren door het kopen van groencertificaten. Voorbeelden zijn de Nederlands Energie Maatschappij en Oxxio.

Nog twee tips:

(1) Op de website energieprijsvergelijkers.nl kun je alle stroometiketten van energieleveranciers bekijken. Dit etiket laat zien waar de geleverde groene stroom vandaan komt. De gegevens zijn afkomstig van de energieleveranciers zelf.
(2) Sommige energieleveranciers bieden ook “groen gas”. Dit is gewoon aardgas, maar de energieleverancier stimuleert ofwel de productie van biogas, ofwel compenseert de co2-uitstoot op andere manieren.

Bronnen: Milieucentraal , energieprijsvergelijkers.nl

Jij kan het ook

(Advertentie)