Top 10 verrassende, wereldverbeterende projecten

De ASN Bank looft in november de Wereldprijs uit voor de vijf beste Wereldverbeterende initiatieven. Er is al een hele rits projecten dat meedingt naar de 5x 10.000 euro die bij de prijs hoort. Achter sommige projecten zitten grote organisaties met grote ambities, andere worden gedreven door een klein aantal enthousiaste idealisten. Maar de projecten hebben één ding gemeen: ze willen allemaal de wereld van morgen groener, eerlijker en leuker maken. Wij selecteerden vijftien projecten die de wereld op verrassende en originele manieren willen verbeteren.

Trek jij je stoute schoenen aan en ding je ook mee naar de Wereldprijs? Hier kun je jouw project aanmelden. Stemmen en fan worden van projecten kan ook.

Zon op Nederland
Er zijn veel mensen die géén zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen, omdat het dak niet geschikt is. Zon op Nederland richt met buurtbewoners kleine lokale coöperaties op (zoals Zon op Noord) om gezamenlijk op bijvoorbeeld openbare daken zonnepanelen te plaatsen en de opbrengsten onder de leden te verdelen.

Steentjes hakken of naar school?
Stichting Maha Mata trekt zich het lot aan van Nepalese kinderen die steen hakken in plaats van naar school gaan. De Maha Mata heeft al 300 kinderen naar school weten te krijgen, maar kan de 10.000 euro goed gebruiken om meer kinderen van het “keitjes tikken” af te houden.

Stichting Duurzame vis in de horeca
Deze stichting wist een aantal chefkoks te strikken om mee te helpen duurzame vis in de horeca te promoten. Een van de initiatiefnemers: “Ik heb kleine kinderen die ik graag over 20 jaar ook nog wil laten kunnen genieten van een heerlijke, op duurzame wijze gevangen vis.”

Ecologische dorpen Wereldwijd
Jaakov Markus is niet gespeend van ambitie: hij wil een ecologisch dorp bouwen midden in de Negevwoestijn. Het moet een “zelfvoorzienende coöperatie” worden waarin individuele huishoudens en bedrijven samenwerken. Respect voor mens, dier en milieu staat centraal. Zelf wil hij een bakkerij van zuurdesembrood in het dorp starten. Want: “Echt natuurdesembrood bestaat namelijk niet in Israël.”

Krijg de kleertjes
“Ruilen is duurzaam. Het maken van nieuw textiel kost veel energie en bestrijdingsmiddelen. En weggooien is zonde,” aldus krijgdekleertjes.nl. Deze website wil het mensen makkelijk maken om hun kinderkleren te ruilen.

meetyourhost.com
Nieuwsgierig naar het lokale leven tijdens je verre reis? Biedt de Lonely Planet geen uitdaging meer? Meetyourhost is een online platform dat reizigers naar ontwikkelingslanden in contact brengt met kleine plaatselijke toerisme ondernemers. Zo ontmoet je de lokale bevolking al vóór vertrek – chat je met Mwana over haar homestay, of vraag je Tashi Lumpo naar zijn mooiste trekking routes. Je kunt er zelf je reis plannen of een lokale agent inschakelen. Zo beleef jij een unieke vakantie terwijl ‘locals’ geld verdienen.

Soul Surfer Foundation
De Soul Surfer Foundation ondersteunt projecten die kinderen en jeugd motiveren naar school te gaan, bedrijfsvaardigheden te ontwikkelen of leren om te gaan met trauma. Met het RedisCover It! project wil de stichting een speciale lijn met tassen en andere producten maken van zwerfplastic. Het plastic komt uit een Peruaanse woestijn. Zo slaan ze drie vliegen in één klap: de woestijn wordt weer schoon, kinderen kunnen naar school en hun ouders krijgen werk.

Sustainable Playgrounds
Sustainable Playgrounds is een speelconcept voor buiten waar kinderen spelenderwijs leren wat energie is en worden bewust dat het niet zomaar uit het stopcontact komt. Met opgewekte energie door zon, wind en beweging kunnen kinderen spellen spelen. En vanzelfsprekend zijn de speelconcepten gemaakt van low-impact materialen en maken ze gebruik van duurzame energie.

Granny’s Finest
Niek van hengel en Jip Pulles zijn Granny’s Finest in 2011 als ‘pilot project’ gestart. Jongeren en ouderen in de Rotterdamse wijk Ommoord werken samen aan het ontwerp en de productie van hand-gebreide mode accessoires zoals mutsen, sjaals, wanten, tassen en stropdassen onder de toepasselijke merknaam ‘Granny’s Finest.’ Met dit initiatief wordt op creatieve wijze de eenzaamheid onder ouderen tegengegaan en wordt een originele springplank geboden aan jong creatief talent.

A Code of Origin
A Code of Origin is een kledingmerk, die worden gemaakt in Laos en Noord Thailand gemaakt door vrouwelijke designers en kleine familiebedrijfjes. 25% van de winst wordt herinvesteerd in een sociaal project in Laos.

Trek jij je stoute schoenen aan en ding je ook mee naar de Wereldprijs? Hier kun je jouw project aanmelden. Stemmen en fan worden van projecten kan ook.

Foto’s: Voor de Wereld van Morgen

(Advertentie)