8 slaaptips om breinveroudering tegen te gaan

Zo moet het dus niet. Foto: Aaron Jacobs, Flickr

Een tekort aan slaap maakt je niet alleen chagrijnig. Ook je hersenfuncties worden aangetast, blijkt uit verschillende onderzoeken. Er lijkt zelfs een link met dementie te zijn. 

Lees ook
5 tips voor 7 uur gezonde slaap
14 opmerkelijke dingen gemaakt van bamboe
Afvallen terwijl je slaapt

Uit een van de onderzoeken bleek dat mensen die te weinig of teveel sliepen, slechter scoorden op allerlei cognitieve vermogens, zoals leren en jezelf in taal uitdrukken. Slecht of teveel slapen verhoogde de “breinleeftijd” met twee jaar.

Volgens de onderzoekers ligt de ideale slaaptijd rond de 7 uur: veel meer (>9 uur) of veel minder (<5 uur) had een negatief effect op het cognitieve vermogens, zoals leren en jezelf uitdrukken met taal. Het onderzoek werd uitgevoerd door  het Brigham and Women’s Hospital in Boston onder 15.000 Amerikaanse vrouwen.

Wetenschappers van de universiteit van Californië ontdekten dat mensen die slaapstoornissen hadden, bijvoorbeeld apneu, een twee keer grotere kans hadden om dementie te ontwikkelen.

Een ander onderzoek, gehouden onder Washington University School of Medicine in St. Louis, ontdekte een verband tussen de hoeveelheid amyloïde-eiwit in de hersenen van mensen en hun slaapritme. Deze eiwitten zijn betrokken bij dementie.

Overigens hoef je je niet druk te maken dat je dement wordt als je slaapproblemen hebt. Volgens een expert op dit gebied is er nog geen oorzakelijk verband aangetoond. Heather Snyder: “Of deze slaapveranderingen, zoals apneu of storingen, een teken zijn van een verval of de oorzaak van het verval is iets wat we nog niet weten. Maar het is wel een gebied waar we meer over zouden moeten weten.”

Een paar tips om makkelijker in slaap te komen (en te blijven):

* Let op wat je eet en drinkt: vermijd cafeïne, eet niet zwaar vlak voordat je naar bed gaat, maar ga ook niet hongerig naar bed.

* Ontspan op tijd: stop ruim voordat je gaat slapen met je werk, dingen die je moet regelen en andere actieve dingen. Dan ben je rustiger in je hoofd en wordt in slaap vallen makkelijker.

* Vermijd fel licht, ook van t.v. of computer. Je lichaam maakt in de loop van de avond stoffen aan die je slaperig maken. Licht onderbreekt dit proces.

* Maak je niet druk als je midden in de nacht wakker bent. Als je langer dan 10 – 30 minuten ligt te woelen, ga dan uit bed en doe iets wat je ontspant. Iets maken met je handen werkt vaak goed. Lezen ook. Achter de v.v. of computer gaan zitten is meestal geen goed idee.

* Ben je een piekeraar: schrijf je zorgen op en leg ze dan weg voor morgen. Flow Magazine heeft een collectie “piekerkaartjes” om je te helpen stoppen met piekeren.

* Draai je klok om ‘s nachts: dan kun je je niet druk maken over de tijd die verstrijkt.

* Zorg voor een vast bedritueel, en vaste slaaptijden.

* Zijn de klachten serieus en aanhoudend: een bezoek aan de dokter kan geen kwaad.

Bron: Health Day, slaapklachten.nl, lifehacker, Flow magazine

(Advertentie)