Bomen in de stad maken lucht tot acht keer schoner

 Edgar Zuniga Jr., Flickr.com

Edgar Zuniga Jr., Flickr.com

Uit onderzoek blijkt dat bomen in de stad voor een tot acht keer schonere lucht zorgen. En niet alleen bomen hebben dat effect; ook gras, klimop en andere planten zuiveren de vervuilde lucht in stedelijke gebieden. Dat planten en bomen een positieve invloed hebben op het stedelijk klimaat is bekend, maar het is nu voor het eerst dat ook gemeten kon worden hoe ver die invloed strekt.

Aanzienlijk minder vervuiling
Met nieuwe tests zijn wetenschappers erin geslaagd om het verschil te meten tussen stedelijke gebieden met en zonder groen. Hieruit bleek dat de hoeveelheid NO2 op straatniveau met 40 procent verminderd kan worden en de hoeveelheid vervuilende deeltjes met maar liefst 60 procent. Hiervoor is het wel belangrijk dat met name de bomen goed onderhouden worden en erop gelet wordt dat de vervuilende stoffen niet vast kunnen komen te zitten onder de kruin van de boom.

Meer onderzoek
Deze positieve resultaten maken het interessant om meer onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de milieuvervuiling in stedelijke gebieden te beperken met slim gekozen beplanting. Als steden dan tegelijkertijd schoner worden doordat ze aantrekkelijker worden voor wandelaars, fietsers of elektrische voertuigen, hoeft de lucht daar in de toekomst niet meer veel viezer te zijn dan op het platteland.

Bron: Treehugger.com

Lees ook:

Hollandse broers geven bamboe voor hun billen
Vakantie is goed, balans tussen werk en vrije tijd is beter
Transparante zonnecellen steeds efficiënter

(Advertentie)