Hier kun je zelf honing tappen

honing
Zelf honing oogsten uit een bijenkast is een intensieve klus. Je hebt een imker nodig of de juiste kennis als je het zelf wil doen. Twee Australische imkers dachten daar anders over en hebben een nieuw type bijenkast ontwikkeld.

Cedar Anderson en zijn vader Stuart produceerden The Flow Hive, een bijenkast waarmee honing tappen een simpeler klusje wordt. De bijenkast bestaat uit deels voorgevormde honingraten van plastic. De bijen maken de raten af met hun was en vullen de cellen met honing. Aan de buitenkant van de korf is een hendel geplaatst. Als je die overhaalt, splitsen de cellen verticaal binnen de raat. Zo ontstaan tunnels waardoor de honing naar beneden loopt. Op het moment dat de honingraat is leeggelopen, zet je de cellen weer terug in hun oorspronkelijke positie en kunnen de bijen opnieuw de cellen vullen met honing. Bekijk de video om precies te zien hoe het werkt.

Vader en zoon hebben tien jaar gewerkt aan de nieuwe bijenkast. De uitvinding werd gelanceerd via een campagne op crowfundingsplatform Kickstarter. Binnen een dag haalden de twee 2.000.000 dollar op, terwijl het streefbedrag 70.000 dollar was. Aan het einde van de campagne hadden Cedar en Stuart 12,2 miljoen dollar opgehaald, waarmee 24.000 exemplaren konden worden verstuurd naar 140 verschillende landen.

honing
Toch waarschuwt het duo toekomstige bijentappers. Voor het gebruik van The Flow Hive is alsnog kennis van bijen nodig. Je moet bijvoorbeeld voorkomen dat bijen gestresst raken en ervoor zorgen dat er voldoende voedsel is en dat ziektes geen kans krijgen.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om aan honing te komen. Er zijn verschillende locaties in Nederland waar je honing bij de imker kunt halen en soms zelfs ook zelf de honing mag tappen. hetkanWel heeft de adressen voor je op een rijtje gezet.

GOODsONLY
Nieuwstad 23, Zutphen

Delicious Food
Westerstraat 24, Amsterdam

Polderbijen
Noorderweg 100, Wijdewormer

Imkerij ZoemZoem
Pr. Bernhardstraat 29, Vianen

Imkerij ‘t Schuurtje
Oud Loosdrechtsedijk 115, Oud Loosdrecht

Imkerij de BIJzaak
Norgerweg 161, Yde

Bijdehoningbij.nl
Derk Berendslaan 9, Uithuizermeeden

Imkersbedrijf Damstra
Jelte Binnesweg 34, Mûnein

Bijenstand Spijker
De Keeringen 14, Joure

Hendrik Jan Bork
Lhee 55, Dwingeloo

Imker Jaap
Citroenvlinder 116, Meppel

Withuus.nl
Vastenow 170, Nieuw Dordrecht

Imkerij de Kolenmieten
Kolenmieten 6a, Geerdijk

Imkerij de Werkbij Veluwe
Hoofdweg 33, Emst

Huit
Eindhovensingel 72, Arnhem

Mis je een tappunt? Laat het ons weten, zodat we de lijst kunnen aanvullen.

(Advertentie)