rotterzwam

RotterZwam wil van alle Nederlanders aanrecht-agrariërs maken

In het voormalige subtropische zwembad Tropicana in Rotterdam zit RotterZwam. Hier kweken zij oesterzwammen op koffiedik. Koffiedik belandt normaal gesproken direct op de vuilnisbelt. Zonde, vinden zij, want het is een perfecte voedingsbodem voor de oesterzwam. Aangezien koffie naast olie de meest verhandelde grondstof is, betekent dat dat er een overvloed aan is. We spraken Melissa van der Beek over dit geweldige initiatief.

RotterZwam

“Wij geloven in een samenleving waar kringlopen worden gesloten, grondstoffen maximaal worden benut en voedsel lokaal wordt geproduceerd. Met onze elektrische auto halen wij bij restaurants en kantoren het koffiedik op en deze zwammen leveren we weer terug aan de stad. Om de afstand van kwekerij tot bord zo kort mogelijk te houden komen onze zwammen niet buiten het 010-gebied. “

“De meeste koffie wordt thuis gedronken gedronken. De drab wordt daar dus ook weggegooid. Daarom hebben we de RotterZwam-growkit gemaakt. Met dit emmertje kun je thuis op je eigen aanrecht oesterzwammen kweken. Je wordt dan een heuse aanrechtagrariër. Zo heb je thuis altijd de meest verse oesterzwammen en heb je minder afval doordat je je koffiedik omzet. De emmertjes worden bij resellers door het hele land verkocht.”

Bron: RotterZwam
Bron: RotterZwam

“Daarnaast maakt het Rotterdamse Banketbakkerij van de Heijden overheerlijke bitterballen van onze zwammen. In vergelijking met een bitterbal met vlees bespaart het eten van onze bitterbal je 90 liter water per bitterbal. Dus op deze manier ben je ook nog eens heel goed bezig met het milieu!”

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Advertisement

5 comments

  1. Geweldig, die RotterZwam! We vroegen ons al af wat er in voormaligTropicana gebeurde, als jarenlange langsrijder. Super, ik ga hier mee aan de slag, heerlijk, mijn eigen oesterkwekerijtje op het aanrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *