dossier

praktische tips

Duurzaam sparen en beleggen

Groen sparen of duurzaam beleggen?

Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer als het gaat om sparen of beleggen. Aan de ene kant wil je dat jouw geld goed terechtkomt en niet bij een foute wapenhandelaar, maar aan de andere kant wil je ook een zo hoog mogelijk rendement behalen.

De eerste vraag die je je moet stellen is: ga ik sparen of beleggen? Net als bij niet-groene spaar en beleggingsproducten geldt: bij sparen heb je geen risico dat je inleg minder groot wordt, maar heb je waarschijnlijk minder rendement. Bij beleggen is er kans op hoger rendement, maar ook kans dat de inleg minder waard wordt.

Zo maak je een goede keus voor groen sparen of duurzaam beleggen.

Hoe moeilijk is overstappen naar een duurzame bank?

Alle bankzaken bij een duurzame bank: het klinkt fantastisch. Maar alle rompslomp eromheen, daar heb je dus écht geen zin in. Maar tegenwoordig is het helemaal niet zo moeilijk meer om over te stappen. Er zijn vele redenen waarom je wilt overstappen naar een duurzame bank: je wil bijdragen aan een duurzamere wereld en duurzame ondernemers een eindje op weg helpen, je wilt niet dat jouw geld wordt gebruikt voor kinderarbeid of je bent niet tevreden over jouw huidige bank.

Wat de reden om over te stappen ook is, het blijkt helemaal niet zo moeilijk als je weet wat je wil.

Hoe duurzaam is jouw bank?

Het is nu mogelijk om in één oogopslag te zien hoe duurzaam jouw bank is. Wat is bijvoorbeeld het standpunt van jouw bank ten opzichte van mensenrechten, dierenwelzijn of gezondheid?

Dankzij de Eerlijke Bankwijzer weet je binnen enkele minuten hoe eerlijk jouw bank is.

Dit is de top 5 meest duurzame banken van Nederland, gemeten naar thema's als arbeidsrechtenbeleid, klimaatverandering en wapenbeleid.

Belastingvoordeel bij groen sparen en duurzaam beleggen

Een aantal groene spaar- en eerlijke beleggingsproducten leveren belastingvoordeel op. Zo heb je recht op fiscaal voordeel als je spaart via Groencertificaten of Groendeposito’s. Bij beleggen heb je recht op fiscaal voordeel als je belegt in Groenfondsen.

Bekijk hoeveel belastingvoordeel je krijgt bij duurzaam sparen of beleggen.

Investeren in een Groenfonds

Investeringen in natuur en behoud van natuur zijn van levensbelang omdat Nederland steeds voller wordt. Hierdoor staat de groene ruimte onder druk. Om te voorkomen dat al het groen verdwijnt, kun je sparen of beleggen in een Groenfonds. Dit fonds investeert geld voor minimaal 70% in Groenprojecten.

Deze groenprojecten zijn goedgekeurd door de overheid. Omdat de belegging een goede kredietwaardigheid heeft, zijn deze beleggingen veilig.

Meer over investeringen in een Groenfonds.

Crowdfunding: een alternatieve manier om duurzaam te beleggen

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om hun geld te investeren in een crowdfundingsproject. Dit is een alternatieve wijze om een project te financieren, een manier van sociaal lenen en investeren. Crowdfunding is een mooie manier om geld op te halen voor nieuwe projecten, zonder tussenkomst van banken of andere financiële intermediairs. Dit zorgt tevens voor rechtstreeks contact tussen investeerder en projecteigenaar/ ondernemer.

Lees meer over deze vorm van duurzaam beleggen.

5 groene spaartips

geldDit zijn vijf manieren om gemakkelijk te investeren in groen en duurzaam.

1. Stap over naar een eerlijke bank
Niet alle banken geven graag inzicht in de manier waarop zij het geld van hun klanten investeren. EerlijkeBankwijzer.nl doet dat daarom voor ze. Via deze website kunnen banken worden vergeleken op bijvoorbeeld hun impact op klimaat, natuur, wapens, corruptie en mensenrechten. Is jouw bank nog niet echt eerlijk bezig? Stuur dan via de site een bericht of deel een gele kaart uit. Direct overstappen naar een bank die het beter doet is vaak nog effectiever.


2. Verstrek een microkrediet
Gebruik je geld om een ondernemer in een ontwikkelingsland te steunen. Via organisaties als Kiva kun je ondernemers al steunen met een renteloze lening van $25. Dat bedrag wordt na de afgesproken periode weer terugbetaald, waarna het opnieuw geïnvesteerd kan worden. Dit systeem is voor veel kleine ondernemers een uitkomst, omdat zij geen onderpand hebben en dus ook geen reguliere lening bij de bank kunnen krijgen.

3. Beleg in groenprojecten
Beleggen kan geld kosten, maar beleggen in groene fondsen levert altijd iets op. Deze groene fondsen worden namelijk door boeren gebruikt om biologisch gewassen te telen of duurzame energie op te wekken. Bovendien krijg je als belegger een procent heffingskorting. De verwachting is dat dit voordeel op de heffingskorting in 2012 wordt aangepast naar 0,7%.

4. Gebruik een groene creditcard
Ook je geld uitgeven kan op een groene manier. Wie regelmatig iets in het buitenland koopt en daarvoor een creditcard nodig heeft, kan zich aanmelden voor een Greencard. De Greencard werkt in gebruik hetzelfde als een gewone creditcard, maar berekent ook hoe milieubelastend de dingen zijn die via de kaart gekocht werden, om de CO2-uitstoot hiervan vervolgens via duurzame investeringsprojecten en het planten van bomen te compenseren. Voor die CO2-compensatie hoeft niets extra’s betaald te worden.

5. Investeer in klimaatvriendelijke bedrijven
Investeer alleen of zoveel mogelijk in klimaatvriendelijke bedrijven. Dit kan door aandelen te kopen, maar ook door uitsluitend producten van die bedrijven te kopen. Of een bedrijf klimaatvriendelijk is, is vaak op de website te lezen. Bekijk hun milieubeleid en lees in hoeverre ze werken aan het compenseren van hun CO2-uitstoot. Als dit te tijdrovend is, kun je ook het voorbeeld van duurzame banken volgen: als zij in een bepaald bedrijf investeren, dan kun jij dat ook met een gerust hart doen.

Bronnen: EerlijkeBankwijzer.nl, Visagreencard.nl, Kiva, ElsevierFiscaal, AgentschapNL, GreenMoney Journal

praktische tips