dossier

praktische tips

Energie besparen

Helpen slimme meters echt met het besparen van stroom?

Essent_E-thermostaat_150Slimme meters moeten dé manier zijn om energie te besparen. Slimme meters helpen mensen om inzicht te krijgen in hoeveel energie ze verbruiken. Dit kan real-time en gespecificeerd, iets dat met een oude meter niet mogelijk is. Bovendien kan een slimme meter actueel verbruik vergelijken met gebruik uit het verleden. Slimme meters bieden dus allerlei mogelijkheden om energie te besparen, maar leiden ze ook daadwerkelijk tot besparingen?

Subsidies en financiering voor energiebesparing

Zonnepark. Foto: Activ Solar, FlickrEen zonneboiler met warmtepomp, een flink oppervlak aan zonnepanelen, goede isolatie en een hoogrendementsketel: er zijn veel manieren om te besparen op de energiekosten. Een belangrijk nadeel van die maatregelen is dat ze behoorlijk kostbaar zijn en dus niet zomaar allemaal uitgevoerd kunnen worden. Je hoeft kosten voor dergelijke verbeteringen echter niet altijd volledig zelf te betalen. Je kunt profiteren van speciale subsidies en andere financieringsmogelijkheden.

Top 7 stroomverbruikers in je huis

Japanese_Electric_Water_HeaterEr staan nogal wat apparaten stroom te slurpen in Nederlandse huishoudens. Maar welke apparaten maken echt meters op je elektriciteitsnota? Dit zijn 7 van de grootste stroomverbruikers thuis.

Energielabel voor je huis: hier let je op

energielabelVerkoop of verhuur je een huis dat ouder is dan 10 jaar, dan ben je officieel sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht om hier een energielabel bij te leveren. Zo’n energielabel geeft aan hoe energiezuinig en milieuvriendelijk een woning is. ‘Officieel’, omdat de richtlijn wel op Europees niveau is ingevoerd, maar Nederland nog niet voldoet aan deze richtlijn. Het is voorlopig dus nog mogelijk om een huis te verkopen zónder energielabel. Maar dit moet je echt wel weten over een energielabel voor je huis

Zonneboiler en warmtepomp: wat kun je ermee?

Zonnepanelen. Foto: Lance Cheung, FlickrAls het gaat om duurzaam wonen, dan komen termen als ‘zonneboiler’ en ‘warmtepomp’ vaak naar voren. Maar wat is een zonneboiler en wat doet een warmtepomp? En zijn ze geschikt voor jouw huis? Wij leggen je uit hoe het werkt en wat jij kunt besparen met een zonneboiler of warmtepomp

praktische tips