dossier

praktische tips

Gezond en lekker eten

Introductie

Op dit moment werken we hard aan de verbetering van het dossier Gezond Eten, een ontwikkeling die mogelijk is gemaakt dankzij crowdfunding. Natuurlijk zijn we voor deze nieuwe invulling ook erg benieuwd naar jouw vragen over gezond eten. Wat moeten wij uitzoeken, wat wil jij weten, wat zijn jouw brandende vragen? Mail ze naarredactie@hetkanwel.nl.

Jim RhoadesEet eerlijk, eet echt en voel je fit. Keer op keer blijkt dat wat gezond voor jou is, vaak ook goed voor het milieu is. Eten moet ook smakelijk zijn en goed verteerbaar. Soms is koken beter, ander voedsel, zoals aardbeien, is veel lekkerder rauw. Tegenwoordig is een overweldigende hoeveelheid kennis aanwezig op dit terrein. Dit dossier is opgedeeld in secties die elk een deel belichten van een gezonde manier van eten en leven. hetkanWel geeft hier antwoord op de vraag: hoe eet je groen & gezond?

Met dit eten word je 100 jaar

Bron: dagmaf, FlickrEeuwige jeugd is slechts een mooie droom, maar met de goede voeding kun je het tot op hoge leeftijd uitzingen. Onderzoek in de Blue Zones levert in dit opzicht verrassende resultaten op. Dit zijn gebieden waar relatief veel mensen  kerngezond een hoge ouderdom bereiken. Hun voedsel is voornamelijk plantaardig. Verder lachen en bewegen ze veel.

Meer weten? Hier lees je wat het geheim van deze mensen is.

Darmflora

Bron:  fdportraits, FlickrOntlasting hoort in een speciale bak in een speciaal kamertje in huis, en zo heeft hetkanWel ook een eigen poephoekje. Poep is namelijk zeer belangrijk voor de gezondheid. Als je een mens vergelijkt met een plant, dan zijn de darmen de wortels. Zijn de wortels gezond en krijgen ze goede grond, dan floreert de plant. Heeft een mens eenmaal goede darmbacteriën, dan schiet zijn weerstandsvermogen omhoog. Je kunt je darmflora geleidelijk zelf verbeteren met onder andere zure melkproducten en peulvruchten.

Lees hier meer over deze verbazingwekkende nieuwe inzichten.

Vitamines en supervoedsel

Vitaminen en mineralen, antioxidanten: het draait allemaal om nutritie: voedingswaarde. Veel mensen slikken voedingssupplementen uit angst ondervoed te raken. Maar is dat wel nodig? Kun je ook toe met superfoods, of zelfs gewone voeding? Zelfs gewoon zonlicht zit al vol vitamine D. Over zin en onzin van enzymen, electrolyten en andere zaken die je lichaam op en top fit houden.

Lees meer hier.

Vegetarisch eten

gezonde eter, Organized CookKan dat wel, gezond vegetarisch leven? Het is nog altijd onderwerp van verhitte debatten. Hoe meer we erover weten, hoe meer we geneigd zijn te zeggen: teveel vlees is bewezen ongezond. Toch vertellen onze hoektanden dat we van nature ook vleeseters zijn. In de gezondste gebieden ter wereld, de Blue Zones, komt hooguit een keer per week vlees op tafel. Optimaal lijkt een vooral vegetarisch dieet, af en toe aangevuld met dierlijke eiwitten. Maar hoe zit het precies? En wie heeft gelijk?

Lees het in ons dossier "Vegetarisch eten"

Vetten

olijfolie.Bron:  froglish, FlickrObesitas is een van de snelst groeiende kwalen in de westerse wereld, maar op zich is een beetje lichaamsvet niet verkeerd. Zoals altijd gaat het om de mate waarin. Gezond ‘vet’ word  je met gezonde vetten zoals van olijven, avocado’s en ghee (gezuiverde boter). Hieronder voorbeelden van vet eten dat toch gezond is, en waarom wie voldoende beweegt en de juiste ‘smeermiddelen’ inneemt, zich geen zorgen hoeft te maken.

Leer hier meer over gezonde vetten

Suiker

Bron: Patrick Ostertag, FlickrOns voedsel is ervan doordrongen, want wij vinden suiker lekker. Dat is niet alleen aangeleerd, het zit ook in ons systeem. Geen melk zo zoet als moedermelk, en de menselijke tong heeft meer receptoren voor zoet dan elke andere diersoort. Suiker is nodig voor tal van functies. Maar we overdrijven onze suikerinname,en zo wordt die nuttige stof een belangrijke veroorzaker van suikerziekte, kanker, rimpels en tal van andere afbraakprocessen. Het probleem is geraffineerde suiker. Die zit in koekjes, frisdranken, snoep,  vaak ook in brood en vleeswaren. Wat doet suiker met je? Hoe kom je aan gezonde suikers? Hoe vermijd je een overmaat aan suiker? Lees het hier.

Junkfood

Bron: baheshmedindia, FlickrJe hebt echt eten en nep eten. De onderzoeksjournalist noemt nep eten ook wel "voedselachtige producten". Nep eten proeft lekker, maar is vaak op verschillende manieren bewerkt en bevat teveel vet, zout en / of suiker. Eten om voor op te passen dus. Vaak is dit tegelijk het eten dat het goedkoopst en gemakkelijkst beschikbaar is. Niet zelden bezit het verslavende eigenschappen en betaal je de tol pas na tientallen jaren.

Hier vind je artikelen ter verhoging van de waakzaamheid.

Experts over gezond eten en afvallen

Dieet is meer dan je voedingspatroon veranderen. Afvallen doe je er zeker ook van, maar even belangrijker is gezondheid op de langere termijn. Want wie dieet zegt, zegt : ik moet anders gaan leven om weer beter te worden. Van deze drie experts kun je veel leren:

Michael Pollan
Een  Amerikaanse celebrity die zelfs mocht aanschuiven bij Oprah Winfrey. Zijn boeken zijn beststellers,  zijn boodschap  simpel: "eet echt voedsel, niet teveel, vooral planten." En eten dat niet uit de fabriek komt. Lees hier alles over Michael Pollan.

Kris Verburgh
In zijn fascinerende boek De Voedselzandloper verwerkt Verburg inzichten uit de gezondheidsleer en de gerontologie. Lees hier meer

Daphne Miller
De Amerikaanse huisarts Daphne Miller legt verbazingwekkende verbanden bloot over de relatie tussen de bodem die je bewoont en je eigen darmen, en laat zien hoe een veranderd dieet ook je werk, je relaties en je geest kan veranderen. Lees hier over meer over haar ideeën.

Eten met de Groente- en Fruitkalender

Bron: The Garden Smallholder, FlickrDankzij verwarmde kassen, gentech, kunstmest, goedkoop transport en kunnen wij het hele jaar door nagenoeg alle soorten groenten en fruit eten. Groenten en fruit van het seizoen blijven echter vaak de beste keuze.

Groentes en vruchten kun je het beste oogsten als ze rijp zijn en zo kort mogelijk na de oogst consumeren: dan zijn ze het lekkerst en bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Het kopen en eten van seizoensproducten is gezond en duurzaam. En het is vaak ook een goedkope keuze. Een groot aanbod van producten die op een goedkope manier (lees: buiten kassen) zijn geproduceerd drukt de prijs.

Lees hier welke groente en fruitsoorten in welke maand “in het seizoen” zijn.

Eten bij de boer: melk en eerlijk vlees

Lokaal eten is vaak beter voor het milieu omdat je het aantal voedselkilometers kort houdt. Eten hoeft minder ver te reizen van grond tot bord. Bovendien kun je zelf het heft in handen nemen. Je kunt zelf controleren of de filosofie van een bedrijf je aanstaat. Je kunt zelf op bezoek gaan en zien hoe de dieren behandeld worden, wie de mensen achter het bedrijf zijn en wat hun principes zijn.

Daarom zetten wij voor jou eerlijke initiatieven in Nederland per regio op een rij.

Hier vind je een lijst met adressen waar je zelf (rauwe) melk kunt tappen bij de boer.

Hier vind je adressen voor eerlijk vlees uit eigen regio.

Alternatieven voor brood

Volgens sommige gezondheidsonderzoekers eten we teveel tarwe. De veredelde granen die we in ons brood stoppen, zouden ons bloedsuikerspiegel te vaak laten stijgen en er zitten meer gezondheidsnadelen aan.

Hier vind je goede alternatieven voor brood.

praktische tips