dossier

praktische tips

Wanneer eet ik wat? De Groente -en Fruitkalender

Lees de andere artikelen uit het dossier “Zo eet je gezond en lekker”

Foto: daveeza, Flickr

Asperges en aardbeien in de lente, appels in de herfst en boerenkool in de winter — verschillende soorten groente en fruit hebben elk hun eigen “seizoen”. Of tenminste, dat was vroeger zo. Dankzij verwarmde kassen, gentech, kunstmest, goedkoop transport en kunnen wij het hele jaar door nagenoeg alle soorten groenten en fruit eten. Groenten en fruit van het seizoen blijven echter vaak de beste keuze.

Groentes en vruchten kun je het beste oogsten als ze rijp zijn en zo kort mogelijk na de oogst consumeren: dan zijn ze het lekkerst en bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Producten die van ver komen worden echter vaak onrijp geoogst. Dit maakt het makkelijker om ze te transporteren en op te slaan, maar is niet goed voor de smaak en kwaliteit. Daarnaast worden veel producten lang bewaard om ook verkoop buiten het oogstseizoen mogelijk te maken. Handig voor de verkoper, maar ook niet goed voor de smaak en het aantal gezonde voedingsstoffen. Bij transport en langdurige bewaring wordt verder veel energie gebruikt en is sprake van een hogere CO2 uitstoot. Dat geldt ook voor producten die in kassen geteeld worden.

Kortom, het kopen en eten van seizoensproducten is gezond en duurzaam. En het is vaak ook een goedkope keuze. Een groot aanbod van producten die op een goedkope manier (lees: buiten kassen) zijn geproduceerd drukt de prijs.

Milieucentraal heeft een handige zoekmachine waar je precies uit kunt zoeken welke groente en fruitsoorten in welke maand “in het seizoen” zijn. De zoekmachine labelt producten met een energielabel. Producten met label A zijn het meest geschikt.  Op de site vind je ook een pdf bestand die je kunt uitprinten met per maand de meest geschikte groente

Een paar tips

  • Vraag je groenteboer om advies wat in het seizoen is
  • Hier vind je vier verschillende online groente- en fruitkalenders
  • Creëer een goede bewaarplek thuis. Dan kun je grotere hoeveelheden groente & fruit kopen. Dat is goedkoper en je hebt altijd gezond eten in huis
  • Koop zo veel mogelijk lokale producten of producten die met de boot vervoerd zijn. Vervoer van eten met het vliegtuig is milieuonvriendelijk door de hoge CO2 uitstoot.

Lees de andere artikelen uit het dossier “Zo eet je gezond en lekker”

praktische tips