Gezond eten met kinderen

Foto: Bruce Tuten, Flickr
Vraag jij je ook af hoe jij je kind op een gezond gewicht houdt? Goed nieuws: het is simpeler dan je denkt met deze eenvoudige richtlijnen.

Bekijk ook onze gallery: 6 tips om je kind op een gezond gewicht te houdenDit dossier kent de volgende secties:

De basis


Foto: wordridden, Flickr
In deze tijd kunnen kinderen de hele dag door voor de t.v. zitten of achter de computer gamen. Als ze dan nog regelmatig snacks en frisdrank binnen krijgen, heb je een recept voor te dikke en ongezonde kinderen. De basis voor een gezonde levensstijl is echter eenvoudig: laat je kinderen gezond eten en veel bewegen.

Zorg ook voor vaste structuren die deze gezonde levensstijl stimuleren: denk aan vaste sportmomenten, duidelijke afspraken over tv kijken en computeren, tijd en aandacht voor maaltijden. Als je de basis op orde hebt hoef je niet elke dag je zorgen te maken over de gezondheid van je kinderen en ga je ook relaxter om met de onvermijdelijke ongezonde ‘uitspattingen’ van je kinderen.

Ga terug naar het begin

Eet gevarieerd


Gezond eten is makkelijker dan je denkt. Het Voedingscentrum adviseert om gevarieerd te eten met behulp van de “schijf van 5”. Hierin vind je vijf soorten eten die belangrijk zijn voor een goede voeding.

Lees meer
Ga terug naar het begin

3 maaltijden, maximaal 4 tussendoortjes


Het is belangrijk dat je kind niet teveel eet. Je kunt hem of haar helpen door vaste eetmomenten in de dag te creëren, niet meer dan 7 per dag. Hierbij horen natuurlijk de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en maximaal 4 tussendoortjes.

Lees meer
Ga terug naar het begin


Niet teveel calorieën


Foto: rolands lakis, Flickr
Jonge kinderen hebben minder calorieën nodig dan volwassenen. Jongeren in de groei soms meer. Ook maakt het uit hoe actief je kind is: sport je kind veel, beweegt het altijd, of zit zij / hij altijd achter de computer of met een boek op de bank? In een tabel kun je precies zien wat jouw kind nodig heeft.

Lees meer
Ga terug naar het begin


Niet te lang voor een scherm


Bewegen is belangrijk. Het voedingscentrum adviseert om kinderen minimaal 1 uur per dag te laten bewegen. Denk aan buiten spelen of verstoppertje spelen, maar ook: fietsen of wandelen naar school. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen twee keer per week intensief bewegen. Oftwel: zodanig bewegen dat ze moe worden, bijvoorbeeld door sport of het maken van een lange wandeling.

Lees meer
Ga terug naar het begin


Geef het goede voorbeeld


Foto: timlewisnm, Flickr
Voor kinderen, jong én oud, blijf jij het goede voorbeeld. Als jij de hele dag door snoept, kun je je kinderen moeilijk leren om dat niet te doen. Zie het zo: door zelf gezond te leven stimuleer je jouw kinderen dat ook te doen.

Je kunt je kinderen ook gebruiken als stimulans om zélf gezonder te leven. Je hebt alles over om je kinderen een goede toekomst te bezorgen. Gebruik die motivatie om zelf minder te snacken, meer aandacht te geven aan je eten en vaker te bewegen.

Ga terug naar het begin

Meer weten?


Veel van de tips in dit dossier zijn afkomstig uit het boekje “Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 14 – 18 jaar”. Het wordt uitgegeven door het Voedingscentrum. Op de site kun je veel informatie vinden over gezond eten. Er is ook een speciale site voor kinderen: lekkerbelangrijk.nl.

Lees ook in ons Dossier Gezond Eten alles over gezonde vetten, suiker, junkfood en eten waar je 100 mee kunt worden.

Ga terug naar het begin

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *