dossier

praktische tips

De beste aanbieders van groene stroom

Foto: Kevin Dooley, Flickr


Er komen steeds meer aanbieders voor groene stroom. Als consument kun je steeds bewuster kiezen voor een stroomabonnement dat bij jou past. Maar welke overwegingen zijn belangrijk? En bij welke aanbieders kan je terecht? hetkanWel maakt je keuze makkelijk met overwegingen en een lijstje aanbieders.

Hier vind je nog meer praktische tipsOverwegingen die je helpen om een goede keuze te maken

Overweging 1: Ga je voor klein en fijn, of breed en groot?

Er zijn energieleveranciers die alleen maar groene stroom leveren. De meeste, vaak grote leveranciers hebben groene stroom als optie in een veel breder pakket. Als je kiest voor niet 100% groene bedrijven, ondersteun je dus indirect ook de productie van grijze stroom. Anderzijds, misschien stimuleert jouw keuze voor groene stroom een grote leverancier om te vergroenen.

Overweging 2: Stimuleer je nieuwe groene stroom of kies je voor groencertificaten?

Lang niet alle leveranciers wekken zelf groene stroom op, maar betalen voor groencertificaten. Deze komen vaak uit het buitenland en zijn gebaseerd op stroom van waterkrachtcentrales in Scandinavië die al tientallen jaren bestaan. Het nadeel is dat er een overschot aan certificaten bestaat, en ze spotgoedkoop zijn. Energiebedrijven kunnen dus hun stroom “vergroenen” zonder dat ze echt investeren in groene stroom. Deze groene stroom met buitenlandse groencertificaten wordt ook wel “sjoemelstroom” genoemd.

Overweging 3: kies je voor biomassa of zon en wind?

Sommige energieleveranciers betrekken hun groene stroom vooral van het bijstoken van biomassa in kolen en gascentrales. Dat is CO2-neutraal, maar net als bij groencertificaten biedt dit weinig stimulans voor nieuwe groene-stroomprojecten. Groene stroom uit zon en wind levert sneller nieuwe investeringen op.

Overweging 4: wek je zelf groene stroom op, of koop je het in?

Of je zonnepanelen op je dak laat leggen of een “urban windmill” installeert — zelf je groene stroom opwekken is makkelijker dan je misschien denkt. De rendementen worden ook steeds beter. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld goedkoper en efficiënter geworden en gaan langer mee. De terugverdientijd ligt rond de 10 jaar. Ook kun je tegenwoordig een stukje windmolen kopen en zo je eigen windenergie opwekken met de Windcentrale.


De beste aanbieders van groene stroom


Hieronder vind je verschillende aanbieders voor groene stroom. De gegevens zijn gebaseerd op stroometiketten uit 2012.


Volgens de organisatie WISE zijn dit de drie toppers op het gebied van groene stroom. WISE bepaalt de rangorde op basis van verschillende criteria. Naast de stroometiketten kijkt de organisatie ook naar de ontwikkeling van de totale stroommix: investeert het bedrijf in nieuwe groene stroom? Ook is belangrijk dat het bedrijf geen sjoemelstroom verkoopt: dit is stroom op basis van groencertificaten uit het buitenland, met name van waterkrachtcentrales die al tientallen jaren bestaan. Deze sjoemelstroom is vergroend met certificaten, maar draagt niet daadwerkelijk bij aan de productie van nieuwe groene stroom.

1. Raedthuys
Raedthuys is een nieuwe stroomleverancier. Het bedrijf investeert al sinds 1995 in windenergieprojecten, maar vanaf afgelopen jaar levert Raedthuys ook direct stroom aan huishoudens. 99,9% van de geleverde stroom is windenergie, 0,07% zonne-energie.

2. Windunie
Windunie is een coöperatie van molenaars met eigen windmolens. De geleverde elektriciteit is voor 100% afkomstig van windmolens.

3. Greenchoice
Greenchoice levert een mix van stroom uit wind, water en biomassa. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren steeds meer windenergie in de mix, en minder waterstroom. Hoewel Greenchoice eind 2011 negatief in het nieuws kwam omdat ze eindafrekeningen van klanten niet terugbetaalden, is het nog steeds een van de groenste opties. De organisatie levert alleen groene stroom en zet zich in om nieuwe projecten te stimuleren. De stroommix van Greenchoice: 36,7% biomassa, 34% wind, 29% water en 0,3% zon.

Andere aanbieders van groene stroom

Bijna alle energieleveranciers hebben tegenwoordig een pakket met groene stroom. Maar een aantal opties verdienen speciale aandacht.

Qurrent
Qurrent is het snelst groeiende energiebedrijf van Nederland. En niet zonder reden. Alle stroom die ze leveren komt van Nederlandse windmolen en aardgas is 100% CO2 gecompenseerd. Daarnaast streeft het bedrijf niet naar maximale winst maar naar energieneutraliteit, en levert daarom tegen inkoopprijzen. Lees hier meer

CO2 OK (Nuon)
Nuon haalt zijn groene stroom voor het overgrote deel uit wind, een klein deel uit water en een miniem deeltje uit zonne-energie. Nuon levert ook gas met CO2 compensatie.

Hollandse Wind (Eneco)
De stroom van dit Eneco pakket komt voor 100% uit het Nederlandse Prinses Amaliawindpark. Ook de andere pakketten die Eneco in Nederland levert zijn groen. De op andere wijze opgewekte stroom, met name van aardgas, wordt blijkbaar in het buitenland geleverd. Eneco Ecostroom bestaat voor 85,9% uit waterkrachtstroom. In 2030 wil Eneco alleen nog maar groene energie aanbieden. De afgelopen zes jaar halveerde het bedrijf de CO2 uitstoot van zijn stroommix.

Groene Stroom van Essent
Essent haalt 63% van zijn groene stroom uit de bijstook van biomassa en 37% uit wind.


Windcentrale

De Windcentrale haalde vorig najaar 7 miljoen euro op bij consumenten en kocht daarmee twee windmolens. Het was daarmee wereldwijd het op één na grootste crowdfundingsproject ooit. Bijzonder bij de Windcentrale is dat consumenten mede-eigenaar worden van een windmolen. Met deze winddelen krijg je 16 jaar lang voordelig groene stroom van eigen windmolen. Waarschijnlijk gaat de Windcentrale dit jaar weer nieuwe windmolens kopen.

Boerderijstroom

Nederlandse boeren en bedrijven die een windmolen hebben of veel zonnepanelen op het bedrijfsdak leveren hun overschot aan elektriciteit via boerderijstroom aan gewone consumenten. Je kunt zelf selecteren van welke boer of bedrijf je stroom wilt ontvangen. Greenchoice regelt de administratieve afhandeling.

Andere leveranciers met groene certificaten

De meeste andere aanbieders kunnen groene stroom leveren door het kopen van groencertificaten. Voorbeelden zijn de Nederlands Energie Maatschappij en Oxxio. Reken er wel op dat het hier vaak om “sjoemelstroom” gaat.

Top 3 energieleveranciers met grootste CO2 uitstoot

WISE komt op basis van de stroometiketten van 2012 op de volgende top 3:

1. RWE (moederbedrijf van Essent): 792g
2. Vattenfall (moederbedrijf van Nuon): 465g
3. E.On AG: 430g

Het getal achter de bedrijven duidt de hoeveelheid opgwekte CO2 per kwh aan. Een gemiddeld gezin dat 3500 kwh stroom verbruikt dat geleverd wordt door RWE produceert meer dan 2700 kg CO2 per jaar.

Overigens is de situatie van bovenstaande bedrijven die in Nederland energie produceren iets beter. De in Nederland opgewekte elektriciteit door Essent heeft een CO2 voetafdruk van 307 gram CO2 per kg. E.On Benelux zit ook lager met 361 CO2/kwh.

De top 3 CO2 vervuilers doen amper moeite om hun CO2 uitstoot te verminderen. De CO2 uitstoot van Essent steeg de afgelopen 2 jaar zelfs. De CO2 uitstoot van RWE is de afgelopen 6 jaar hetzelfde gebleven.

Tips

(1) Op de website groenestroomjagraag.nl kun je alle stroometiketten van energieleveranciers bekijken. Helaas zie je alleen gegevens van het hele bedrijf, dus niet specifiek voor een groene-stroompakket.
(2) Sommige energieleveranciers bieden ook “groen gas”. Dit is gewoon aardgas, maar de energieleverancier stimuleert ofwel de productie van biogas, ofwel compenseert de co2-uitstoot op andere manieren.

Hier vind je nog meer praktische tips

praktische tips