Windenergie

Hoe kun je zelf geld verdienen met wind? En hoe belangrijk is windenergie eigenlijk? hetkanWel zet voor jou op een rijtje wat je moet weten over dit dynamische onderwerp.

Dit dossier bevat de volgende secties:

Hier vind je nog meer praktische tips

Zelf elektriciteit opwekken met wind

 

Het Prinses Amalia Windpark. Foto: Enecomedia

Een grote windturbine in de achtertuin zien niet zoveel mensen zitten. Maar zelf energie opwekken uit wind kan wel. Je hebt grofweg 2 opties: lid worden van een windvereniging of zelf elektriciteit opwekken met je eigen dak.

 • Verdienen met je eigen stukje windmolen
  In plaats van je geld op de bank zetten, kun je het beter uitlenen aan een windvereniging. Windverenigingen geven rentepercentages tussen de 5 en 10%.
 • Interview: “Waarom moet je belasting betalen over stroom van eigen molen?”
  De Windcentrale wil mensen de mogelijkheid bieden om met hun eigen ‘stuk’ windmolen hun eigen stroom op te wekken. hetkanWel interviewde oprichter Niels Korthals Altes. “Bij ons wordt je (deels) zelfvoorzienend. Als je meer winddelen hebt gekocht, hoef je minder stroom in te kopen bij het energiebedrijf. Maar de huidige wetgeving maakt dat niet makkelijk.”
 • Je dak als windmolen
  Veel huishoudens willen zonnepanelen op hun dak. Maar energie uit wind is ook een optie.  Alexander Suma bedacht  een manier om een windturbine te integreren in het dak.
 • Mini-windmolens maken windenergie mogelijk in de stad
  Bij windmolens denk je snel aan die grote witte ‘landschapvervuilers’, die langs de dijken en in platte kale landschappen staan. Maar ook in de stad zijn ‘urban windmills’ mogelijk:  mini-energiecentrales met een vermogen tot 20 KW en een diameter onder de 10 meter.

De kansen en grenzen van windenergie

 


Er zijn veel ontwikkelingen in windenergie. Windmolens zijn een stuk efficiënter geworden en analisten voorspellen een rooskleurige toekomst voor de windmolen en andere innovatieve manieren om wind te vangen. Toch lijken er ook grenzen aan de groei.

 • Windmolens 300x beter dan 15 jaar terug
  Een hedendaagse windturbine genereert 300 keer meer vermogen dan een turbine van 15 jaar terug. En we staan nog maar aan het begin van de ‘windboom’, aldus analisten.
 • Analisten voorspellen 1600% groei voor windenergie op zee
  De onderzoekers van Pike Research verwachten dat windmolens op zee 17x meer elektriciteit zullen opwekken in 2017 dan in 2011: 1600% groei in 6 jaar tijd.
 • Zon en wind halen kernenergie in
  In 2010 was het geïnstalleerde vermogen van duurzame energie voor het eerst groter dan dat van kernenergie: 381 gigawatt versus 375 gigawatt. De groeicijfers in duurzame energie zijn indrukwekkend.
 • Elektriciteit winnen met een vlieger
  Gewone windmolens zijn eigenlijk helemaal niet zo slim gebouwd: laag bij de grond is de minste wind, met de meeste blokkades. Daarom proberen ondernemers windenergie te vangen op grote hoogte: met vliegers.
 • Windenergie binnen 15 jaar aan limiet
  Windenergie heeft de toekomst als onuitputtelijke bron van energie. Dachten we. Nieuwe onderzoeken lijken er echter op te duiden dat we binnen 15 jaar het plafond bereiken van wat we aan energie uit de wind kunnen halen.

Hoe belangrijk is windenergie om onze milieudoelstellingen te halen?

 

foto: donQi Urban Windmill

Wind wordt door experts gezien als een van de belangrijkste leveranciers van duurzame energie. En als je goed rekent zijn windmolens een stuk goedkoper en gezonder dan kolen- en kerncentrales.

 • 22 Noord-Zuidlijnen nodig om duurzame doelstellingen te halen
  In 2020 moet in Nederland 14% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen (zon, wind, biomassa) komen. In 2010 zaten we nog op 3,8%. Een gigantische opgave dus die, volgens een nieuw rapport van de ING, €100 miljard aan investeringen kost. Maar volgens ING is de doelstelling halen wél mogelijk. Vooral windenergie speelt een belangrijke rol.
 • 5,8 miljard subsidie voor vuile energie
  In 2010 ging er meer geld uit de schatkist naar grijze dan naar groene energie: 5,8 miljard vs. 1,5 miljard euro. Het verleggen van de subsidiestromen kan deze energietransitie een stuk dichterbij brengen, zonder dat we extra geld hoeven in te leggen.
 • Kolencentrales kosten meer dan ze opbrengen
  Het produceren en verbranden van steenkool kost de economie meer dan het opbrengt. Dat is de conclusie van een economische studie in het gezaghebbende tijdschrift American Economic Review.
 • Windenergie levert veel meer banen
  Windenergie op zee of land levert ten minste tien keer meer permanente banen op dan kolencentrales. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoeksbureau Ecofys in opdracht van Greenpeace.

Inspirerende verhalen over wind

 


De wind inspireert mensen over de hele wereld met opmerkelijke verhalen, grappige video’s en inspirerende mensen.

Hier vind je nog meer praktische tips

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *