dossier

praktische tips

Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonnepanelen. Foto: Wirsol

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt vooral af van je ambitie. Wil je de helft van de stroom die je verbruikt opwekken, wil je het volledige eigen stroomverbruik opwekken of wil je zelfs energieproducent worden?

Bereken hier hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Nanocoating herstelt rendement zonnepanelen

Zonnepanelen worden vies. Het laagje vuil op de panelen maakt ze minder efficiënt. Een coating van nanodeeltjes zand herstelt het rendement met gemiddeld 20%. Wij vroegen de twee ondernemers achter GreenPower Nano, de Michäel en Maarten Goedhart, naar de werking van hun nanocoating:

Hoeveel groter wordt het rendement als je de coating voor zonnepanelen gebruikt?

Het rendement wordt niet groter, je krijgt een herstel van het rendement. Stel je hebt een installatie die jaarlijks 3000 kwh kan leveren. Maar zonnepanelen vervuilen in de loop van de tijd, waardoor het rendement vermindert. Als je ze met de coating behandelt werken ze weer als vanouds.

Wat levert je dit als consument in euro’s op?

Stel dat door vervuiling je zonnepaneleninstallatie nog maar 2.500 kwh levert. Door de coating leveren de zonnepanelen weer de oorspronkelijke 3.000 kwh, oftewel een herstel met 500 kwh. Als je rekent met de reguliere stroomprijs van 0,23 cent, dan gaat het dus om jaarlijks € 115.

Koop nu de zonnepanelencoating met de speciale kortingscode GPN-HETKANWEL. Van €147 nu voor €132,30 in de webshop van GreenPower Nano (advertentie)

Lees het hele interview met de gebroeders Goedhart hier

Terugverdientijd van zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is belangrijk. Hoe sneller de installatie is terugverdiend, des te sneller je daadwerkelijk rendement krijgt op je investering. Tegenwoordig kun je zonnepanelen meestal rond de 8 jaar terug verdienen. Aangezien zonnepanelen meestal zo'n 25 jaar meegaan, heb je in dat geval nog zo'n 17 jaar profijt.

De terugverdientijd kun je eenvoudig zelf berekenen met dit rekenvoorbeeld

Wat kosten zonnepanelen?

Kosten zonnepanelenBesparen met zonnepanelen wordt steeds makkelijker: zonnepanelen worden elk jaar efficiënter, en leveren steeds meer vermogen per vierkante meter. Ook zakt de prijs elk jaar verder. Voor 2013 worden zelfs bodemprijzen verwacht. Ook scheelt het per leverancier en merk hoeveel je betaalt. Het loont dus de moeite om verschillende offertes aan te vragen. Bij onze partner De Zonnefabriek vind je een speciale offerte-tool waarmee je gratis en vrijblijvend een offerte aanvraagt.

Meer rendement van zonnepanelen

Energiebelasting zonnepanelen

Naast de opgewekte energie die na verloop van tijd per saldo steeds minder kost, leveren zonnepanelen ook op andere manieren rendement op.

Geen energiebelasting voor zonne-energie

Energiebelasting vormt altijd een flinke post op de energierekening. Over zelf opgewekte stoom wordt geen energiebelasting geheven. Dit kan in de toekomst veranderen, maar vooralsnog is dit een aantrekkelijk voordeel. Volgens Martin Kleinman van olino.org zorgt dit er zelfs voor dat zonne-energie met een prijs van 11,4 ct per kWh goedkoper is dan reguliere energie.

Vaste prijs

In de rekenvoorbeelden wordt de prijs van zonne-energie vergeleken met de prijs van energie, zoals die op dit moment is. Naar verwachting zullen de reguliere energieprijzen echter wel stijgen in de 20-25 jaar dat je zonnepanelen gebruikt, waardoor het rendement door de jaren heen steeds groter wordt.

Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidie op zonnepanelen. Het is belangrijk om er snel bij te zijn en om goed op de hoogte te zijn van de exacte voorwaarden van een regeling; alleen als je aan alle eisen voldoet én de pot nog niet leeg is, krijg je de subsidie ook daadwerkelijk uitbetaald.

Hier lees je meer over de mogelijkheden voor subsidie op zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen: tips voor aanschaf

Zelf zonnepanelen kopen

Er zijn tientallen leveranciers van zonnepanelen die weer tientallen merken verkopen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Wij zetten op een rijtje waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt kopen

Certificaten en keurmerken zonnepanelen

width="150"

Als je zonnepanelen aanschaft, wil je natuurlijk het liefst panelen met een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding. Je komt verschillende keurmerken en certificaten tegen en het is voor de koper vaak niet echt duidelijk wat zo’n keurmerk of certificaat precies inhoudt. Hier worden de keurmerken en certificaten beschreven die je vaak tegenkomt als je zonnepanelen met elkaar vergelijkt.

Bekijk hier op welke certificaten en keurmerken je moet letten

BTW zonnepanelen terugkrijgen: honderden euro's voordeel

Teruggaaf BTW zonnepanelen mogelijk dankzij Oostenrijker. Foto: Robo-man, FlickrDankzij een uitspraak van het Europese Hof van Justitie kunnen ook particulieren de betaalde BTW over aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen.

Dat kan je honderden euro's schelen, tenminste als je na 19 juni (de datum van de uitspraak) je zonnesysteem hebt aangeschaft.

Lees hier hoe je gemakkelijk de teruggaaf van BTW op zonnepanelen regelt

Korting energiebelasting voor zonnepanelen

Als je geen geschikt dak hebt, kun je toch profiteren van goedkope zonnestroom. Sinds 1 januari 2014 geldt er een korting op de energiebelasting van 7,5 ct per kwh voor groene (zonne)stroom die opgewekt is in de eigen regio.

Lees hier alles over de korting op de energiebelasting voor zonne-energie

Zelf zonnepanelen installeren

Zelf zonnepanelen installeren

Als je echt gouden handjes hebt, kun je geld besparen door zelf zonnepanelen te installeren. Omdat zonnepanelen goedkoper worden, neemt de installatie een steeds groter deel van de prijs in. Je kunt al pakketten voor €1,36 per Wp krijgen, dus fors lager dan de prijs van €2 tot €3 per Wp voor zonnepanelen inclusief installatie die we hierboven noemden.

Maar voor de meeste mensen is dit geen optie. Je moet het dak op om met zware panelen die onder de juiste hoek geplaatst moeten worden. Verder moet je een omvormer plaatsen, eventueel een nieuwe groep in je stoppenkast aanleggen en nog veel meer. Als je zelf de installatie wilt doen, vind je hier een aantal tips.

Salderen, terugleververgoeding en de beste energieleverancier bij zonnepanelen

Ook als je zonnepanelen hebt, moet je aan het stroomnet gekoppeld blijven, zodat je niet zonder elektriciteit zit als je panelen niet genoeg produceren. Maar heb je dan een speciale energieleverancier nodig, of voldoen alle maatschappijen even goed? Het korte antwoord is: je hebt geen speciale leverancier nodig, tenzij je meer stroom wilt produceren dan je zelf nodig hebt.

Lees hier meer over salderen en de voorwaarden rond terugleveren van stroom

Niet elke energieleverancier werkt even goed mee als je meer stroom levert dan je zelf verbruikt. Bekijk hier welke energieleverancier je het beste kunt hebben als je zonnepanelen hebt op je dak hebt liggen.

Zonnepanelen zonder dak?

Zonnepanelen zonder dak

Niet iedereen heeft een geschikt dak voor zonnepanelen. Gelukkig zijn er andere manieren om geld te verdienen.

Lees hier onze tips om van zonne-energie te profiteren zonder eigen dak

Zonnepanelen en omvormers

ZonZoektDak

Als je zelf zonne-energie op wilt wekken, dan ben je er niet met het plaatsen van zonnepanelen. Om de stroom daadwerkelijk terug te kunnen leveren aan het energiebedrijf of voor jezelf te kunnen gebruiken, heb je een omvormer nodig. Het is belangrijk dat zo’n omvormer van goede kwaliteit is en efficiënt werkt. Dat levert namelijk het hoogste rendement op.

Maar hoe weet je welke omvormer het meest geschikt is voor jouw installatie? Je leest het hier.

Financiering zonnepanelen

Financiering zonnepanelen

Hoe investeer je in zonnepanelen als je zelf niet genoeg geld in de portemonnee hebt zitten? Wij hebben 5 manieren om je zonnepanelen te financieren voor je op een rijtje gezet.

1. Subsidie

De makkelijkste manier om zonnepanelen te financieren, is er zelf voor te sparen en ze met een nationale of regionale subsidie aan te schaffen. Houd daarvoor de subsidieregelingen in de gaten.

2. Energieleverancier

Je kunt de zonnepanelen ook laten plaatsen via je energieleverancier. Daarbij worden twee mogelijkheden geboden: je koopt de panelen zelf en betaalt hiervoor of in één keer of elke maand een bedrag. Je kunt ook een lening afsluiten bij je energieleverancier voor het plaatsen van de zonnepanelen. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag dat overeenkomst met de besparing die de panelen je opleveren. Zodra de lening is terugbetaald, wordt de besparing van je energierekening afgehaald en worden je kosten lager.

3. Bank

Je kunt voor je financiering ook aankloppen bij de bank. Rabobank biedt bijvoorbeeld een speciale financiering voor zonnepanelen, waarbij een rentekorting geboden wordt op leningen die bedoeld zijn voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze actie is in de eerste instantie bedoeld voor boeren en tuinders en loopt nog tot 1 juni 2014. Er zijn echter ook andere banken die 'groene leningen' bieden, tegen lagere rentetarieven.

4. Crowdfunding

De website zonnepanelenvoorelkaar.nl brengt particulieren die zonnepanelen willen én particulieren die erin willen investeren bij elkaar. Je kunt zelf afspraken maken met geldschieters over de rente en terugbetaaltermijn.

5. Bedrijf

Het kan gunstig zijn om via je bedrijf zonnepanelen aan te schaffen. 41,5% van de investering kan onder de Energie Investerings Aftrek (EIA) in mindering worden gebracht op de fiscale winst. Dat bespaart zo'n 10% belasting bij een BV en 20% bij een VOF, maatschap of eenmanszaak. Als je in dat jaar niet meer dan 54.324 euro geïnvesteerd hebt in je bedrijf, kun je nog eens 28% aftrekken van je winst, een besparing van respectievelijk zo'n 7 en 14,5%. Gebruik maken van de regeling Tijdelijke Willekeurige Afschrijving (TWA) levert ook nog eens 25 of 52% op.

Garantie zonnepanelen

Garantie zonnepanelen

Des te langer zonnepanelen mee gaan, des te meer rendement ze opleveren. Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen zo lang meegaan als de fabrikant zegt, is het belangrijk om te kijken naar de geleverde garantie. Die is over het algemeen zo'n 5 tot 10 jaar, maar hangt af van het merk zonnepanelen. Mocht er binnen die periode iets stuk gaan aan de zonnepanelen, dan kun je in aanmerking komen voor een gratis reparatie.

Vermogensgarantie

Een iets andere vorm van garantie is vermogensgarantie. Vermogensgarantie is een garantie voor een bepaald vermogen, gedurende een bepaalde periode. Deze vermogensgarantie wordt meestal tot 20 of 25 jaar gegeven. De meeste fabrikanten geven bepaalde stappen aan waarmee het vermogen terugloopt. Na 25 jaar zitten veel zonnepanelen nog maar op een vermogen van zo'n 80%, waardoor de terugverdientijd steeds langer wordt. Binnen die eerste 25 jaar kan het vermogen ook al teruglopen; als de panelen ongeveer 12 jaar oud zijn, is de kans groot dat ze nog maar zo'n 90% van het oorspronkelijke vermogen geven.

Kiezen van de juiste panelen

Bij het kiezen van zonnepanelen is het dus belangrijk om te kijken naar de vermogensgarantie en de opbrengst. Met een vermogensgarantie van 20 jaar en een terugverdientijd van 10 jaar leveren zonnepanelen nog zo'n 10 jaar rendement op. Als de panelen echter pas binnen 15 jaar terugverdiend zijn en het vermogen al bij 20 jaar op 80% zit, is het rendement op de panelen veel lager.

praktische tips