Test jezelf: wat voor type ben jij?

Ik blijk een postmaterialistische nieuwe conservatief met hedonistische en postmoderne neigingen te zijn. Eh? Wat?

Het onderzoeksbureau Motivaction deelt mensen in 8 categorieën in. Zo kan je een kosmopoliet, postmaterialist, traditionele burger of een ander type mens zijn. Als je de test van motivaction doet (max. 10 minuten), krijg je een lijstje van categorieën die het best bij je passen.

Ik blijk vooral een postmaterialist te zijn. Volgens motivaction ben ik een …

… maatschappijkritische idealist die zichzelf wil ontplooien, zich verzet tegen sociaal onrecht en opkomt voor het milieu.

Ben jij ook benieuwd wie jij werkelijk bent? Doe de test van motivaction, dan weet je het binnen 10 minuten. Enne, zet je lijstje ook even in de comments. Wij willen natuurlijk ook graag weten wie je bent…

Links

Advertisement

25 comments

 1. Oh ja, dit is mijn volledige lijstje:

  1. postmaterialist
  2. Nieuwe conservatieven
  3. Postmoderne hedonisten
  4. Kosmopolieten
  5. Opwaarts mobielen
  6. Traditionele burgerij
  7. Gemaksgeorienteerden
  8. Moderne burgerij

 2. Poeh.. ik zit duidelijk niet in een fase waarin ik zulke tests moet maken. Twee jaar geleden heb ik deze op mn werk gedaan. Toen herkende ik me in de uitslag. Nu kwam er iets uit dat ik ab-so-luut niet hier wilde plaatsen; vond (en vind) het zó niet bij mij passen dat ik de test nog een keer deed. Nu met mn vorige baan in mn achterhoofd en eigenlijk met alle situaties zoals ze een half jaar terug waren… of zoals ik graag zou wíllen dat het was (want ja, gaat die test nu om wat je zou wíllen of hoe het er momenteel daadwerkelijk voor staat?…) Maar goed… ineens kwam het compleet tegenovergestelde eruit.. iets waar ik me óók totaal niet ik kan vinden. Maar het meest verontrustende vind ik toch dat ik tot 2 keer toe toch écht vond dat ik de test naar waarheid invulde… Hoe gespleten, hoe niet-eerlijk of… hoe niet op je plek kun je zijn als de 1ste keer een gemaksgeorienteerde op 1 staat (ai) en de 2de keer de opwaarts mobiel.. ?! :S (NB: kosmopoliet en postmoderne hedonist bij beiden op nr. 2 en 3 – en de traditionele burgerij op 8) 🙂

 3. Altijd leuk, lijstjes. Voor wie er in geïnteresseerd is:

  1. postmaterialisten
  2. Postmoderne hedonisten
  3. Kosmopolieten
  4. Nieuwe conservatieven
  5. Opwaarts mobielen
  6. Gemaksgeorienteerden
  7. Moderne burgerij
  8. Traditionele burgerij

  Overigens heb ik het testje heel type-wenselijk ingevuld, maar dat is volgens Marten niet erg. Commentaar: ‘wie je wilt zijn is net zo belangrijk als wie je bent’. Zit wat in…

 4. Wat een verrassing, ik ben ook een postmaterialist. Verder:

  Postmoderne hedonisten
  Kosmopolieten
  Nieuwe conservatieven
  Traditionele burgerij
  Opwaarts mobielen
  Gemaksgeorienteerden
  Moderne burgerij

  Grappig dat bij mij traditionele burgerij wat hoger staat. Misschien vanwege mijn wantrouwen ten opzichte van technologie?

 5. Ik blijk de kosmopoliet te zijn:
  De open en kritische wereldburger die postmoderne waarden als ontplooien en beleven integreert met moderne waarden als maatschappelijk succes, materialisme en genieten.

  dus relatief een heel ouderwets mens 🙂
  de rest van mijn lijstje:

  Postmoderne hedonisten
  Postmaterialisten
  Opwaarts mobielen
  Gemaksgeorienteerden
  Nieuwe conservatieven
  Moderne burgerij
  Traditionele burgerij

  Vooralsnog lijkt het erop dat hetkanWel mensen met een gelijkaardige top3 trekt. @frisse wind: dat voelt als een vrij heldere positionering (al ben ik natuurlijk met mijn enorme statusdrang wel een betje outcast…

 6. Ik ben een individualistische postmoderne hedonist. De rest van het lijstje staat onder. Gelukkig staat daar ook de ‘opwaarts mobielen’ in, dus dan zit ik nog goed qua werk 🙂

  Kosmopolieten
  Opwaarts mobielen
  Postmaterialisten
  Nieuwe conservatieven
  Gemaksgeorienteerden
  Moderne burgerij
  Traditionele burgerij

 7. Postmoderne hedonisten, vereenigd u!
  (helaas is dat dus typisch iets wat die hedo’s niet graag doen…)
  Leuk testje, nu maar eens lezen wat het allemaal betekend …. als ik dit nu doorstuur naar tien mensen, krijg ik dan binnen 48 uur een grote verassing? 🙂 Verder nog:

  Kosmopolieten
  Postmaterialisten
  Opwaarts mobielen
  Nieuwe conservatieven
  Gemaksgeorienteerden
  Moderne burgerij
  Traditionele burgerij

 8. 1) Kosmopoliet
  2) Opwaarts mobiel
  3) Nieuw conservatief
  4) Postmoderne hedonisten
  5) Postmaterialisten
  6) Gemaksgeorienteerden
  7) Moderne burgerij
  8) Traditionele burgerij

  Doe de test eens in de zoveel tijd en zie hoe je verandert. Hoewel, sommige mensen schijnen nooit te veranderen – raadselachtig.

 9. Ik hoef geen testje te doen om te weten wie ik ben of om het makkelijk te maken voor marketeers om mij in een hokje te stoppen. Hetkanwel ontstijgt volgens mij de hokjesgeest.

  Sorry, Esmee (vriendin die voor Motivaction werkt).

 10. Het wordt al bijna interessant om een ‘gemiddelde hetkanwel-poster’ lijst te bouwen 🙂

  1. Kosmopoliet
  2. Postmaterialisten
  3. Postmoderne hedonisten
  4. Opwaarts mobielen
  5. Nieuwe conservatieven
  6. Gemaksgeorienteerden
  7. Moderne burgerij
  8. Traditionele burgerij

  Ik heb deze test al eens eerder ingevuld, ontdekte ik ergens halverwege, maar naar ik mij herinner gaf de test mij toen een kwantificatie van hoezeer ik in de verschillende categorieen viel.

  De test lijkt volgens de website van Motivaction tot resultaten te leiden, op basis waarvan je iets kunt zeggen over enerzijds (door die persoon zelf waargenomen) status en anderzijds “waardeoriëntaties”, samen de zogenaamde “milieu-index”.

  Vooral waardeoriëntaties laatste lijkt me nogal wazig. “traditioneel”, “modern” en “postmodern” sluiten elkaar in taalkundige zin wellicht redelijk uit, maar de duiding die eraan wordt gegeven in de bijgaande teksten doet dat allerminst.

  Ook kan ik niet zoveel met het feit dat mijn top-5 de nummer 6 omsingelt (zie het diagram op de website). Blijkbaar is dit geen index in de gebruikelijke zin van het woord, want van een doorlopende schaal in een enkele grootheid is geen sprake.

  Al met al een beetje een hoog horoscoop gehalt, maar goed, daar kunnen we ook om lachen nietwaar? 🙂

 11. @grismar
  profiel hkW-lezer:
  kosmopoliet, postmaterialist en postmoderne hedonist met een snufje nieuw conservatisme en opwaartse mobiliteit

  Wat betreft jouw kritiek op de methode van motivaction: probleem met hun onderzoek is dat ze hun onderzoeksmethoden geheim houden uit commerciële overwegingen. Ik vind hun omschrijvingen ook een beetje, ja, niet heel erg objectief klinken. Dus ja, klinkt wel als een horoscoop 😉

  Aan de andere kant: ik vind hun aanpak in life style profielen wel een winst t.o.v. onderzoeken als CBS en SCP die vooral kijken naar ‘klasse’ gerelateerde onderwerpen, zoals hoogte inkomen, opleidingsniveau, huisbezit etc.

  Lifestyle onderzoek kan op bepaalde punten (zoals voorspellen welke mensen graag een blog als hkW willen lezen) veel zinvoller zijn dan het onderzoek van CBS c.s.

 12. De Motivaction methode – duister, maar het zet wel aan tot een ander soort vragen. In onderzoekssituaties ga je hierdoor naar dingen kijken waar je eerst geen aandacht voor had.

 13. Pingback: cheap dovonex
 14. Pingback: gth of time debt can be collected
 15. Pingback: spectrum healthcare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *