Satelliet-beveiliging voor fietsen

Vandaag is de fiets van mijn vrouw gestolen. Hij stond op slot. We gingen even tien minuten boodschappen halen en hadden de fiets daarom, bij hoge uitzondering, nergens aan vast gezet. Een misser. Gelukkig is de fiets verzekerd. Maar zou er geen systeem ontwikkeld kunnen om fietsendiefstal tegen te gaan?

Een bedrijf in Hong Kong probeert bijvoorbeeld via de videowebsite YouTube dieven van camera’s op te sporen, zoals je kunt zien in dit filmpje. Goed idee.

Mijn schoonvader bedacht daarnaast de oplossing om diefstalpreventiechips in het frame van fietsen in te brengen die contact maken met een satelliet. Is je fiets gestolen, dan kan de politie deze traceren via satelliet-beelden. Een druk op de knop en je fiets is in beeld.

In elke chip zit bovendien een unieke code, die geregistreerd is op de naam van de eigenaar. Als je een tweedehands fiets koopt, moet je altijd een eigenaarsverificatie via deze code laten uitvoeren bij de handelaar. Dus jij hebt een fiets te koop? OK, maar is het ook jouw fiets? Voer je deze check niet uit, dan loop je de kans als heler te worden ontmaskerd via satellietbeelden. Deze beelden worden bovendien verspreid via YouTube. Dat is niet prettig, want als je jouw naam intypt bij Google, verschijnen deze beelden bovenaan de lijst met treffers. Iedereen die iets over jou te weten wil komen, zal dus eerst zien dat je op gestolen fietsen rijdt.

Ooit maakte ik samen met mijn broer het liedje ‘Blijf met je poten van m’n fiets’ dat inmiddels over internet zwerft als ‘cool songs that never made it to the charts’. Hopelijk wordt dit idee wel opgepikt.

Advertisement

9 comments

 1. Zoals bij veel “problemen” het geval is, kan ook dit worden opgelost door privébezit af te schaffen. Dus nergens en nooit meer een fiets op slot. Alle fietsen zo voor het grijpen.
  Als je van alles (ik bedoel echt alles: van fietsen tot auto’s, van huizen tot archieven, van pc’s tot geldkluizen) de sloten afhaalt wordt dat alles voor iedereen bereikbaar.
  Het ooit beroemde witte-fietsen-plan is mislukt omdat het plan op genreekige wijze is ingevoerd. Het werd slechts in 1 gemeente ingevoerd, er werden te wenig fietsen ingezet, het werrd niet gekoppeld aan andere maatregelen (bijvoorbeeld een grootschalig autoverbod) en er werd te weinig gecontroleerd op misbruik (vernielingen).
  Het kon wel maar de wil om er een succes van te maken ontbrak. Helaas (getferrrr, wat wordt ik ineens verdrietig), helaas zie je dat vaker bij ideeën met een hoog hetkanWel-gehalte. Er is de kleine drempel: de individuele burger is meer gehecht aan zijn ultramoderne fiets dan dat je hem op een doorsnee witte fiets krijgt. En er is de grote drempel bestaande uit de heilige drie-eenheid: de Vrije markt, de Zakelijke belangen en de Heilige economie. Die werken als een rolmodel. Zolang de vader niet wil, kun je van zijn zoon niet verwachten dat hij de heilige geest krijgt om dingen eens helemaal anders aan te pakken. Het kan wel hangt sterk af van wie wel wil.

 2. Tja, het kan natuurlijk wel, maar commercie is hier een probleem. Het probleem is niet dat niemand een goed idee heeft, het probleem is dat er teveel goede ideeen zijn, die echter niet zo goed samengaan.

  Tal van ideeen: chips die zelf contact zoeken, RFID chips die de politie met een mobiele lezer oppikt, streepjescodes in het frame, systemen voor uniek genummerde onderdelen, maar ook de goeie oude postcode gravure. En zo zijn er nog 100-en ideeen te vinden op het net als je even zoekt. En niet alleen maar ideeen, veel fietsen hebben al een of andere diefstalpreventie technologie meegekregen, maar als daar dan niets mee gebeurt…

  Het probleem is natuurlijk dat het hebben van 100 systemen die allemaal andere opsporingsmethoden en apparatuur vereisen onwerkbaar is.

  Het is aan de overheid om een keuze te maken en een standaard te stellen, omdat er nu eenmaal geen platform voor fietsenfabrikanten is dat zonder eigenbelang een standaard kan selecteren en doorvoeren.

  Maar welke standaard kiest de overheid dan en waarom? Je kunt je voorstellen dat dit tot eindeloos lobbyen en zelfs gedoe op Europees niveau leidt. Hier ligt nu eens een mooie kans voor Europese beleidsmakers om iets heel tastbaars te doen.

  Geef wat geld uit aan een onafhankelijke denktank, kom met die standaard en verdeel de opdrachten voor onderzoek en produktie over de lidstaten. Maak er bij voorkeur een open standaard van, zonder patenten of rechten, zodat iedereen een bedrijfje kan beginnen om de technologie geimplementeerd te krijgen…

 3. Het witte fietsenplan heeft een voordeel anno nu: ik heb zo’n fiets die er nog uit komt (ik heb m ‘dertigste hands’ maar in goede staat gekocht) en ik ben nog een van de weinige mensen in Utrecht die kan zeggen (na 6 jaar): mijn fiets is nog nooit gestolen. Een witte fiets helpt dus echt (zolang de rest het maar bij een blauwe, zwarte of bruine houdt)!

 4. Beste frissewind, ik ben een student industrieel ingenieur en voor mn thesis moet ik een systeem maken om diefstal van fietsen te voorkomen mbv een chip. Ik zie dat je schoonvader daar ook mee bezig is. Alle informatie is welkom en ik zou het enorm apreciëren als u me wat kunt helpen!

  alvast bedankt!

 5. Is inderdaad een goeie tip om naar degene te gaan waar je de fiets gekocht hebt. Soms willen ze de klant tevreden houden en bieden ze een korting aan op een nieuwe fiets bijvoorbeeld. Ik had bij http://www.beachcruiserstore.nl een nieuwe fiets gekocht nadat m'n fiets voor de zoveelste keer gestolen was en had bij de opmerkingen neergezet dat mn fiets gestolen was en of ze niet een beetje korting konden geven. Ik kreeg de beach cruiser fiets toegestuurd met een gratis axa slot! Dat noem ik nog eens service ! TOP!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *