Herinvoering dienstplicht?

Wat vind jij van het idee van een herinvoering van de dienstplicht in een modern jasje? Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, wil met herinvoering van de dienstplicht het integratieproces stimuleren. Zijn idee is om sociale dienstplicht in te stellen, met een vrijwillige optie om te kiezen voor een militaire invulling ervan. Zijn uitspraak stond in de Trouw, En de Telegraaf organiseerde al een poll die zeer voor invoering sprak.

Wat naar voren komt als het belangrijkste positieve punt van deze dienstplicht is dat deze bedoeld is om het besef van normen en waarden onder jongeren te versterken. Kortom, jongeren moeten weer verantwoordelijkheidszin en discipline worden bijgebracht. Ik ga er vanuit dat samenwerking tijdens deze dienstplicht het integratieproces moet bevorderen (?). Maar ik denk dat dit niet opweegt tegen de negatieve punten:
– gevaar van verveling tijdens de dienstplicht
– sociale dienstverlening moet uit overtuiging en niet uit plicht
– hoge kosten voor de belastingbetaler (kazernes met gratis kost en inwoning)
– de vertraging die iemand kan oplopen in het onderwijsproces of op de arbeidsmarkt

Ik ben benieuwd naar de mening van Hetkanwel-lezers.

 

Advertisement

15 comments

 1. Ik ben altijd wel voor een sociale dienstplicht geweest voor elke jongere die van school komt. Een jaartje na je middelbare school waarin je even met beide benen op de grond wordt gezet en alle kanten van de samenleving ziet. Discipline en hulp aan de maatschappij, waarin je eventueel kan uitzoeken wat je leuk lijkt, erachter kan komen wat je echt niet leuk vind (zodat je niet een jaar -of meer- studie verspilt door de verkeerde keuze) of dat je een sociale functie kan kiezen in de richting die je op wilt: zie het als werkervaring (iets wat zoveel mensen missen als ze van opleiding, hogeschool of universiteit komen) en investering in een maatschappij waar je zelf deel van uit maakt.

 2. Sociale dienstplicht heeft vele voordelen. Niet alleen ‘asociaal schorem’ leert de sociale kanten van onze samenleving maar ook rijke kakkindjes worden is met beide benen in de samenleving gedumpt. Vooral voor deze laatste groep (die notabene later vaak leidinggevende functies moeten bekleden) is het goed omdat bij deze mensen vaak elk realiteitsgevoel ontbreekt.

  De sociale dienstplicht moet wel genoeg keuze bieden. Eén enkel alternatief zoals het verzorgingstehuis tegenover in het leger gaan alleen is niet genoeg. Het moet breder.
  Werken in ontwikkelingslanden, vrijwilligerswerk, kennis overdracht, stagelopen bij allerlei diensten en andere alternatieven moeten tot de keuze behoren.

  Ook vind ik dat er uitzonderingen gemaakt moeten worden voor mensen die studie-voorrang zouden kunnen hebben (omdat ze bijvoorbeeld uitzonderlijk scoren, een veelgevraagde (beta) studie gaan doen, al meerdere jaren over hun studie gedaan hebben (met toedoen van de overheid? Tweede Fase debacle?) of andere redenen. Het is niet zo dat iedereen maar klakkeloos sociale dienstplicht moet gaan doen.

  Even totaal terzijde; een initiatief voor half-betaald, part-time, gesubsidieerd werken voor 65+-ers zie ik ook zitten. Er zijn straks genoeg actieve 65+-ers die nog van nut kunnen zijn voor de samenleving en de grijze druk kunnen ontlasten.

 3. Ik begrijp dat de mensen van Hetkanwel helemaal voor sociale dienstplicht zijn. Maar zoals Sjoerd al aangaf: een hele hoop jongeren (waarschijnlijk dezelfde die zo snel mogelijk van school willen) heeft daar helemaal geen zin in. Ik vraag me af of de maatschappij die jongeren gaat opvoeden of dat zij gewoon wat lummelen cq herrie schoppen.

 4. Ik ben eigenlijk tegen een dergelijke plicht. Onder bepaalde voorwaarden zou ik er mee kunnen leven.

  – niet als je afziet van een uitkering
  – niet als je voltijd onderwijs volgt.
  – niet als je een (vrijwilligers)baan hebt die tenminste 16 uur per week beslaat.

  Het lijkt me niet dat het veel kosten voor de belastingbetaler met zich mee brengt (bv. het argument van de kazernes), want de arbeid die verworven wordt is vast meer waard. Sowieso ben ik voor de afschaffing van vrijwilligerswerk, zodat dit ook weer letterlijk gewaardeerd kan worden.

  1. Jij bent dom. Vrijwilligerswerk is zeer belangrijk voor deze maatschappij. Veel mensen krijgen steun van vrijwilligers, deze mensen zouden veel slechter af zijn zonder. Vrijwilligerswerk wordt door iedereen gewaardeerd, behalve door mensen als jij. Het is toch juist goed dat mensen bereidt zijn een bijdrage te leveren aan de maatschappij zonder daar een vergoeding voor te vragen. Het gaat om geven en het helpen van de medemens, het leven draait niet om geld. Dat moet je waarderen.

 5. Dus nadat ouders, overige familie, vrienden, ouders van vrienden en uiteindelijk de school het allemaal hebben laten afweten, is het uiteindelijk Vadertje Staat die onze jeugd nog maar even normen en waarden bij moet brengen?

  Dat is toch zeker de wereld op zijn kop?

  Ik ben helemaal voor het stimuleren van vrijwilligerswerk door de overheid. Laat studenten hun studiefinancering opschorten als ze liever eerst een jaartje vrijwilligerswerk doen. Motiveer jongeren vooral zich in te zetten voor een goed doel. Zorg ervoor dat bekend is wat je kan doen en hoeveel dat betekent voor de samenleving. Maak het zelfs cool, als je kunt.

  Maar als iemand gelooft dat jongeren door aan een dergelijke verplichting te voldoen echt betere mens worden, moet hij of zij mij dat toch eens proberen uit te leggen.

  Los hiervan kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat uitgesproken voorstanders van dit soort maatregelen toevallig altijd net buiten de doelgroep die het nodig zou hebben lijken te vallen. Of lees ik hierboven de reacties van schorem, kakkindjes en laag opgeleide beroepsbevolking waar geen vraag naar is?

 6. nouw ik ben er zeer zeker voor want maatschappelijk is de wind al
  niet mee in de rug en de jonge haantjes die leren teminste weer eens een beetje vatsoen
  en diciplinne en heel belangrijk je krijgt nou eemaal niet kado
  in deze werelt
  dus stelletje straat hangmatten maak je borst maar nat
  groetjes ex militair

  1. Hoi ex-militair,
   Misschien had je beter je school kunnen afmaken, of een vervolgopleiding kunnen volgen in plaats van in het leger te gaan. Je spelling is niet zo best, vriend. Verder kan je ook geen zinnen maken.
   Dat is een van de redenen dat de dienstplicht niet weer ingevoerd moet worden. Je moet je schoolcarrière onderbreken om in dienst te gaan, ook als je die tijd beter kan gebruiken, door te studeren bijvoorbeeld!
   Met vriendelijke groet,
   Annabel (VWO-student)

  2. je spelling is inderdaad niet al te best maar iedereen weet wat je bedoelt.
   het mooie is da Nederland nog steeds een dienstplicht heeft alleen je bent niet opkomst plichtig, dat houdt in dat als je opgeroepen bent niet verplicht bent om op te komen dagen.

   mvg no name.
   Annabel je moet niet zeuren want iedereen weet wat onze ex-militair bedoelt zeker een Vwo-leerling.

 7. Tja ik weet het niet.
  Er zitten zowel veel voor- als nadelen aan.
  Ik zie hierboven gelijk al weer opmerkingen over studiefinanciering (die er binnenkort toch al afgaat) en vind dat wat ver van het onderwerp. Zeker als je weet dat velen voor deze jongeren deze ook kregen. En zeker als je weet dat ouders ook nog altijd geld toe krijgen als ze kinderen nemen (ook een eigen keuze) of dat we te veel betalen voor niet werkende mensen die wel kunnen werken…
  Buiten dit zijn inderdaad de voordelen de discipline die het met zich meebrengt. Al ben ik het er wel mee eens dat kinderen door hun ouders moeten worden opgevoed en niet door de staat.
  Misschien moeten ze eerst eens beginnen met opvang minder te substitueren (ipv meer wat vorige week bekend werd) zodat ouders weer eens hun eigen kinderen gaan opvoeden.
  Daarbij is het krijgen van een lening of hypotheek veel te makkelijk. Tegenwoordig heeft ieder huishouden er wel een waardoor kinderen er mee opgevoed worden dat lenen maar normaal is (en dus ook voor onnozele dingen of als excuus om niet te gaan werken), het erge is nog wel dat de DUO dit wilt stimuleren door studenten te laten lenen ipv een beurs te geven.

 8. Eveneens heb ik er moeite mee dat de staat uberhaupt voor jou bepaald dat je een jaar in dienstplicht moet. Er zijn nu eenmaal mensen die goed zijn om met hun handen te werken en er zijn nu eenmaal studiebollen die achter een bureau horen. Andersom zouden mensen die niet goed kunnen leren het ook niet fijn vinden als ze verplicht 1 of 2 jaar naar de universiteit zouden moeten gaan en dan ook nog eens daar zouden moeten blijven tot dat ze alle toetsen met een voldoende hebben afgerond dus waarom wel andersom?
  Ik stel voor dat ze de opvoeding bij de ouders gaan aanpakken zoals ik hier al een voorbeeld van gaf en dienstplicht invoeren voor moeilijk opvoedbare kinderen of kinderen die in aanraking komen met bureau halt of erger. Dit soort kinderen hebben een dienstplicht nodig in plaats van een paar blaadjes prikken of een standje.

 9. Dit was het 2de deel:
  Ook vind ik de studievertraging een belangrijk punt. De meeste vwo'ers moeten nog minstens 6 jaar studeren en als je jezelf wilt specialiseren (wat in sommige richtingen verplicht is) kun je er nog minstens 4 jaar bij optellen en dan heb je het alleen nog maar over de jaren van een student die een perfect modeltraject kan doorlopen.
  Een ander groot nadeel is de leerstof die je kwijt bent. Als je een jaar niks anders doet dan met je handen werken wat ook nog eens totaal niks te maken heeft met je opleiding kan dit voor een gat in je kennis zorgen. Zelfs specialisten moeten zichzelf jaarlijks laten bijscholen dus ik zie niet in waarom dit geen belemmering zou zijn voor de studenten.
  Verder vraag ik me af of uitzendingen verplicht zijn. Uitzendingen vormen een risico en ik vind dat de staat dit risico niet voor jou mag bepalen.

 10. nnn daar heb je ook weer gelijk in
  maar het aantal blaffende puppers zal toe nemen
  met de opvoeding heb je zeer zeker gelijk
  maar als je kijkt hoe het in leger aan toe gaat
  wil toch zeggen als de dientplicht weer ingevoerd word
  dan zal toch ech een heel ander plaatje ontstaan van nederland en ik weet waar ik over praat want ik heb er zelf tussen gezeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *