K3 draait door

Ik begin me zorgen te maken over het imago van de meidenband K3. In januari 2006 jaar plaatsten we het nieuwtje dat hun nummer “oma’s aan de top” een dubieuze oproep tot massamoord bevat. Vandaag — gek genoeg een jaar later — werd het nieuwtje opgepikt door MSN.nl: een link naar hetkanWel stond enige tijd op de voorpagina van Neerlands best bezochte website met als gevolg een vertienvoudiging van de bezoekersaantallen. En dat is nog niet alles: vandaag was zelfs op het TV programma “De wereld draait door” een filmpje te zien over wat er gebeurt als je K3 achterstevoren draait. hetkanWel is natuurlijk dankbaar voor de bezoekersaantallen, maar maakt zich toch wel zorgen over eventuele gebroken kinderhartjes.

In de reactiebak van onze post over K3 vonden we de volgende comment van Britt:

hoi ik ben 10 en ik hou va, k3 en ik vind het erg dat jullie het omdraaien het is niet grote massamoord maar omasaandetop

Dit zet ons wel aan het denken, want sommige mensen nemen de post wel erg serieus. Wij vinden het erg grappig dat er mensen zijn die liedjes achteruit draaien en er dan van alles in (menen te) horen. Het is de vraag of er echt wat te horen valt. Robin hoort bijvoorbeeld geen “massamoord”, maar “boterhammenworst”.

Maar we denken absoluut niet dat er sprake is van kwade opzet van de kant van K3. Beste mensen, ons advies is: lach om de gekke dingen die je kunt horen als je liedjes achterstevoren draait. Lach nog harder als mensen serieus geloven in wat ze denken te horen. En blijf hetkanWel bezoeken: de ideale mix van humor en nieuws over hoe het anders kan.

Advertisement

30 comments

 1. Precies, achterstevoren draaien is geinig, maar het heeft niets met de muziek van K3 te maken. Op Hetkanwel bloggen we graag over grappig nieuws, maar nog liever over mensen die aan oplossingen werken die de wereld een beetje mooier maken.

 2. Gefeliciteerd met de aandacht!

  Het omdraaien van teksten is naast een artistieke manier van uiten ook een prachting marketinginstrument. Al de ophef die het veroorzaakt, genereert aardig wat gratis publiciteit.

  Wanneer komen de muziekbonzen daarachter en heeft elk top40 liedje dubieuze teksten? 😉

 3. Pingback: Passage
 4. nou heel grappig hoor dat jullie het grappig vinden dat ze hier zijn achtergekomen,, egt super zeg..,, w8 ma tot jullie kinderen hebben dan denken jullie wel anders,,weet je hoe vaak het gebeurt dat er indd iets tevoorschijn komt als je het achterstevoren draait en dat die mensen het nog bekennen ook die het liedje hebben gezongen!!! lach er maar om stelletje zielige mongolen

 5. @miss_me; nee, we weten niet hoe vaak het gebeurt dat mensen die het liedje hebben gezongen bekennen er een terugspoelboodschap in gestopt te hebben. Misschien kun je een paar voorbeelden geven van bekentenissen (met bronvermelding uiteraard).

 6. een liedje omdraaien kan inderdaad soms tot verassende effecten leiden. Toeval, horen wat je wilt horen, etc.

  Een incident dus in de ogen van velen. Maar wie een beetje doorzoekt komt tot de ontdekking dat er meer van dergelijke incidenten zijn. (en dan heb ik het niet over achteruitspelen van liedjes)

  Is het dan nog steeds toeval?

 7. ik vind dit niet normaal en zie dit niet als een grap.deze meiden zijn ziekelijk bezig.Tegenwoordig moet alles kunnen.draai dit nummer omgekeerd en laat het eens horen aan een persoon die in een consentratie-kamp heeft gezeten,die de massamoord van dichtbij heeft meegemaakt.Eens horen of hij het ook zo leuk vond.Wanneer zullen mensen eens nadenken bij wat ze doen.k3-zal alleen al hierom nooit meer bij mij thuis gedraaid worden.trouwens dat deed ik toch al niet.

 8. Ik vind het vreselijk dat al die onschuldige kinderen dit onbewust in hun hoofd krijgen ze van het rechte pad afscheuren. Hun geloof in Jezus kan hier flink door beshadigen, onze oom en- tante zegger heeft ook alles van k-3, hoe moet je dit vertellen aan een 7-jarige?

 9. Jongens, dit nemen jullie werkelijk werkelijk veel te serieus. Denken jullie nu ECHT dat K3 dit bedoeld heeft? WELNEE!
  En er hoeft toch niets verteld te worden aan die zevenjarige? Kom op zeg, zijn jullie nu helemaal betoerd.

 10. Ik kan niets anders doen dan heel hard lachen om een aantal van deze reacties. Ik ben bang dat mensen zichzelf veel te serieus nemen… En we weten allemaal wat funest is voor kinderen: Mensen zonder gevoel voor humor en relativeringsvermogen!

  En verder: Ik draai dagelijks mijn muziek achterstevoren. Ik heb namelijk niks beters te doen….

 11. de klager meldde dat in oma’s aan de top een verborgen boodschap zit. wanner het nummer omgekeerd word gedraaid is onder andere te horen : grote massa moord,grote massa moord, we against a life, gvd leuk! zou het echt waar zijn? weblog http://www.hetkanwel.net was zo vriendelijk om het nummer Oma’s aan de top voor ons andersom te draaien. en jawel, overduidelijk is te horen hoe k3 zingt; grote massamoord, grote massamoord,we against a life,godverdomme leuk! wie had dat ooit kunnen denken?! k3 is een groot komplot van lucifer. duivelse snollen zijn het! die na elk optreden krijsend hun hoofd 360 graden draaien en groen kots spugen!Dankzij de bond tegen vloeken weten we dat nu. laten wij daarom god op blote knieen danken dat er anno 2007 nog mensen zijn de de gehele dag niets anders doen dan plaatjes achterstevoren afluisteren. zij waken over ons, HAlLELUJA!

  ik ben nog wel best bang geweest nadat ik dit heb gehoort! ik weet niet waarom… maar ik weet wel dat er nooit meer in mijn huis K3 word gedraait! wat een ziekelijke meiden! ik weet zeker dat ze dit met opzet hebben gedaan. een beetje de alle kinderhartjes breken! hoe moet je dit vertellen tegen een kindje van 6? afschuwelijk gewoon!

  groetjes Daphne.

 12. Als je grote massamoord omdraait is het: Droomassam etorg.
  Het klinkt als Oma’s aan de top, maar dat is het niet.
  Oma’s aan de top is omgekeerd Pot ed na s’amo.
  Ik zal het hele refrein even omdraaien:

  Oma’s aan de top = Pot ed naa s’amo
  Het feesten kan niet op= Po tein nak netseef teh
  Met oma’s aan de top= Pot ed na s’amo tem
  Treuren wordt een flop= Polf nee tdrow neruert
  Want tranen zeggen stop= Pots neggez nenart tnaw
  Met oma’s aan de top= Pot ed na s’amo tem

  Zo is het dus:

  Pot ed na s’amo tem (klinkt als: grote massamoord)
  Pots neggez nenart tnaw (klinkt als: just against a life)
  Polf nee tdrow neruert (klinkt als: godverdomme leuk)
  Pot ed na s’amo tem (klinkt als: grote massamoord)
  Po tein nak netseef teh (klinkt als: dead bodies i can see it/sjonnie laat een scheet/het is niet dat je het ziet)
  Pot ed naa s’amo (klinkt als: grote massamoord)

  Het enige wat we zien zijn dus illusies.
  En daar is niks mis mee, maar dan hoef je ons nog niet lastig te gaan vallen!
  Het enige waar ik nog mee zit is: Wie heeft dit liedje zo vaak achterstevoren af zitten spelen om deze teksten erin te kunnen herkennen?
  De eerste keer dat ik het hoorde merkte ik er namelijk niks van.

 13. En je kan er zo veel dingen in verstaan…
  Er zijn mensen die denken: Stop de massamoord, boterhammenworst, grote massamoord, Ik woon in Emmeloord, Opa over boord, moordenaars aan boord, Oh wij gaan nu dood of Oma’s haar is rood.
  Maar het blijft: Poot et naa saamoo.
  Dat klinkt wel als al de voorbeelden, maar het heeft niks kwaads.
  Bij bijna al onze liedjes krijg je dat, en niet alleen die van ons…Alle liedjes van de wereld hebben dan wel iets duisters.
  De drie biggetjes: We slaan je mof.
  Heya mama: We gaan je vermoorden, weg politici.
  Toveren: Support, support de moord op Kennedy.
  Dat is allemaal niet waar!
  Je kan ook doen: Mijn aap is rot, We laten het stromen, net Oh lieve Piet of Je hoort, je hoort, je hoort, Oh Emily.
  En als ze toch duivels zijn, K3 heeft de teksten niet geschreven, dat heeft Miguel Wiels gedaan.
  Mocht het wel duivels zijn, waarom zingen we het dan niet gewoon normaal, in plaats van het in een liedje over Oma’s te verstoppen?
  Dan willen we toch dat iedereen het hoort?

 14. Dat er nog steeds mensen zijn die hierop reageren…

  Het is maar een grap, beste mensen. Een GRAP!

  Niemand denkt echt dat K3 werkelijk oproepen tot enge dingen of verborgen teksten in hun liedjes hebben; het is gewoon vermakelijk dat je dit in die suikerzoete songs van ze kunt horen.

  Bovendien laat het zien hoe absurd het wel is, dit soort dingen uberhaupt in liedjes te zoeken.

 15. Het fabeltje blijft maar voortleven. Nog eenmaal de ontzenuwing:

  Ten eerste moeten we het schriftbeeld omzetten naar het klankbeeld. “Oma’s aan de top” wordt dan: [oo m a s aa n d u t o p]
  Draaien we dit klankbeeld om, dan krijgen we: [p o t u d n aa s a m oo]
  Toch geheel iets anders dan het klankbeeld van “Grote massamoord”: [g r oo t u m a s a m oo r t]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *