Top 10 schokkende prijsverschillen bij supermarkten in mijn buurt

Zelfs met 25% korting zijn duurzame producten duur bij AH
Zelfs met 25% korting zijn duurzame producten duur bij AH
Consumenten zijn bereid om maximaal zes procent meer te betalen voor producten met een biolabel, zo bleek uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Aangezien wij bij hetkanWel vinden dat de belangrijkste strijd voor een duurzame samenleving wordt geleverd aan de winkelkassa, ging ik met deze nieuw verworven kennis op veldonderzoek bij twee grote supermarkten in mijn buurt: de Albert Heijn en Super de Boer. Beide supermarkten hebben een behoorlijk biologisch aanbod.

Mijn bevindingen waren onthutsend. Biologische producten waren bij de Albert Heijn gemiddeld 30% duurder, terwijl er dit weekend een puur & eerlijk actie werd gehouden, waarbij biologische producten 25% goedkoper waren dan normaal!
Bij Super de Boer waren de producten gemiddeld 85% duurder dan goedkope alternatieven in de vorm van bijvoorbeeld huismerk-producten.

Top 10 prijsverschillen

#1 – Verschil: 168,18%
– Super de Boer, kipfilet, 0,795 euro per ons
– Kipfilet, biologisch, 2,132 euro per ons

#2 – Verschil: 150%
– Euro Tafelaardappelen 0,39 euro per kg
– Aardappelen, 2kg, Naturelle, bio, 0,99 euro per kg

#3 – Verschil: 97,78%
– Groene Koe, bio halfvolle melk, 0,89 euro per liter
– Euro halfvolle melk, 0,45 euro per liter

#4 – Verschil: 69,72%
– Neutraal Eko biologisch ei, 6 st, 1,85 euro
– Super de Boer, scharrel plus, 1,09 euro

#5 – Verschil: 66,67%
– AH Grote aardappelen, 0,60 euro per kg
– AH Bio aardappelen, 1,00 euro per kg

#6 – Verschil: 60,61%
– Biorganic witte rijst, 400 gr, 1,59 euro
– Lassie Toverrijst, 400 gr, 0,99 euro

#7 – Verschil: 28,57%
– Biologische karnemelk, 0,63 euro
– Zaansche Hoeve karnemelk 0,49 euro

#8 – Verschil: 25,76%
– Super de Boer, Biologische kaas, extra belegen 1,50 per ons
– Wapenaar, Extra belegen, 1,19 per ons

#9 – Verschil: 24,51%
– Koffiepads, 36 st, 3,20 euro
– Perla pads, regular, 36 st, 2,57 euro

#10 -Verschil: 24,24%
– AH Macaroni, 500 gr., 0,66 euro
– Bio macaroni, 500 gr., 0,82 euro

Conclusie:
Uit mijn snelle veldonderzoek blijkt duidelijk dat de prijzen voor biologische producten nog veel te hoog zijn om consumenten over de streep te trekken: gemiddeld 58% voor beide supermarkten. Zelfs als er een actie voor wordt gevoerd in de supermarkt, ligt het prijspeil nog steeds significant hoger.
Zo blijven biologische producten ver verwijderd van een doorbraak. Want wie wil structureel anderhalf keer zo veel betalen voor biologische boodschappen? Dat is niet logisch. Zeker niet in een recessie.

Advertisement

36 comments

 1. Ik vind het geen eerlijke vergelijking.
  Biologisch is opzich goede kwaliteit. vergelijk het dan ook met A merken.
  Dus geen euroshopper en zuivelhoeve, maar A merken zoals campina.
  Overgens de euro-tafelaardappelen zijn zo goedkoop door mindere kwaliteit.
  En bij DEEN supermarkten is het overgens wel eens dat de bio bloemkool goedkoper is dan de gewone!
  (Dit licht natuurlijk aan het seisoen, land van herkomst en maat.

  Groetjes Jelle

  1. ben helemaal tegen biologisch: het is alleen maar geldklopperij.
   je denkt dat het lekkerder is omdat het duurder is en omdat ze het plaatje biologisch erop plakken
   ik weet zeker dat als je het blind zou proeven, dat niemand verschil proeft!

 2. Ik ben het helemaal eens met Jelle,
  Dit is appels met peren vergelijken.
  Ik denk dat de verschillen een stuk minder groot zijn als het A-merken zijn die je gaat vergelijken

  MVG, ferdi

  1. Ik ben het helemaal eens met Frissewind. De verschillen zijn veel groterdan 6%, ook in een vergelijk met A-merken. Bovendien komen de meeste huismerken gewoon uir dezelfde favriek al;s de A-merken (spreek uit ervaring) terwijl de prijs van een huismerk vele malen gunstiger is.
   Hoe lang laten consumenten zich nog bedotten door zogenaamde A, B. C etc merken ?
   Als er blinde tests gedaan worden komen juist vaak de goedkopere alternatieven als beste uit de bus.
   Alle dure reclames voor die A-merken moeten naelijk ook betaald worden en zitten in de prijs verwerkt !

 3. Wel eens biologische groente/fruit geproefd? behalve dat ze veel lekkerder zijn, zijn ze ook voedzamer. Soms laat ik me nog wel eens verleiden tot goedkope groenten van een supermarkt, maar daar kom ik na 1 keer ook weer meteen van terug. Zelf koop ik de bioproducten in een natuurwinkel. Bij groenten staat vaak de kiloprijs vermeld, zoals bv courgette. Je schrikt, maar 1 courgette kost dan niet duurder dan 1 bij de groenteman. Bij AH koop ik nooit bio, is daar duurder dan in de natuurwinkel!! Door de voedzame producten, heb ik geen behoefte aan allerlei zoetigheden en tussendoortjes, en bespaart dat ook weer niet geld uit?? de bioproducten die ik koop, hebben wel kwaliteit!!

 4. Er kan wel euroshopper op een verpakking staan, maar 9 van de 10 produkten komt gewoon uit dezelfde fabriek als het A-merk. En ik denk dat menigeen geen verschil proeft tussen het A en het B merk.

  Prijzen voor biologisch voedsel zijn echt veel te duur om structureel te kopen!

 5. – B merken komen niet vaak uit dezelfde fabriek als A-merken. En hierboven vergelijken ze geen A en B, maar C (of D) en A.
  – biologisch is veel voedzamer. Daarnaast leven die groep mensen vaak gezonder, waardoor hun darmen niet volgekoekt zitten met suikerstoffen. Dus nemen ze die meer vitamines enzo ook beter op. En dan hoef je inderdaad minder te snoepen..
  – Bio op de markt of bij de bio winkel is goedkoper omdat zij er meer van verkopen. Gewoon allemaal meer kopen, wordt het vanzelf ook bij Appie goedkoper. En kijk ook eens bij de Jumbo!

  1. B merken komen wel degelijk vaak uit dezelfde fabriek. Ik heb bij een producent gewerkt.
   Het is nog niet aangetoond of biologisch voedsel gezonder of voedzamer is.
   Wel is het doorgaans minder miliebelastend en over het algemeen zitter er minder additieven in biologische producten.

 6. Beter en vaak veel goedkoper is het om in de bio winkel te kopen, bv op dit moment bij super de boer een pompoen 2.99 euro en bij de bio winkel, minder dan de helft 89 cent. bij de ene en 1.29 bij een andere biowinkel in de buurt. Dus ook een beetje opletten , wat je waar koopt!! Ik heb zelfs vorig jaar dit aangegeven bij Super de Boer, maar daar doen ze niets mee, terwijl de bio winkel er naast zit. Niet echt gek dat de supermarkt sdan weinig bio producten verkoopt

 7. Wat ik vooral schokkend vond aan het genoemde onderzoek is dat een groot deel van de consumenten vonden dat bio/fairtrade producten een LAGERE kwaliteit zouden hebben. Ik vraag me af waarom ze dat denken? Onwetendheid denk ik vooral.

  Al jaren eet ik biologisch (of lokaal), ik zou niet meer terug willen. Misschien is biologisch wel goed geprijsd, maar is het reguliere eten veel te goedkoop! 🙂

 8. Nog steeds moet je als eco consument opboksen tegen reacties over de vergelijking van huismerken en
  biologische producten.Het gaat dan alleen over de prijs.Maar het gaat mij om de kwaliteit en niet om de kwantiteit.Vers eten is zowiezo veel voordeliger dan al die opleuksmurrie uit potten om de slechte kwaliteit van je eten nog smaak (vaak alleen veel zout en smaakstoffen ) te geven.Maar er is al een verandering zichtbaar….Unox komt nu ook met biosoep uit een zak en AH lanceert deze weken een nieuwe ECO-BIO
  lijn met 25 procent korting !!! Er is dus hoop !! EET SMAKELIJK !!

 9. Als je weinig geld hebt ga je toch naar de Lidle of de Aldi… (als je slim bent dan he).
  Dan moet ik zeggen dat je zoiezo minder kwaliteit hebt, maar het valt net zo goed te eten
  als ieder ander product, waar dan ook vandaan. Wil je dan toch BIO ja dan is het een stuk duurder.
  En als je wat meer geld verdient dan de gemiddelde Nederlander, dan komt het op die paar
  centjes ook niet meer aan.

 10. De lage prijzen voor onder andere aardappelen is te belachelijk voor woorden. De boeren moeten ongelofelijk hard werken en krijgen er haast niks voor terug. Voedsel is een van de belangrijkste zaken in ons leven en wij zijn niet eens bereidt om daar voor te betalen. Mensen staan zo ver af van de oorsprong dat voedsel geen betekenis heeft, behalve de prijsvermelding

 11. Het is geen goede vergelijking tussen die troep en biologische producten. Een biokipfilet is misschien duurder, maar die normale kipfilets bestaan voor de helft van het gewicht uit vocht dat is geïnjecteerd en krimpen als een gek in de pan. Waarom krijgen er tegenwoordig zoveel mensen kanker? Het zou me niets verbazen als dat voor een deel komt door die goedkope troep die wordt gegeten. Iedere dag kiloknallers vol met antibiotica en andere rotzooi. Maarja, Nederlanders zijn gierig, vooral als het om voedsel gaat. Nederlanders besteden vergeleken met andere EU landen het kleinste percentage van hun inkomen aan voedsel.

 12. Wij gaan hier vaker de grens over (duitsland) voor onze bio inkopen. Daar kosten de Bio producten nog minder dan de meeste a-merken in Nederland en is voor ons de drempel dus laag om helemaal over te stappen naar de bio producten. Hier in Nederland word er nog veel te veel verkocht met vette winsten.

 13. Ik ben al járen van mening dat biologische producten te duur zijn voor de beurs van de normale man.
  Ik word daarom kwaad als mensen zeggen dat de milieuvervuiling van de reguliere levensmiddelen in de prijs van die producten doorberekend moet worden, zodat de prijsverschillen voor de biologische produten eerlijker uit zouden vallen.
  Een belachelijk voorstel! De voedselbanken kunnen nu al de toestroom van mensen die hun eigen eten niet kunnen betalen aan; dus dan zouden ze 4x zo groot moeten worden.
  Nee, de oplossing is zo simpel niet.
  Ik denk dat biologische boeren gesubsidieerd zouden moeten worden, zodat de biologische producten inderdaad goedkoper kunnen worden.
  Elise

 14. Ook ik vind dat je voor een test een eerlijke vergelijking moet maken i.p.v. het allergoedkoopste met het allerbeste wat bio-producten natuurlijk zijn. Ik zie ook dat bij supermarkten de bio-logische producten gemiddeld veel duurder zijn dan bij de Natuurwinkels maar daar zal wel een politiek spel achter zitten. Van regeringswege wordt de gezondheid van de mens niet echt serieus genomen en het lijkt erop dat er allerlei elementen zijn die bewust het verder ontwikkelen van de biologische markt tegenhouden. Dat lijkt namelijk niet goed voor de economie. Datzelfde geldt voor de natuurgeneeswijze waarvoor je als je daarvoor kiest meer premie moet betalen dan als je van de reguliere "geneeskunde" gebruik maakt ook al ben je per definitie met de natuurgeneeswijze goedkoper uit. Helaas zit Big pharma (stel dat je gezond wordt) en dus de financiële elementen van de regering daarachter want uiteindelijk draait het ook voor onze politieke leiders alleen maar om geld.

 15. wilde dit bericht 5 sterren geven maar er ging iets fout dus mijn stem klopt niet, Ik vind het namelijk hele goed dat dit gezegd wordt in de media en dat er over gepraat gaat worden voor veranderingen, hopelijk in de 2e kamer. Ik wil graag alles wel biologisch kopen, maar dat kan ik gewoonweg niet betalen nog niet als ik op alle andere dingen bezuinig. Er zijn grenzen. helaas. Maar zo lijkt het ook alsof NL geen interesse heeft in biologisch maar het is gewoon onbetaalbaar uiteindelijk dat is eerder de reden, iig bij mij wel. Soms neem ik wel wat of als het in de aanbieding is maar daar blijft het dan helaas bij.

 16. Haha frissewind , niet zo'n goed onderzoek als je het mij vraagt . Hoe kom je bij die 6% als je mensen die compleet geen interesse hebben in dit soort producten (nog altijd de meerderheid) meerekent dan haal je het gemiddelde wel erg omlaag . Bewuste mensen vinden het geen enkel probleem om bv het dubbele te betalen voor een eerlijk en schoon product (ook bewuste mensen met een laag inkomen). Door overconsumptie van voedingsmiddelen die bv overbewerkt , verkeerd geoogst zijn , vol met smaakstoffen zitten etc ben je dan uiteindelijk toch nog het zelfde bedrag kwijt omdat je er simpelweg meer van consumeert(ga je alleen maar meer van poepen). Overigens kan je voor bio-producten denk ik beter naar een bio-winkel gaan waar je idealistische merken hebt. Supermarkten zijn alleen opzoek hoe je de wetgeving kunt gebruiken om zo goedkoop mogelijk een zogenaamd bio-product in de schgappen te krijgen.Het gaat niet om een label wel of niet .

 17. Het gaat erom dat mensen weer mensen moeten zijn en dus op een menswaardige manier met dier en milieu moeten omgaan ! Inderdaad moeten ja , helaas niet zo'n vrijblijvend woordje . Vind dat ondergenoemde kiloknallers etc door de politiek verboden moeten worden , worden er meer evenwichtige producten verkocht , en dan worden deze vanzelf goedkoper.

  Maar 6% meer willen betalen voor schone producten dan wil je het ook niet echt naar mijn idee. Ik zou me schamen vandaag de dag om een kilo vlees te kopen voor 2,75(zag ik gisteren in de reclame) Jesus wat hangt daar een dieren leed aan vast , kan niet anders . dat kots je toch uit zoiets. zo en nou niet meer doen .

  groetjes Max.

 18. Dit is typisch een verhaal van het kip en het ei. Je ziet nu al dat biologische producten vele malen goedkoper zijn dan dat ze 5 jaar geleden waren. Hoe komt dat? Doordat steeds meer mensen ze kopen natuurlijk. Als consument heb je het prijsniveau van biologische producten zelf in de hand. Des te meer ze worden verkocht des te goedkoper ze zullen worden. We zijn wat betreft op de goede weg. Daarbij mag er bij het beoordelen van het prijsverschil ook wel eens aan de lichamelijke gezondheid worden gedacht. Rundvlees wat bol staat van de antibiotoca en sinaasappels vol pesticiden (want zo is het nou eenmaal) kosten je op termijn een stuk meer dan je portemonnee. Reclame bij de C1000; zak vol speklappen, karbonades, gehakt, hamburgers en saucijzen voor een tientje. Beetje een DSB-gevoel van "dit is te goed om waar te zijn",is het dus ook mensen…….respecteer je eigen lichaam en dat van het dier, koop biologisch

 19. @max Ik vind NIET dat die kiloknallers verboden moeten worden. Jij hebt misschien makkelijk praten als je het kan missen, maar er zijn ook zat mensen die al amper rond kunnen komen terwijl ze alles van euroshopper of de Aldi kopen. (euroshopper producten van de appie heijn zijn vaak zelfs goedkoper dan dezelfde producten bij de Aldi). Iemand die het wél kan missen heeft mijn inziens zeker geen plicht tot het >>>

 20. >>>aanschaffen van biologische producten. Wel vind ik dat iedereen die het kan missen even stil moet staan tussen de verschillen (met name vlees). De meesten zullen hopelijk biologisch vlees halen ivm het dierenleed. Overigens, over het hele millieu gedoe… We zeuren er wel over maar er is maar één echte oplossing. Geboorte beperking. Er zijn nu eenmaal véél te veel mensen op deze aarde om evenwichtig te kunnen zijn. Met slechts 10% van de aard-bevolking weten we deze planeet nog wel te vergallen. Belangrijkste punt wat ik wil maken, het is ieder zijn eigen recht om te kiezen welk soort product diegene koopt. We leven hier niet in een dictatuur! Met vlees heb ik zelf overigens wel vaak 'bio-vlees'. Eieren en groenten haal ik vers bij mijn ouders vandaan (biologischer kan niet). Hoewel ik dus voorstander an Bio producten ben snap ik ook dat er mensen zijn die hier niet voor kiezen.

 21. dat dieren leed valt mee.
  het meren deel van de boeren heeft dier en milieu hoog in het vaandel staan.
  erzijn consumenten die zich overal mee bemoeien.(en amtenaren die geen verstand van zaken hebben)
  dat de dieren meer ruimte moeten enz.
  maar die zelfde mensen gaan dan wel naar concerten enz waar ze weet ik hoeveel mensen bij elkaar propen maar dan hoor je niemant.
  bijna doof word van de herrie.
  ben zelf als eens bij kippen boeren geweest .
  legbatterij is niet goed of weet ik wat.
  maar als ze los lopen in de stal en aan elkaar lopen te knabbelen is niet erg.
  en als je 60.000 kippen naar buiten doet loopt de buurt weer te klagen over geluids overlast.

 22. Bino ik leef zelf van een minimum inkomen en betaal daar ook nog eens allimentatie van en onderhoud nog een kind in mijn eigen gezin . Wat dit betreft is het een zaak van prioriteiten stellen , had dit soort reacties wel verwacht. minder of geen vlees eten is ook een optie , moet je eens zien hoe vertedert de mensen met hun kinderen staan te kijken als er ergens jonge dieren geboren worden , maar als het om vleesconsumptie gaat en er het dubbele voor een dierwaardiger (menswaardiger) product betaald moet worden doen mensen zich geen enkele moeite meer , wat het oog niet ziet dat is er ook niet.

 23. En Jeroen , wat hersenloos dierenleed valt niet mee , het vlees van kiloknallers komt van mega kwekerijen sommige dieren zijn zozeer doorgefokt dat ze worden opgehangen omdat ze niet op hun poten kunnen staan . Als je dit soort dieren in de natuur zou laten geboren worden , dan kunnen ze niet eens lopen , en dit is maar een ding , groeihormonen , diervoeding , plek etc allemaal niet ok . Deze dieren hebben in niets meer de mogelijkheid om dier te zijn en worden enkel gebruikt om lapjes vlees te kweken.
  Valt dus niet mee en is ook niet ok

 24. dit kan je totaal niet met elkaar vergelijken!!! biologische producten moet veel meer voor worden gedaan dan normale producten dus deze test slaat nergens op als je biologische producten nou met a- merken gaat vergelijken dan lijkt het tenminste ergens op!!!

 25. Ook ik eet liever bioproducten. Maar wat ik mij weleens afvraag is hoeveel winst de natuurwinkel maakt? Laten we eerlijk wezen, het is er echt veel te duur. Maar veel mensen – waaronder mezelf – weigeren om niet-bio producten te kopen vanwege de slechte kwaliteit en alle rommel dat ze er tegenwoordig in stoppen…

  Dus mijn vraag: Weet iemand wat de winsten zijn van de natuurwinkel? en wat bedraagt de winstmarge?

 26. hoi max
  kom zelf van de boer maar zo hebben wij nooit varkens groot gebracht.
  dit zijn inderdaad geen praktijken.
  maar dit zijn in mijn ogen geen boeren.
  bij deze mensen draaid het alleen maar om het geld.

 27. Interessant om te lezen dat A-merken hier voor een groot deel als kwalitatief beter worden neergezet, als B en C merken. Het overgrote deel van het prijsverschil zit ‘m bij A-merken in Marketing/Merkgeld, niet in een betere kwaliteit. Wat niet wil zeggen dan A-merken niet iets beter zijn, maar niet evenredig met de hogere prijs.

  Daarnaast koopt de gemiddelde Nederlander gewoon huismerk versproducten, nog een reden waardoor een groot deel van de lijst wel degelijk een generiek goed beeld geeft. Groente, zuivel, vlees, noemt u de A-merken maar eens op, volgens mij stokt het snel.

  Terug naar het onderwerp, laten we een deel van ons belastinggeld inzetten om duurzame producten betaalbaar te krijgen. Wellicht wordt de niet duurzame productie ermee verdrongen.

  En weet je wat. We stoppen de bijtelling van mijn leasehok daar ook in, beetje compenseren 🙂

 28. Dat onderzoek zegt alleen wat over de gemiddelde consument, niet over de bewuste consument. Het is niet zo dat biologisch het de gemiddelde consument naar de zin moet maken, de prijs wordt toch niet gebaseerd op wat mensen willen, maar op wat de productiekosten en de waarde van het product is. Kennelijk begrijpen sommige consumenten niet goed waarom bio duurder is. Zie ook link:
  http://www.biologica.nl/content/consument-wil-nie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *