Tip: eet geen voedsel met onuitspreekbare ingrediënten

Het ziet er heel groen uit, maar gezond is het niet
Het ziet er heel groen uit, maar gezond is het niet

Bewerkt eten is overal. Maar gezond is het niet. Hoe kun je bewerkt voedsel vermijden en gezonder leven? Gelukkig is het minder moeilijk dan je denkt. Een eenvoudige tip:

Vermijd producten met meer dan 5 ingrediënten, zeker als je ze niet kunt uitspreken


Een kenmerk van bewerkte producten is dat er allerlei ingrediënten in moeten zitten om het langer houdbaar te maken of het smaak te geven. Suiker en zout worden veel toegevoegd, producten waar we al teveel van binnen krijgen. Ook kleur en smaakstoffen vind je veel in bewerkte producten. Deze zijn niet altijd slecht voor je, maar goed zijn ze zeker niet. En vaak weten we niets over de gezondheidsrisico’s.

Als je dus eten koopt, kijk eens op de ingrediëntenlijst. Als er veel onbekende en onuitsprekelijke ingrediënten bij staan is het bewerkt en minder gezond. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen yoghurt en vla. Yoghurt bevat, heel simpel, alleen yoghurt, die gemaakt is van melk. Vla bevat naast melk allerlei toevoegingen. Dit is bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst van Campina Vla “Luchtig en Zacht” met banaansmaak: melk, suiker, verdikkingsmiddelen: E1422 (maïs), xanthaangom en carageen, maïszetmeel, aroma, zout, kleurstoffen: curcumine en annatto. Hier heb je dus bananenvla zonder banaan, en wat is xanthaangom? En carageen? En hoe spreek je eigenlijk curcumine uit?

Als je gezonder wilt eten en je staat voor het zuivelvak is de keus simpel. Pak de yoghurt en laat de vla staan. Als je yoghurt alleen te kaal vindt, haal dan een banaan bij de fruitafdeling. Heb je bananenyoghurt met échte banaan!

Deze tip komt uit het boek “Een pleidooi voor echt eten” van Micheal Pollan. Het boek inspireerde mij om een maand lang minder bewerkt voedsel te eten. Volg mijn zoektocht naar gezonder eten hier op hetkanWel, Twitter of Flickr.

Advertisement

21 comments

 1. En nog beter eet "raw food" wat logisch is Eigenlijk heb je als volwassene zuivel niet meer nodig. Waar in de natuur zie je dat dieren nog "gezoogd" worden als ze volwassen zijn. Wij doen het alleen maar omdat we het lekker vinden, de Vit. en kalk haalt het lichaam uit de andere voedingsmiddelen (bij gezonde eetgewoonte)
  Vriendelijke groet

  1. vandaar dat in de voedingsschijf van 5 staat dat we elke dag melk of melkproducten nodig hebben.
   zelf ben ik iemand met een diabetes en ik ben verplicht om elke dag minimaal 2 glazen magere- melk/ drinkyoghurt en 1 bak magere- vla / yoghurt te drinken en te eten.
   hoezo niet nodig?

   1. De voedingsschijf van vijf is deels door de overheid opgezet in de jaren 50 om de verkoop van melk en melkproducten te stimuleren. Dit was na de oorlog nodig om de economie en de hollandse boeren een bestaan te geven.
    Niet alles wat de overheid aanbeveelt is ook om de werkelijke reden waarom ze het aanbevelen. 😉

 2. E1422= Zetmeel behandeld met azijnzuur en adipinezuur.
  Xanthaangom= Een natuurlijk polysaccharide, gemaakt door de bacterie Xanthomonas campestris uit suiker en melasse.

  Carrageen= Een complex mengsel van natuurlijke polysaccharide, gewonnen uit zeewier (Chrondrus crispus, Gigartina stellata, Euchema spinosum, E. cottonii) in Europa, Amerika en Azie. E407a heeft een andere structuur en bevat een groot percentage cellulose.

 3. Curcumine=is een belangrijke specerij en wordt al meer dan 2000 jaar toegepast als kleurstof. Geelwortel komt oorsprokelijk uit zuid- en zuid-oost Azië en wordt in vele traditionele gerechten gebruikt, vooral in kerries. De gele kleur van alle kerries is afkomstig van geelwortel. De kleurstof wordt gewonnen uit de gele wortels van de plant, die vermalen worden tot een geel poeder.
  De belangrijkste kleurstof is curcumine, wat gebruikt wordt als levensmiddelenkleurstof E100(i), terwijl geelwortelpoeder gebruikt wordt als E100(ii).
  Annatto= Natuurlijke kleurstof geïsoleerd uit de zaden van de annatto boom (Bixa orellana ). Annatto is het mengsel, bixine de vet-oplosbare component, norbixine de water-oplosbare component.
  Voor info over bijwerkingen enz. kun je kijken op
  http://www.food-info.net/nl/index.htm
  Vriendelijke groet

  1. Curcumine is naast een specerij ook een traditioneel medicijn in India. Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken naar deze stof, die een ontstekingsremmend effect heeft, mogelijk bescherming biedt tegen kanker en wellicht ook een beschermend effect heeft op het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

 4. Gachte hr. Van der Meulen,

  "En vaak weten we niets over de gezondheidsrisico’s"

  Dat consumenten niet weten wat ze eten, zegt wat over die consumenten, niet zozeer over de voedselproducenten. Dankzij internet (Wikipedia et al) kun je er tegenwoordig makkelijk achter komen wat je zoal eet (zie ook eerdere reacties). In het genoemde voorbeeld van de "bananen"vla zitten enkel natuurlijke ingrediënten, die onder gecontroleerde omstandigheden, en door goedopgeleide professionals, bewerkt zijn, bijvoorbeeld met bacteriën (in het geval van de Xanthaangom), of met bepaalde (azijn)zuren (bij de maïs van de E1422) . Net zoals het (inderdaad gezondere) yoghurt vervaardigd is met behulp van bacteriële fermentatie, evenzo kaas en azijn. En carageen komt uit zeewier, je weet wel, dat gezonde spul van je sushi. Weet wat je eet…

  Natuurlijk is het gezonder om minder (geraffineerde) suiker en (natrium)zout binnen te krijgen dan op het moment de gemiddelde westerling binnenkrijgt. En ja, een bakje yoghurt met een verse banaan is inderdaad gezonder dan een bakje melk met een heleboel suiker en andere zoetstoffen (hoewel voor het vervoer en vers houden van een banaan ook heel wat fossiele brandstof en chemicaliën komen kijken, maar dat terzijde). Maar om dan maar meteen te appelleren aan een angst voor het onbekende (als je het niet kunt uitspreken zal het wel ongezond zijn, klink als: wat de boer niet kent, dat vreet hij niet) is behoorlijk demagogisch en zelfs xenofoob. Nuance en waarheidsvinding door onderzoek in plaats van "Truthiness" (zoek maar op op Wikipedia…) houden het debat een stuk zuiverder.

  Over Michael Pollan (niet Micheal, zoals abusievelijk hierboven staat) een interessant stukje van Louise Fresco: <http://weblogs.nrc.nl/fresco/2009/02/03/een-sympa… (lees ook de commentaren onder de column!) Hoewel, voor mensen die het woord "curcumine" te moeilijk vinden om uit te spreken misschien iets te veel tekst…

  MVG

  1. En je vind het niet gek dat je bananenvla zonder banaan eet?

   Eet geen ingrediënten die je niet kunt uitspreken is simplistisch, tuurlijk. Maar staand in de supermarkt waar je overweldigd wordt door alle voedselopties is het wel een nuttige. Dan kies je sneller voor de wortel, de tomaat of de yoghurt in plaats van de ingeblikte hutspot, de tomatensaus in blik of de vla met suiker en kleur -en smaakstoffen.

   En de slogan "vertrouw maar op de professional in de witte jas" (de slogan die Fresco BTW ook hanteert) is precies wat Pollan op vrij hilarische wijze onderuit haalt. Want dezelfde professionals wisselen om de paar jaar in hun opvatting over wat gezond is.

   1. Beste Marten,

    Of ik het gek vind dat er in bananenvla geen spoortje banaan te bekennen is, doet er voor de discussie niet erg veel toe. Ik vind wel meer gek, zonder daarover dan meteen negatief te oordelen, al dan niet kracht bijgezet door simplistische leuzen. Ik acht mensen genoeg in staat om te bepalen wat ergens in zit. Als dan de keuze wordt gemaakt voor "luchtige en zachte” vla met "banaansmaak" met curcumine is dat een eigen keuze, waarbij de verantwoordelijkheid voor deze keuze volledig rust bij de individu.

    Waar ik wel negatief over oordeel is stemmingmakerij met simplistische kreten (zie kop van artikel). Ik ben het volledig met je eens dat het gezonder is om zelf met verse ingrediënten, misschien zelfs zelf gekweekt, een stoofpot (met maïzena = maïszetmeel, om te binden) of nasi (met curcuma…) in elkaar te draaien. Zelf kook ik vrijwel altijd met verse, bij voorkeur "biologische" hoofdingrediënten, deels van eigen tuin. De tomaat uit de tomatensoep heb ik zelf bemest en geplukt. Niet dat ik bang ben voor "pre-fab"-voedsel, angst is niet altijd een goede raadgever, maar omdat ik het lekkerder (zeer persoonlijk) en gezonder (ook persoonlijk; minder suiker, zout, vet) acht. Dit is een persoonlijke keuze, die ik aan niemand wil opdringen. De “nuttige tip” echter gaat voorbij aan het eigen verstandelijke vermogen en de verantwoordelijkheid van de individu.

    Het vertrouwen in de professional in een witte jas is bij gebrek aan beter. Aangezien ik zelf de kennis noch tijd en geld heb om onderzoek te doen naar voedselmodificatie -en veiligheid zal ik het altijd moeten hebben van mensen die daar wel kennis, tijd en geld voor hebben. Helaas ligt belangenverstrengeling altijd op de loer als voedselbedrijven zelf zulk onderzoek uitvoeren of sponsoren, of een grote stem of goede lobby hebben in de besluitvorming omtrent normering in wet-en regelgeving. Misschien zou daar wel meer bewustwording over moeten plaatsvinden en over worden gediscussieerd. Maar dit is helaas niet echt een “catchy” onderwerp, dat daarenboven te gemakkelijk vervalt in al dan niet ongefundeerde complottheorieën…

    Dat opvatting van professionals over wat gezond is wisselt zou ook kunnen voortkomen uit voortschrijdende kennis en inzicht. Daarnaast zul je nooit alle “witte jassen” op één lijn kunnen krijgen, zullen er altijd dissidenten, main-streamers en conservatieven tussen zitten. Dit is iets dat je in alle academische velden tegenkomt, ook in de als “hard” beschouwde natuurwetenschappen. Wie gelijk heeft is voor leken als ikzelf vaak moeilijk vast te stellen. Maar met de kennis die ik wel heb, toegegeven, niet uit empirisch onderzoek, probeer ik wel een “waarheid” voor mezelf te destilleren uit de stortvloed aan informatie die er is.

    Dat een gepromoveerde sociologe (Fresco) en een gepromoveerde anglicist (Pollan) vervolgens hier een tegengestelde mening over hebben, ook gedestilleerd uit diezelfde stortvloed aan informatie die velen ter beschikking staat, is voor mij, en wellicht voor een theoloog ook, alleen maar smullen. Wie van de twee gelijk heeft, daarover kan en mag iedereen een mening over hebben, maar wel gefundeerd graag. Ik vind het jammer dat discussies vaak op slot worden gegooid door een simplistische slogan die wel lekker bekt. In casu “onbekend en onuitsprekelijk (?) staat gelijk aan bewerkt en minder gezond”. Dit geldt ook voor de slogan "vertrouw maar op de witte jas". Dan krijg je aan de ene kant de “technocraat met tunnelvisie” en aan de andere kant de dogmatische voedselscepticus. Beiden zijn ongenuanceerde stereotypen (pleonasme…), die gek genoeg het grootste deel, het dogmatisme, met elkaar gemeen hebben. Hopelijk doet dit de werkelijkheid geweld aan. Een discussie als deze moet mijns inziens niet ontaarden in een poging zoveel mogelijk mensen in “jouw” kamp te krijgen om zo je gelijk aan te tonen.
    Het is goed dat je blog een goede, makkelijk toegankelijke, mogelijkheid geeft om te reageren, waardoor een dialectische discussie mogelijk is, zonder kommen biologische tomatensoep naar elkaars kop te gooien. 🙂

    MVG

 5. Ik sluit me aan bij Philippus' oproep tot wetenschappelijk onderbouwde discussie. Michael Pollan heeft een groot voordeel: wat hij zegt klinkt 'gewoon goed', en de lezer heeft de natuurlijke neiging om het met hem eens te zijn. Als je daar iets tegenin wilt brengen, klink je vanzelf als zo'n akelige technocraat met tunnelvisie.

  (Dit even los van de eigenlijke discussie over voedsel, daar laat ik mij niet over uit aangezien ik niet adequaat geinformeerd ben)

 6. Heeft er wel eens iemand over/van de praktijken van Monsanto gehoord? Zoek een sop , op Google.. Zie de films op youtube.. Het gaat niet over ingredienten van voedsel.. Maar wel over genetisch manipulatie van alle zaden.. overal ter wereld.. dus straks hebben we géén natuurlijk eten meer..??

 7. Heb al paar dagen na de maaltijd hartkloppingen. Opgenomen en dan rond de 120 per minuut. Soms heb ik dat ook na Chinese maaltijd maar dat was het nu niet. Kom er nu achter dat het steeds begint na mijn bakje Luchtige Bananenvla campina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *