Zou moderne minaret voor Zwitsers ‘ja’ zorgen?

minaret islam zwitserlandDeze week stemden Zwitsers tegen de bouw van minaretten in hun land. Idealize.nl spotte een moderne moskee.  Zou Zwitserland dan ook massaal ‘Ja’ hebben gestemd? Designer Hammiche dringt aan op een evolutie.

Minaretten en koepels in ontwerpen voor moskeeën zijn ouderwets, zegt architect en designer Abdeluahab Hammiche van MEMAR•DUTCH. “Moslimgemeenschappen focussen te nadrukkelijk op de traditionele elementen zoals een koepel en minaret. Er moet een evolutie plaatsvinden in de bouw van een moskee.”

‘Nee’ desalniettemin betreurenswaardig

Desondanks betreurt hij de uitslag van het Zwitserse minarettenreferendum waarin 57,5% van de Zwitsers de bouw van minaretten afwees. “Een tragisch geval, maar wel te verwachten. De moslimsgemeenschap had een sterkere tegencampagne moeten voeren om het wantrouwen weg te nemen.”

Poldermoskee startpunt van discussie

Sinds 2002 voert Hammiche het debat over een meer hedendaags ontwerp voor moskeeën. Zijn ideeën over een meer eigentijds ontwerp voor een moskee zette hij om in een ontwerp voor de Poldermoskee, die vorig jaar opende. Voor hem betekent dit ontwerp het startpunt van een discussie over moderne en westerse ontwerpen voor islamitische gebedshuizen.

Advertisement

54 comments

  1. Volgens my snap jij het niet helemaal, zolang wij geen kerk mogen bouwen in hun land vind ik dat hun geen moskee mogen bouwen in ons land. En zulke idiootjes als jou verkloten de wereld door alles maar goed te vinden, een ander woord ervoor is ook wel omdat je BanG bent dat je iets overkomt. Doe is wat voor je land, je ziet tog ook wel dat het steeds erger wordt allemaal. Enige wat kan zijn is dat je genoeg geld heb dat je er geen last van heb, maar denk je dan alleen aan jezelf of ga je nog aan andere niet-moslim landgenoten denken.

   1. Beste R7W,

    Denk je nu echt dat de Moskee de basis van alle kwaad is? Ik denk dat de mensen die naar de Moskee gaan en écht leven naar wat daar vertelt wordt niet de probleemgroep zijn…

    Het bekrompen denken als "als het bij hun niet mag, dan bij ons ook niet" is naar mijn idee de oorsprong van alle ellende. Dus ik zou zeggen, sta open, en schaar niet alles onder één kam!

   2. R7W
    In Marokko vind je genoeg kerken en synagoges hoor en niemand die er over klaagt.
    En wat maakt het uit dat mensen een gebedshuis willen om te bidden?
    Zover ik weet worden hier in Nederland kerken gesloten wegens geen kerkgangers?!En wat een onzin over ''bang zijn''.
    Klakkeloos overnemen wat de anderen zeggen zonder zelf te hoeven nadenken, dat is pas eng….en sneu…..

   3. Wie zegt dat dat niet mag?? Heb jij dat zwart op wit?
    Wacht ik zal het voor jou in de plaats beantwoorden: nee dat heb ik niet maar ik ga daar gewoon domweg vanuit en geloof Wilders blindelings want ik heb geen hersens…………….

    Ga aub je standpunten goed onderbouwen voordat je lose kreten de wereld in jaagt….. 😉

 1. Geen moskee. Nog brilllljanter.
  Bidden doe je thuis en als je met je geloofgenoot wilt socialiseren doe je het in een buurtvereniging ofzo.
  Suikerfeest? Als we zulke goede moslims zijn vinden we het ook niet erg om een zaaltje te huren voor een dag! Vrijheid is iets heel anders dan een modern westerse land vol te gooien met minaretten en moskees wat alleen voor differentiatie en aanduiding op verschil zorgt.
  Waarom moet het verschil worden benadrukt???
  Nattuurlijk krijgen onze ouders heimwee en zouden een moskee fijn vinden maar…
  Noujah, ik weet nu al dat er mensen zijn die van deze woorden wit-heet worden, jammer, NarrowMinded people. CloseMinded people.
  Feit :
  1. Ka-Ba is het huis van god.
  2. De begraafplaatsen van de imams zijn heilige moskees.
  Deze tellen en iedere moslim met gezond verstand weet dit.

  Er zijn netzoveel wegen naar Allah, als dat er zijn van een mens naar de rest van de mensen.
  Het komt vanuit je hart, en je lat het blijken door je daden..
  Die nieuwe ontwerp trouwens: Heel mooi, maar waar is het voor nodig?

 2. Ik word helemaal ziek van over moslim dit en moslim dat,ik vraag me af hoe lang had Nederland Indonesie gekoloniseerd 350 jaar toch.De grootste moslim bevolking ter wereld werden 350 jaar onderdrukt, of met dwang gekerstend,zelfs genocide werden ook toegepast.
  En 410 jaar later weten ze nog niet wat Islam is.Die Wilders moet het toch weten met zijn Indisch bloed.

 3. Waarom moet hun vrijheid ingedamd worden? Dat is toch juist waar wij Nederlander zo trots op zijn, op die vrijheid? Die vrijheid moet toch voor iedereen gelden en niet slechts voor een bepaald gedeelte van onze bevolking. Ik vind het eerlijk gezegd een prachtig idee. Een moskee die aangepast is aan deze tijd, daar kunnen veel christelijke gemeentes in Nederland nog wat van leren. We verwijten anderen veel te traditioneel te zijn, maar we zijn zelf ook zo conservatief als het maar kan.

  1. Zolang de christenen geen enkel recht van spreken hebben in Marokko en Turkye, zolang de christenen daar nog vermoord worden om hun geloof voel ik mij niet geroepen hen te steunen in het veroveren van Europa. De moslims willen via hun geloof de macht krijgen, hier worden ze gepamperd. Er is hier nog nooit een moslim vermoord vanwege zijn of haar geloof. Ze zijn zo gewend hun zin te krijgen, dat ze compleet over rooie gaan als ze tegengas krijgen. Overigens zoveel vrijheid hebben we hier niet meer. Alleen al om het feit dat wij niets negatiefs mogen zeggen over allochtonen, terwijl veel allochtonen ons haten en daar ook ronduit voor uitkomen.

 4. @R7W en gerarddons: sukkels als jullie kijken ook niet verder dan hun neus lang is. Ga eens naar zo'n Noord-Afrikaans land en je zult zien dat daar ook kerken zijn. Ik wordt niet goed van de onwetendheid en angst van zulke mensen. VRAAG EN GIJ ZULT ANTWOORD KRIJGEN!

   1. Klopt dat zijn de kerken van de tijd dat jullie nog volkeren uitmoordden en slaven handelden (Nederland is het land die met het slavenhandel het langst is doorgegaan by the way)

    Ik snap niet dat je kan zeggen ''net zo min als wat er nu omgekeerd gedaan wordt''
    Wij zijn hier niet gekomen om bezittingen met geweld af te pakken of onze ideologie met geweld over te dragen. Onze voorouders zijn opgeroepen door jullie voorouders om de wederopbouw van deze landen te realiseren. Toen men beroep op onze voorouders deed wist men ook dat wij niet het zelfde geloof hadden en zo is niet alleen ons arbeidskracht maar ook ons geloof geimporteerd.

    Mijn advies naar jou, ten eerste ga werkzoeken hahaha (geintje). Maar ff serieus voordat je wat ga roepen probeer eerst je feiten op een rijtje te hebben 😉

 5. In Marokko zijn er gewoon kerken en synagogen! Dus waar maakt iedereen zich druk om? De nieuwste moskees die hier in Nederland worden gebouwd, hebben vaak niet eens meer een minaret, maar zien er heel modern en strak uit.

  En de mensen die uitschelden, God houdt niet van roekeloos gedrag.

 6. waarom maken jullie zo een zorg over moskee of kerk kijk om je heen er gebeuren elke seconde wat zoals pedo's kinderporno's kindermishandelingen .en dat nederland nog steeds zich bezig houd met moskee. en nog wat in turkije is er helleboel kerk en ze hebben ook meer rechten dan dat moslims in nederland hebben.europa is bang dat oude ottomanen weer terug komen dat is het reden niet het moskee.

 7. Vanwaar het idee dat we er overal maar uit moeten komen, uiteindelijk wordt dit 'probleem' ook aan de huidige generatie opgedrongen. Vind het helemaal niet relevant of er nu wel of geen kerken staan in een Noord-Afrikaans land en of het nu de mensen die de moskee bezoeken zijn die de problemen veroorzaken of niet. Het heeft ook niets te maken met afkomst, ras of geloof, maar met aantal. Minderheden zijn minderheden en worden geaccepteerd als hun aantal relatief klein is ten aanzien van de oorspronkelijke bevolking. Komt dit over een grens heen, dan staat dit deze ontwikkeling in de weg en wordt het ook een multiculturele maatschappij, welke in de geschiedenis uiteindelijk nooit gewerkt heeft.
  Resultaat, leven met hele grote tegenstellingen of uiteindelijk overgenomen worden.

 8. Kickass haalt 2 dingen door elkaar. Moslims(nederlanders) en Nederlanders (hollanders)
  Veel Nederlanders in het buitenland zijn niet eens christen. Dus what the point?
  Zou het niet mooier zijn als we allemaal wat meer plezier maken ipv vechten.

 9. Ik heb in Nederland meer last van Christenen en (beierende) kerkklokken. Maar als mensen, van welke religie dan ook, een gebedsgebouw willen, vind ik dat verder prima. En als ze er dan nog mooi uitzien al helemaal. Liever een mooie moskee dan een lelijk bankgebouw.

 10. Wat een haat allemaal.
  Wij verwijten hun dat ze moskees in ons land bouwen en dat wij geen kerken in hun land mogen bouwen.
  Wat betreft het roepen van hun gelovigen naar de moskees,daar ben ik het mee eens dat het allemaal geluidsoverlast oplevert.
  Maar dat geld ook voor het klokken luiden van de kerken op zondag en geloof me dat is ook niet bepaald prettig.
  Ik weet waar ik het over heb, want waar ik woon zijn er maar liefst 3 kerken die dat op zondag morgen doen.
  Maar daar horen we niemand over klagen.
  Dat bewijst alleen maar nog maar eens dat de mens alleen maar naar hun eigen buik kijkt.

 11. Ik vind persoonlijk Moskee's best mooi 🙂
  ze hoeven van mij niet anders uit te gaan zien 🙂
  Ik vind het persoonlijk Jammer dat men zo moeilijk over moslims doen…
  Ik vind het hele lieve en aardige mensen, tuurlijk heb je dr ook een stel aparten tussen zitten, maar dat heb je in elke religie, omdan 1 religie aftebranden vind ik geen stijl. zowieso al die anderen worden er dan weer niet uitgelicht … alleen de moslims * huilt*
  hoedan ook, om ff weer terug te komen op het moskee verhaal…. een echt moskee ziet er traditioneel uit, net als een kerk… dat hoort toch ook niet het uiterlijk van een garage te hebben? om maar even wat on eerbiedigs te noemen.
  Laat deze mensen nou lekker een moskee bouwen, zij wonen hier ook 🙂 en mogen zich toch ook thuis voelen in Nederland :)?

  1. onder welke steen heb jij de afgelopen 50 jaar geleefd?zeker zijn er goede bij,maar de slechte hebben toch zwaar de overhand,en ooit gehoord van je identiteit behouden,wordt ook erg moeilijk zo niet?

 12. En nu in moeilijke tijden zouden wij alle ellende die in ons groot Nederland gebeurt op hun afschuiven?
  Ik denk dat het niet helemaal eerlijk is als we dat zouden doen
  We wonen nu eenmaal met elkaar in dit kleine land die groot is geworden door de goede samenwerking in het verleden tussen Nederlanders en gastarbeiders.
  Dus in plaats van alleen maar klagen waarom doen we niet zolas in het verleden ?
  Zoals in het verleden moeten we ook nu met zijn alle de handen uit de mouwen stekken en er voor vechten om Nederland groot te blijven houden.

  As we zouden doen wat reza zegt en we al die mensen terug sturen,wat zou er dan moeten gebeuren met mede Nederlanders die in die landen wonen?
  Zouden die dan ook uitgezet moeten worden naar Nederland?
  Ik denk als elk land dat zou gaan doen de economische toestand van de hele wereld in elkaar stort.
  En als dat gebeurt wat zijn wij er mee opgeschoten om alle buitenlanders er uit te zetten?
  Nee ik denk niet dat, dat de juiste oplossing is.
  We moeten met zijn alle om een heel grooot tafel gaan zitten en goede afspraken maken met elkaar wat wel en niet gewenst is.

 13. Als we niet heel erg gouw met elkaar ( cultuur en religieus ) met elkaar om 1 tafel gaan, kunnen we ( daar ben ik bang voor) weer een oorlog verwachten…. sorry misschien ben ik nu wel wat dramatisch…
  maar men had ook altijd de pik op de Joden, toen kwam dr 1 als A**** H***** en toen ging het fout …
  dus als we nou een beetje vrede met elkaar hebben en rustig met elkaar om 1 tafel gaan …
  hoeven we niet nog een oorlog te krijgen

 14. Nou,gezien mijn bom op Mekka niet echt werd gewaardeerd door de moderator 🙂 Ik wordt gewoon doodmoe van al die problemen die moslims ons bezorgen,vrouwen die niets voorstellen,kinderen die geslagen worden om "respect" bij te brengen,de lijst is eindeloos bij die "mensen",ok we mogen ook kerken bouwen in Noord-Afrika,das dan waarschijnlijk het enigste punt waar we niets over kunnen zeggen.voor wie loop jij om?een groepje blanken,of een groepje Noord-afrikanen?…. precies….

 15. ik neem aan dat waar ´Nederland´staat dat daar hoort te staan ´wilders´ of heb ik iets gemist en is wilders wil wet ineens….nee toch….
  verdraagzaamheid, respect en tolerantie van alle kanten….dat moet de toekomst zijn…

  1. droom verder jongen,zolang de moslims op deze manier in het nieuws komen zal er nooit iets veranderen,je hebt gelijk in hoe het zou moeten zijn,maar ken jij 1 Turk die verdraagzaam is,respect voor andere heeft,en tolerant is?ik niet,sadly enough

 16. respect wil niet zeggen dat je zo mag praten over andere mensen.
  jullie willen de moslims het land zetten doe dat, maar dan de nederlanders in de rest van wereld terug naar nederland.
  jullie praten over moslims dat ze slecht zijn, maar jullie zijn haar beter.
  nederlanders zijn meelopers en jaknikkers
  oja ik heb nog een suzuki swift tekoop

 17. Ik dacht dat het hier ging over de Poldermoskee? Ik vind het een erg mooi ontwerp overigens (en dat heeft niets te maken met het feit dat het een moskee is, ik vind het gewoon mooi).
  Uit al deze post blijkt dat de discussie steeds feller wordt. Ik denk persoonlijk dat het absoluut geen zin heeft om elkaar te gaan begooien. Turn the other cheek, dat is het enige middel om uit misstanden als deze te komen en stigmatisering uit angst en wraak is hetgeen wat je verder de elende in helpt. Wanneer je het niet met wilders eens bent, ga dan de volgende keer stemmen! Laat zien dat er een tegen beweging is en doe niet hetzelfde als hij!

 18. Vrijheid, het is een mooi woord maar helaas is het dus blijkbaar voor enkelen bestemd. Dat betekent dus wanneer je een allochtoon bent of een moslim dan val je buiten de boot. Je hebt geen vrijheid, je conformeert je naar de wensen en eisen van de 'Nederlander'? Ik vraag me werkelijk waar af waarom er met twee maten gemeten wordt. Zodra het kan staan er genoeg mensen vooraan om te roepen dat moslims en/of allochtonen geen vrijheden mogen kennen. Op het moment dat er namelijk inhoudelijk wordt ingegaan op jouw manier van leven (geloofsbelijdenis hoort daar ook bij) dan zijn er kaders waarin dat moet gebeuren. Maar als een moslim durft te reageren dan verweren enkele mensen zich met het oog op vrijheid van meningsuiting of vrijheid om in te leven.

 19. Toch nog altijd bijzonder dat het kleine landje wat groot is geworden door te koloniseren (niets meer of minder dan landje pikken dus) zich zo vasthoudt aan…..tja, waar houden we ons eigenlijk aan vast?

  Anyways, allemaal onzin, feit is dat al ruim een halve eeuw er mensen van buiten Nederland hier wonen en leven. En deze groep zal pas kunnen volledig mee kunnen doen met de maatschappij als de autochtone Nederlandse maatschappij hieraan meewerkt. Want, geloof het of niet inburgeren komt van 2 kanten! Denk daar maar eens over na.

  De wereld is van iedereen of durft er iemand nu ook de wereld te claimen als erfgoed?

 20. Reza, feiten moeten tastbaar zijn. Leuk verhaaltje wat je hier neerkwakt maar graag cijfers, bronvermelding e.d.. Zoniet dan zou ik zeggen, zuig maar lekker verder aan je dikke duim.

  Bijzonder, hoe dat het tonen van een nieuw type moskee kan resulteren in een theorie over hoe het toch kan dat marokkanen 'gemakkelijker' een huis kunnen kopen dan een Nederlander. Dan graag ook je definitie over wat jij verstaat onder een marokkaan en een Nederlander. Technisch gesproken ben je Nederlander wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort. DUS….Ik wacht geduldig je onderbouwingen af.

  1. het is een verhitte discussie die mij wel passend leek in deze situatie..ik heb vrij weinig zin om alles na te gaan maar het klinkt in mijn oren zeer aannemelijk.. ik heb zelf zat negatieve ervaringen met Noord-afrikaanse mensen..vandaar mijn ongezoute MENING. en cijfers en bronvermelding??wtf,zitten we hier op school ofzo,het zijn harde feiten en opm als zuig maar verder aan je dikke duim,niet zo slim…

   1. dat laatste mag je skippen,ik wordt gewoon doodmoe van die mensen die meteen in de lucht springen van,ojee,wat zegt hij nu..tis nu eenmaal zo jongens,heb je geen cijfers voor nodig,iedereen maakt het dagelijks mee op straat,op school,op zijn werk,overal….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *