Blog4Luik (I): Stem op Geert Wilders en het klimaatprobleem is verdwenen

PVV vergelijkt klimaatwetenschappers met Barbappa
PVV vergelijkt klimaatwetenschapper met Barbapappa

Nooit eerder vergaderden zoveel landen tegelijkertijd onder de VN-vlag als de komende twee weken in Kopenhagen. Er staat dan ook nogal wat op het spel: onze planeet. Althans, dat wil een brede klimaatbeweging ons doen geloven. Tegelijkertijd roert een luidruchtige tegenbeweging zich door te smijten met termen als ‘climate gate’ en ‘klimaatmaffia’. Deze groep twijfelt sterk aan de betrouwbaarheid van alle dramatische voorspellingen. De discussie over klimaatverandering, en met name de menselijke bijdrage, raakt zo aardig oververhit.

Daarom verkent hetkanWel in een Blog4Luik de standpunten in deze klimaatdiscussie en hun inhoudelijke betrouwbaarheid. Vandaag deel I: wat vindt de PVV, de populairste partij in de peilingen, van de klimaatcrisis?

Klimaatverandering lijkt voor de PVV een non issue. Op de eigen website wordt het nergens genoemd als thema. Wel levert de PVV zeer actief een bijdrage aan het klimaatdebat via blogs en ingezonden artikelen van de hand van fractielid Richard de Mos. Samengevat komt hieruit het volgende standpunt over klimaatverandering naar voren.

CO2-uitstoot is een verwaarloosbaar probleem
De invloed van de mens op de wereldwijde CO2-productie is zeer gering, slechts 4%. De overige productie neemt de natuur voor haar rekening. Bovendien is het zeer de vraag of CO2 wel een meetbaar effect heeft op ons klimaat. Verder is de correlatie tussen CO2 en temperatuur op zijn zachtst gezegd, wetenschappelijk omstreden.

Klimaatwetenschappers goochelen met data
Klimaatwetenschappers goochelen met data

Klimaatbeleid is weggegooid geld
Geologen leren ons dat klimaatverandering van alle tijden is. Klimaatbeleid heeft dan ook geen zin. De invloed van de mens is daarvoor te gering. De natuur gaat zijn eigen gang, wat de kerk van klimaatalarmisten met hun gemanipuleerde datasets (‘hockeystick-effect’) en verzwegen afkoeling van de aarde in de laatste tien jaar (‘climate gate’) ook beweert. Tweede kamerlid, Richard de Mos, woordvoerder van de PVV op dit terrein waardeert de klimaatwetenschappers vooral als goochelaars: “Met hun trucs om onwelkome klimaatdata te laten verdwijnen doen ze Hans kazan verbleken.”

Milieubeleid heeft wel zin, en op dat terrein scoren we uitstekend
Milieubeleid heeft wel zin, en daarop hebben we de afgelopen eeuwen geweldige progressie geboekt: schonere rivieren, schonere lucht, de terugkeer van dieren zoals de ooievaar, de lepelaar, de bever en de zeearend. Nederland heeft bijna viermaal zoveel bos als in 1700, toen er nog maar 100.000 hectare bos resteerde. In januari 2009 berichtte het KNMI nog dat het aantal mistdagen is gehalveerd, omdat de luchtvervuiling de afgelopen decennia zo sterk is gedaald. En, dat feit blijft vaak onderbelicht, de verhoogde CO2 leidt tot veel betere groei van planten inclusief landbouwgewassen.

Wat de PVV betreft leggen we dan ook meer snelwegen aan, bouwen we nieuwe kernenergiecentrales en verlagen we de belasting, in plaats van geld van burgers te verspillen aan dure hobby’s als wind- en zonne-energie. Er is namelijk niks mis met ons milieu en ons klimaat, en zeker niet met meer CO2 in de lucht.

Advertisement

43 comments

 1. Ja inderdaad, die kerncentrales vind ik wat minder, maar derest is goed bekekend. Inderdaad eindelijk weer een helder bericht in tegen stelling tot de andere partijen die overal maar rondjes om heen gaan draaien om geen stemmen te verliezen en dan vervolgens zonder na te denken het gross weer gaan volgen.

 2. Milieu is de nieuwe geloofsovertuiging van de nieuwe eeuw.De gewone burger wordt weer eens een schuldgevoel aangepraat en hij kan zijn ziel vrijkopen door braaf mee te lopen en fiks te betalen.Zeker is het goed om de natuur te respecteren maar dat hele klimaatgebeuren gaat nergens meer over.Overigens ben ik het niet eens met meer snelwegen,want nederland begint meer op een groot industrieterrein te lijken met ontelbare rotonde's en kruispunten.

 3. Het is bekend bij velen,het klimaat verandert,dat doet het al sinds het ontstaan van de aarde,voor zover wij dat kennen,nu warmt het op,later koelt het weer enorm af.En de burger word inderdaad weer een schuldgevoel aangepraat om te"rechtvaardigen'dat hij weer meer moet betalen.Goed om het huisboekje van onze regering weer kloppend te maken,wat zijn we toch een stel schaapjes,Word wakker allen!!!! Dit kabinet bakt er ook niets van,alle oplossingen,bv rekeningrijden enz.,wie gelooft hierin?File's terugdringen?In dit overbevolkte land?WORD WAKKER!!!!

  1. Zo te horen ben jij degene die hier veel schreeuwt en weinig oplossingen brengt. Heb jij een goed idee dan? Kun je zelf dan eens iets zeggen zonder het onderwerp drastisch te veranderen in een onbenullig uitspraak?
   Want het heeft weer helemaal niks met het milieu te maken…. zielig hoor, zo een nuttoloze reactie die helemaal niet aan de orde is. Als je commentaar levert op iemands wel goed onderbouwde verhaal. Kom dan met eigen argumenten en onderbouwing ipv een paar nutteloze kreten en veel geschreeuw!

 4. Hoe weet je dat deze feiten niet verdraaid zijn Ivo, ik ben het niet eens dat het versterkte broeikaseffect is gemaakt of grotendeels geholpen is door mensen. Maar van deze feiten hier word de helft ook achter gehouden. Namelijk is de geologische klimaatverandering waar ze hier over spreken actief over een periode van een miljoen jaar of meer, en een stijging in 300 jaar valt daar niet echt in op.

  Verder heeft de pvv nog andere standpunten over wetgeving,economie en dierenmishandeling.e En alleen om dit artikel voor de pvv stemmen lijkt mij niet echt een goed gefundeerde stem.

 5. Gewoon voor de gein: laten we massaal eens 4 jaar lang het land aan Wilders en kompanen over en daarna beslissen of we er beter van geworden zijn! We hebben het cda al decenia het land zien uitkleden en slechter kan het niet worden!

 6. Wat een onzin opmerking! Ik heb niets met de PVV maar hier hebben ze een punt. Wij burgers worden allemaal gemanipuleerd met deze klimaathoax. De relatie CO2 en temperatuurstijging is namelijk allang wetenschappelijk omstreden. De klimaatgoeroes o.l.v. Gore (voor het grootste deel bestaande uit groene klimaatactivisten i.p.v. echte wetenschappers!) beweren dat de temperatuurstijging het gevolg is van de CO2 uitstoot. Het omgekeerde is het geval!!! De maatregelen (onder valse voorwendselen) die nu in Kopenhagen worden genomen zorgen alleen maar voor nog meer belasting voor de burgers! Belasting op CO2 is WAANZIN! Inderdaad zoals boven al iemand opmerkte WAKKER WORDEN!!

 7. Klimaatsceptici lopen met plezier achter de PVV aan, die het nodig vindt/heeft om wetenschappers te kleineren door ze Barbapappa te noemen. En klakkeloos nemen ook zij de vooronderstellingen van de PVV over, net zoals ze verwijten dat de linkse kerk klakkeloos elkaar napraat. ' De temperatuur is al tien jaar aan het dalen'. O ja, lees dit persbericht dan ook eens
  http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice
  Of zijn we al zo ver dat wetenschappers per definitie niet meer geloofd hoeven te worden?

 8. Of CO2-uitstoot het klimaat verandert is niet zo relevant. De aarde warmt op en als wij als mensen daar iets aan kunnen doen, dan moeten wij dat toch gewoon doen. We willen over 50 a 100 jaar toch niet nog steeds op benzine rijden, of kolencentrales gebruiken? het zou toch fantastisch zijn als we tegen die tijd al onze energie uit de zon kunnen halen? (er is daar ontzettend veel van, meer dan geoeg om in al onze energiebehoeftes te voorzien). Het is daarom nooit te laat om met deze maatregelen te komen. Altijd makkelijk om te zeggen dat de "gewone burger" daar de dupe van is, omdat die meer moet betalen.. Zo kunnen we alle problemen wel oplossen en komen we nooit vooruit.

 9. Dat is wel relevant omdat politici op basis daarvan maatregelen neemt om burgers te belasten. Op het moment dat regeringen burgers gaan belasten onder valse voorwendselen zou er bij iedereen een lampje moeten gaan branden. Regeringen die zo omgaan met hun burgers zijn per definitie niet te vertrouwen! Geschiedenis zou bekend moeten zijn bij iedereen. Ik ben het wel met je eens dat mensen een schoner milieu moeten nastreven, maar daar gaat het in Kopenhagen niet in essentie om. Het gaat daar over CO2 uitstoot, notabene een gas dat onschadelijk is voor de natuur! Laten ze eens wat gaan doen aan de uitstoot van al die andere levensgevaarlijke, milieubelastende uitstoot van grote industrieen, daar hoor je niets over. Nou dat begrijp ik wel, welke regering gaat in tegen de machtspositie van grote industrieen. Daarom een grote hypocriete bende!

 10. Oké, laten we zeggen dat de temperatuur van de aarde stijgt, en laten we dan ook maar gelijk aannemen dat dit door de CO2 komt.
  De vraag is of dit grotendeels door de mens komt (CO2 uitstoot) of door de natuur.
  In Kyoto is alvast komen te staan dat de mens maar verantwoordelijk is voor 4 %
  Dit wordt ook ondersteund door het kabinet, ook al zeggen ze dit niet openlijk.
  Wat is nu het nut om hier miljarden euro’s aan uit te geven als er niets veranderd,.
  Jaren geleden was er ook al zoiets, de zure regen, bleek achteraf ook niets van waar te zijn.
  Als er al iets aan gedaan kan worden is het tegen gaan van de ontbossing in bepaalde landen, maar dat zal uit economisch oogpunt wel niet gedaan worden
  Zoals ik het zie is het niets anders als geld plukkerij.

 11. Snap een aantal punten wel.
  Maar "kernenergiecentrales" leveren kernafval.
  Dus die valt al af (wind energie is op dat gebied dus goedkoper en schoner.)
  Aangezien het verwerken van kernafval niet bepaald goedkoop is.

  *zucht*

 12. Dus wat stel je voor? Geen klimaatconferenties meer? Hup negeren die handel? en belasting omlaag?

  CO2 compleet onschadelijk voor de natuur? Dus jij denkt serieus dat er een conferentie is waar 192 landen aan meedoen, dit allemaal voor niets doen? Omdat een ene "leo" uit nederland zegt dat CO2 niet schadelijk is? Man dit had je eerder moeten vertellen!! Al die wetenschappers zitten er allemaal naast!! Ik heb het licht gezien hoor, ben helemaal om….CO2 is goed!!

 13. Zes jaar geleden was ik in Canada en heb in de Rockies indrukwekkende gletsjers bezocht. Van enkele gletsjers was zichtbaar hoeveel ze in omvang waren afgenomen sinds circa 1900. Geen enkele Canadese gids maakte zich daar echter zorgen over. De gletsers waren immers tot 1900 gegroeid omdat er vanaf 1700 tot 1900 in de Rockies sprake was van een kleine ijstijd en nu zitten we tijdelijk even in een wat warmere periode. Kortom, volgens de Canadezen die in de Rockies wonen is er sprake van golfbewegingen in de gemiddelde temperatuur. Neemt niet weg dat we wel wat spaarzamer met onze aarde mogen omgaan.

 14. Typisch PVV, de hele wereld heeft het mis en hun zijn de enige partij die het altijd beter weet, beter kan en gelijk hebben. Laat de PVV maar regeren, zullen wij zien waar Nederland over een paar jaar staat en wat voor een aanzien het land in de wereld zal hebben. Het is toch niet te geloven dat er zoveel mensen zijn die klakkeloos alles over nemen van de PVV, er was een tijd, tientallen jaren geleden daar deden de mensen hetzelfde. Wij hebben kunnen meemaken waartoe dit heeft geleid.

 15. Omdat dat het gevolg is van een door regeringen ingesteld subsidiesysteem dat wereldwijd gehanteerd wordt. Tegenwoordig is niet die wetenschapper succesvol die vanuit zijn eigen overtuiging wetenschap bedrijft (zoals het zou moeten zijn) en daarvoor ergens geld vandaan moet halen om aan een project te werken, maar diegene die het meest geconditioneerd is door een subsidiepot om een gesteld doel te halen. Dat is intrinsiek verkeerd om. Ik wil niet beweren dat dat in alle gevallen ook zo gebeurt maar dat is wel de trend, en omdat de meerderheid altijd gelijk heeft zoals ten tijde van Galilei de zon ook om de aarde draaide wordt daarmee elke discussie belachelijk gemaakt. Kijk eens naar deze video: http://www.youtube.com/watch?v=vFK-UTGH1Zw

 16. "Wilders is, voor de tweede keer, getrouwd met de Hongaarse Krisztina Marfai. Op 31 juli 1992 traden zij in Boedapest in het huwelijk. Ze hebben geen kinderen."
  Of dat nu nog steeds van kracht is weet ik niet zeker.

 17. Ik wil hiermee niet beweren dat de PVV mijn partij is, integendeel,maar op dit punt van klimaatproblematiek zit ze goed. Dat is nog geen reden om erop te stemmen. Zeker niet omdat de klimaatproblematiek een internationaal issue is.

 18. Ja hoor, daar gaan we weer!! Weer zo'n ongefundeerd, niet door wetenschap gehinderde uitroep van een PVV-er. Je raakt er inmiddels zo aan gewend dat er uit die hoek iets wordt geroepen dat het al gewoontjes wordt. Dus hoera voor het marketingplan van de PVV, als ze deze strategie vooraf hebben bedacht. Want het is zo dat je in de picture blijft met bangmakerij en doemdenken want dan val je op met je tegendraadse boodschap waar niemand zich tegen kan verdedigen omdat het zo dom is.

  Waar blijft de oplossing meneer van de PVV?

 19. Als de PVV zegt dat de hele wereld het mis heeft lijkt ze in niets op die mensen die tientallen jaren geleden hetzelfde deden zoals u beweert. Toen had juist de hele wereld het mis, anders was het niet zo fout afgelopen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *