Dodelijk dieet groeit

We devolueren tot vette varkens
De devolutie van de mens

In de VS leven enorm veel mensen met overgewicht. Dat komt door het Amerikaanse dieet van teveel suikers en vetten en te weinig voedingsstoffen. Dit dieet heeft zeer slechte gevolgen voor de gezondheid: het veroorzaakt zogenaamde “welvaartsziekten”, zoals diabetes en hart -en vaatziektes.

Dean Ornish, professor in de geneeskunde, laat in een presentatie zien hoe schokkend snel het aantal mensen met overgewicht is gegroeid. In zijn presentatie zie je een kaartje van de VS dat van een gerustellend blauw (= weinig overgewicht) in 20 jaar naar dieprood gaat (= 20% of meer van de mensen heeft overgewicht)

Als wij in Nederland ook deze richting opgaan — en meestal volgen wij de Amerikaanse trends vrij trouw — dan ziet het er niet goed uit voor de gezondheid van onze samenleving. Dean Ornish waarschuwt:

“Dit zou de eerste generatie mensen kunnen zijn van wie de kinderen korter leven dan wij doen”

We moeten dus iets aan ons dieet doen. Het goede nieuws is dat 95% van de hart en vaatziekten door een betere levensstijl te voorkomen en zelfs te genezen zijn.

Bekijk hier zelf de presentatie van Dean Ornish (NB je kunt de video met NL ondertiteling lezen, druk op het knopje “subtitles” onderaan de video en selecteer “Dutch”).

Advertisement

24 comments

 1. Geweldige speech. Inspirerend ook dat we het kunnen voorkomen met een Aziatische levensstijl, Jammer genoeg copieren we nu nog vaak de Amerikaanse levensstijl. Goede nieuws is wel weer dat de bedrijven geld blijken te verdienen met gezondere producten. En waar geld valt te halen, komen bedrijvijven vanzelf op af.

 2. Het probleem is dat mensen ongezond eten lekkerder vinden dan gezond eten.
  Er zijn zelfs mensen (en veel kinderen) die groenten niet eens lekker vinden.
  Vaak is het ook luiheid om energie te steken in het bereiden van een lekkere en gezonde maaltijd.
  Zelfs spruitjes kunnen heerlijk smaken als je weet het goed te bereiden.
  Het is zeker een goed initiatief van McDonalds om salades in hun assortiment aan te bieden,
  alhoewel de smaakpapillen weer worden beinvloed door (ja juist) diverse dressings welke het daadwerkelijke effect van deze salades weer kunnen beinvloeden .
  De meest perfecte levensstijl zou zijn, juist het eten van groentes (geen vlees), in combinatie van visolie (omega3) en… veel beweging.
  Alleen opvallend dat veel mensen nu mogelijk gaan denken: 'dat hoeft u mij niet te vertellen'.
  Maar het blijft een kwestie van mindset. Als je die niet verandert, dan hebben alle adviezen weinig
  effect. Conclusie: dan hebben mensen het alleen maar aan hunzelf te danken.
  Zoals wereldwijd alle campagnes gericht zijn op het stoppen met roken, zo zou moeten worden bevorderd campagnes tegen Obesitas (ernstig overgewicht en vetzucht)
  Verzekeringsmaatschappijen maken juist al, in verband met risico's, onderscheid tussen rokers en niet- rokers met hun premies. Zo zou Obesitas ook eigenlijk een onderdeel van een polis moeten zijn.
  Dit zal zeker er aanzienlijk toe bijdragen dat onze Gezondheidszorg betaalbaar blijft en mogelijk aanzienlijk goedkoper wordt.

 3. nou mike ik vindt het geen last voor de maatschappij
  het kan ook door medicijnen komen
  en de maatschapij werkt er zelf ook aan mee.
  dan hadden ze die macdonald reclames moeten verboden als jij sávonds lekker op de bank zit
  en je krijgt een macdonalds reclame dat wekt bij sommige trek op…
  en dat niet alleen mensen zijn te dik dat klopt maar bij sommige zit er een psychische reden achter jij kan niet weten en voelen hoe iemand zich voeld als ie dik is hij/zij kan eten ook als een beste vriend beschouwen duss ik vindt t maar allemaal onzin

 4. Leuke presentatie en recht voor z'n raap. Het is inderdaad heel makkelijk om weer gezond te gaan leven. Ben zelf net 20 kilo kwijt door alleen gezond te eten. Simpel, geen suiker, geen alcohol en geen vet, althans in hele kleine hoeveelheden. De rest gaat dan vanzelf! En het mooie is, het werkt verslavend, het is leuk, je hebt meer succes in je leven en je bent geen last meer voor de maatschappij.

  Succes

 5. In kom veel in Azie en moet helaas toezien hoe ook de Aziaten zich vergrijpen aan een Big Mac etc…
  Echt heel treurig. Hopelijk bereikt Dean Ornish iets met zijn presentatie….. ik wist het al maar nu de rest van de wereld nog!

 6. ja onze levens stijl is bepalend voor hoe lang wij leven,maar niet alleen een dieet is belangerijk ook hoe wij bewegen (sporten dus ik heb nooit gedieeet ik loop al 25 jaar hard en moutain bike ik ben bijna 54 en heb een goede condtie en ook een belangerijk iets sinds een 3 a 4 jaar eet ik GEEN VARKENS VLEES DIT IS EEN BEWUSTE KEUZE VAN MIJSELF TEN EERSTE IS HET VARKEN HET EENIGSTE DIER DIE RUMA HEEFT EN KAN DOORGEVEN AAN DE MENS HET IS MEDISCH BEWEZEN EN TEN TWEEDE VEEL EN VEEL TE VET DUS ALS JE LEVEN JE LIEF IS MAAK DAN DE GOEDE KEUZES VOOR EEN GEZOND LEVEN

 7. Je kan niet alles schuiven op de eigen verantwoording. Ik heb het met Jawat eens. Door ziektes of niet goed geregeld stofwissling kan het zijn dat je overgewicht krijgt. Je weet niet waarom de ander aan overgewicht leid/lijd. En mocht het zo zijn dat je je eigen behoefte in eten niet onder controle kan krijgen omdat je eten zo lekker vind is het wel de eigen verantwoordelijkheid van die persoon.
  Normaal, gezond en systimatisch eten is al een hele vooruit om je overgewicht onder controle te houden. Niet overvolle borden, geen zware tussendoortjes en drie maal per dag je maaltijd nemen en hier de tijd voor nemen. Een gehaast leven is een versnelde overgewicht….

 8. Ik vind het allemaal onzin.Het is niet zo dat ik ongezond leef, maar een keer in de zo veel tijd een bic-mac of chocola of iets anders lekkers mag best je leeft maar 1 keer. Maar ja ik kan makkelijk praten want overgewicht heb ik niet. Dat zou trouwens voor mij de enige rede zijn om te stoppen met lekkere dingen eten. Niet voor mijn gezondheid. Niet meer iets kunnen voor mijn gezondheid??? Nou ik zeg je leeft maar 1 keer en dat moet je goed doen en genieten van al die heerlijke dingen die er zijn. Mijn vader heeft 60 jaar geleefd, 2 ons groente 2 keer fruit sporten waar je niet goed van wordt nooit gerookt of veel gedronken blablabla, maar onder tussen ligt ie wel tussen 6 plankies, onder de grond. Hele lijf onder kanker.Dus kom bij mij niet aanzetten dat is ongezond of dit is ongezond. Leef mensen leef met alle lekkere dingen die zogenaamd slecht voor je zijn.

 9. Om overgewicht als -een last voor de maatschappij- te definieren, vind ik te ver gaan. Het lijkt mij vooral een last voor de betrokkene zelf. Er wordt net zo veel stampij over gemaakt als destijds over roken. Het lijkt tegenwoordig wel net zo erg om overgewicht te hebben als om drugsgebruiker te zijn, zo niet erger. En wie heeft er hinder van? Mensen met overgewicht nemen wat meer plek in, maar vergiftigen niet hun medemensen met schadelijke stoffen of geven overlast zoals drugsgebruikers. Je kunt tegenwoordig beter een dodelijke ziekte hebben dan overgewicht, want als dikkerd ben je bijna vogelvrij, iedereen geeft ongevraagd zijn of haar ongevraagd, ongezouten en vooral ongepast mening erover.

 10. Ik vind ook dat er op dit moment wel heel veel gezeverd wordt over te dik zijn, met name door de overheid. Waarom zorgen ze dan niet voor een goede oplossing? Geef geld aan de wetenschap en laat die een goed en verantwoord middel uitvinden. Nu worden mensen met overgewicht aan de schandpaal genageld zonder ze een definitief helpende hand te reiken. Moet iedereen dan maar aan de maagband?En vervolgens net zo onuitstaanbaar worden als Hanneke Groenteman? Je moet er toch niet aan denken. Of anorexia krijgen, want dat zal bij steeds meer jongeren de kop opsteken als de maatschappij dik zijn veroordeelt. Alsof dat geen 'last voor de maatschappij' is! En al die hardlopers met versleten gewrichten? Ik wil overgewicht echt niet bagatelliseren, maar ik denk dat er veel meer problemen in de gezondheid van mensen ontstaan als iedereen maar alles gebruikt en eet om slanker te worden. Want wie controleert dat dan? De overheid? Laat me niet lachen………..

 11. De keren dat ik 20,30,40 kilo afgevallen ben kan ik niet meer optellen. Steeds is het er binnen 2a3 jaar weer netjes aan met een bonus kilootje of 10. Gevolg steeds weer past het lijf zich aan. Tip daarom . Laat ons de jeugd zo opvoeden dat ze gezond zijn en blijven . Zodat ze deze lijdensweg niet hoeven te gaan. Maar daarnaast belast de dikke mens niet zo met je oordeel dat men zo onverantwoordelijk is. Ieder mens heeft wel iets waardoor hij de maatschappij belast. Denk aan verkeerspiraten ,sportfanatisme,arogante mensen die andere steeds op hun gebreken wijzen.
  Laat ieder gewoon zijn eigen weg te gaan. We doen allemaal ons best. Trouwens ,waar halen ze vandaan dat dikke mensen de maatschappij belasten. We gaan eerder dood. Al die ouderen mensen worden steeds duurder. Zijn zij mischien de volgende ,die de zwarte piet toegespeelt krijgen?

 12. Het is wel heel moeilijk tegenwoordig, in alles zit suiker. Ik keeklaatst op het pak van milk en fruit van friesche vlag waar 13,5 gram suiker in zit per 100 ml. In cola zit 10,6 gram suiker per 100 ml. Het is gewoon absurd. En zogenaamde gezonde vruchtensappen van bv spa of dubbeldrank zit net zo veel suiker of meer dan in cola. En de light en biologische prodocten zijn meestal duurder. Dus de armere mensen kunnen dat niet betalen. De overheid moet ingrijpen voordat het te laat is. Mijn advies is om veel water te drinken en thee met wat honing eventueel. En ook koffie is best gezond zonder suiker en melk. En ook niet te veel vlees en snacks eten. Dat gecombineerd met een actieve dagbesteding moet genoeg zijn om op normaal gewicht te komen. Mensen hebben de dicipline niet meer die er vroeger wel was. Het is allemaal te makkelijk. Het moet ze voorgeschoteld worden. Wel volvreten en daarna klagen. Get some selfrespect!!

 13. wat een gezeur allemaal! (Tenzij je echt 200 kg of meer weegt misschien…) want dat je korter leeft of van alles krijgt als je wat zwaarder bent is grote kul! want als ik om mij heen kijk in mijn familie/vrienden kring, dan zijn het juist de slankere die van alles mankeren en niet de dikere mensen. maar ze willen ons doen geloven dat het wel zo is, omdat dat goud geld oplevert in de afslank industrie! puur een kwestie van geld dus…!

 14. McDonald, Burger King, Febo, Bram, bla bla bla.
  Als je zelf niet bij die restaurants gaat eten hoef je je eigen niet schuldig te voelen,
  Tuurlijk is een patatje op zijn tijd lekker, en ook helemaal niet slecht, want je heb toch je vetten nodig, maargoed als je ineens heel veel afvalt dan kan je er donder op zeggen dat het er ook zo weer aan zit, want als je je lichaam laat wennen aan het feit dat ie minder suikers en vetten krijgt, gaat je lichaam ook niet protensteren tegen alles, je went er vanzelf aan, en dan kan je na een jaar ofzo best wel weer eens een zak chips naar binnen werken. Alleen jammer dat mensen andere de schuld geven van hun eigen probleem, je kan toch zelf ook door lopen als je honger heb bij de Mac dan loop je door naar de supermarkt en haal je een gezonde maaltijd, is beter gezonder en betaalbaarder.!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *