Review: wisselend succes met de ecowasbal

Groen van kleur maar ook goed voor het milieu?
Groen van kleur maar ook goed voor het milieu?

(Gastblog door Gerlinde van den Berg – de Haan. Ook een blog schrijven?)
Sinds ongeveer een maand wordt de was hier in huis gedaan met de Ecowasbal. En ik heb nog steeds niet besloten wat ik van deze nieuwigheid vind. De bal wordt uitbundig aangeprezen: voor een kleine 30 euro zorgt deze bal er maar liefst 1000 keer voor dat je was stralend schoon wordt. Waspoeder toevoegen hoeft alleen bij een behoorlijk vuile was, en dan maar 15% van de normale hoeveelheid wasmiddel. Verleid door deze prachtige beloften hebben we de Ecowasbal aangeschaft en aan het werk gezet.

We hebben natuurlijk eerst even met de bal gerammeld (er zitten allemaal kleine balletjes in) en eraan geroken (hmm, beetje zoetig geurtje). Vervolgens hebben we hem tussen een licht vervuilde bonte was in de machine gedaan. Het resultaat: een schone, geurloze was. Daarna het zwaardere werk, zoals de maillot met moddervlekken van de kleuter in dit huishouden. Ook daar heeft de Ecowasbal geen problemen mee. Helaas doorstaat hij de volgende proef niet: een romper die onder de vlekken zat omdat de luier van onze peuter niet volkomen onfeilbaar bleek. De vlekken zijn weliswaar minder geworden, maar niet helemaal verdwenen.
Zo loopt ons vertrouwen in de Ecowasbal een lichte deuk op, met als gevolg dat we de hardnekkigste vlekken nu vooraf insmeren met ossengalzeep. Op die manier verdwijnen ze wel. Overigens wordt dit op de site van Ecowasbal ook aangeraden.

Ben ik er nu van overtuigd dat de Ecowasbal doet wat de verpakking beweert, namelijk vuil losweken door middel van hydroxylionen die gevormd worden op het moment dat de keramische balletjes in de bal met water in aanraking komen? Ik heb geen verstand van die tak van de wetenschap, dus ik kan niet weten of de bewering waar is, maar de was wordt in ieder geval wel grotendeels schoon. Ik vraag me tegelijk af of de was wellicht even schoon zou worden als ik helemaal niets zou toevoegen, wasbal noch waspoeder. Ik zou het eens kunnen proberen.

Ik neig er vooral naar de Ecowasbal een placebo-effect toe te schrijven. Het is een enorme vooruitgang voor het milieu wanneer het gebruik van waspoeder teruggedrongen kan worden. De meeste mensen zullen niet zomaar de vertrouwde schep waspoeder weg durven laten als ze de wasmachine aanzetten, terwijl ze dat met deze Ecowasbal waarschijnlijk wel voor elkaar krijgen. Zo wordt er veel minder waspoeder en vloeibaar wasmiddel verbruikt, en belanden er dus minder fosfaten en verpakkingsmaterialen in het milieu. Daarom concludeer ik toch, na enige besluiteloosheid, dat de Ecowasbal een aanwinst is in de wereld van de groene oplossingen.

Advertisement

29 comments

 1. Wij hebben de ecowasbal nu een paar maanden in gebruik. De was lijkt schoon te worden. Helemaal zonder wasmiddel en ecowasbal heb ik nog niet geprobeerd. Je moet overigens wel af en toe ontkalker gebruiken, anders ben je niet duurzaam bezig t.o.v. van je wasmachine.

 2. Hee Gerlinde, leuk verhaal! Laat ik 'm nou net gisteren besteld hebben na wat verdieping op internet. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Blij dat jij 't toch een aanwinst vindt. Mocht je nog nieuwe tips hebben (je hebt nu tenslotte een maand ervaring voorsprong) … ik hou me aanbevolen!

 3. Ik heb de eco wasbal al enige tijd in gebruik. Wij hebben geen kinderen dus ook geen erg vuile was. Ik was nu al enige maanden zonder gebruik van wasmiddel en ben zeer tevreden. Een bijkomend voordeel is dat ik snel jeuk had door het gebruik van wasmiddel en daar ben ik nu ook vanaf. zeer de moeite waard dus om te proberen.
  Ida

  1. Dank voor de super tip. Geweldige manier van wassen. Waarom wast niet iedereen gewoon met de Ecowasbal? Wij gebruikenveel minder wasmiddel en de was is hartstikke schoon. Eenvoudiger kan het niet. Schone was en veel minder gebruik van wasmiddel. Dat betekent ook veel minder rotzooi in het afvalwater.

 4. Ik vraag mij af of dit de nieuwe uitkomst is. De vraag die ik heb nav bovenstaand stuk is of het maken van de bal in verhouding tot een pas waspoeder echt beter voor het milieu is. Er staat namelijk niets in over de productie van deze bal en daar ben ik nog wel benieuwd naar.

  1. Goede vraag, ben ik ook erg benieuwd naar.
   Ook de afvalfase van de bal (hij is een keer uitgewerkt) en het materiaal wat er van de kleine balletjes afkomt moet wel meegerekend worden vind ik. Fosfaten zitten er tegenwoordig al nauwelijks of veel minder in reguliere wasmiddelen, bovendien zijn onze zuiveringsinstallaties er beter op berekend. De bal moet dus niet vergeleken worden met worst case scenarios van 20 jaar geleden. De kans bestaat dat dat wel gebeurd ter promotie.

 5. Ik heb de bal nu een paar weken gebruikt en ben van mening dat het oplichterij is. Mijn was wordt NIET schoon, laat staan schoner!
  Theedoeken – allemaal nog vlekken (zelfs na twee keer), onderbroeken – kruisjes niet helder, donkere spijkerbroeken – nog steeds de vlekken die erop zaten (niet erin), enz. enz.
  Wat jammer, ik gebruik nu dus méér zeepmiddel en méér water om die was alsnog schoon te krijgen.

 6. Wij hebben de wasbal nu ook een paar maanden in gebruik. In het begin zit er nog een geurstofje in, maar na een paar wasbeurten is dat weg. Als ik nu sportkleding was, ruikt alles naar zweet. Niet echt fris dus. En dan gebruik ik al twee maatschepjes.
  De aanbieders zeggen dat ze testen gedaan hebben, en ontdekt hebben dat je – dankzij de bal – maar 20% wasmiddel nodig hebt. Ze hebben echter niet vergeleken met de situatie dat je de bal weglaat en 20% waspoeder gebruikt. Het zou me niet verbazen dat de was dan net zo schoon wordt. Oftewel: in veel gevallen kun je met minder waspoeder toe, en die bal draait voor de show mee.

 7. De goedgelovige milieubewuste burger trapt massaal in het sprookje van de ecowasbal. De ecowasbal is niet wat het lijkt te zijn,?De keramische balletjes doen namelijk NIETS.?Ik heb als architect grote interesse in duurzaamheid, c2c en dubo en heb de ecowasbal thuis ook uitvoerig getest. Mijn vader die al jaren chemisch analist is bij VWA (oude keuringsdienst van waren) maakt gehakt van de claims van ecowasbal. Wat weinig mensen weten is dat het eerste beetje wasmiddel de oppervlaktespanning van het water al breekt, de balletjes doen dat niet. Wasmiddel werkt niet lineair- met andere woorden- het is niet dat 2x zoveel wasmiddel 2x zo schoon wast. Dus de door ecowasbal geadviseerde 20% (hun maatschepje) van je normale gebruik wast met ongeveer 80% van het normale effect. Kleding dat 1 dag gedragen is, is niet meer echt vies. Alleen warm water wast natuurlijk ook al wat vuil weg. Uiteindelijk komt het hier op neer: Goedwillende mensen laten zich makkelijk overtuigen maar halen voor 20 euro of meer slechts een kunststof bal in huis.?
  Als dit geen oplichting is? Zo krijgt het begrip 'greenwashing' een wel heel dubbele betekenis!
  Ik vind dat St Maarten objectief is in de review, maar een verkeerd signaal afgeeft over de aanschaf.

  Zie ook: http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article2920129.e

  1. beste Mathieu, het krantenartikel kan ik niet openen..is de www juist?
   Ik heb voor mijn verjaardag (59) zo'n bal gekregen .Ik had er ook een negatief artikel over gelezen. Dat kan ik niet meer vinden en weet ook niet meer hoe er op gereageerd werd. Voor ik het ga gebruiken zou ik graag meer over de werking, de makelij ervan willen weten. Zou er ook negatieve energie van kunnen komen? graag tot horens Marian

 8. De goedgelovige milieubewuste burger trapt massaal in het sprookje van de ecowasbal. De ecowasbal is niet wat het lijkt te zijn,?De keramische balletjes doen namelijk NIETS.?Ik heb als architect grote interesse in duurzaamheid, c2c en dubo en heb de ecowasbal thuis ook uitvoerig getest. Mijn vader die al jaren chemisch analist is bij VWA (oude keuringsdienst van waren) maakt gehakt van de claims van ecowasbal. Wat weinig mensen weten is dat het eerste beetje wasmiddel de oppervlaktespanning van het water al breekt, de balletjes doen dat niet. Wasmiddel werkt niet lineair- met andere woorden- het is niet dat 2x zoveel wasmiddel 2x zo schoon wast. Dus de door ecowasbal geadviseerde 20% (hun maatschepje) van je normale gebruik wast met ongeveer 80% van het normale effect. Kleding dat 1 dag gedragen is, is niet meer echt vies. Alleen warm water wast natuurlijk ook al wat vuil weg. Uiteindelijk komt het hier op neer: Goedwillende mensen laten zich makkelijk overtuigen maar halen voor 20 euro of meer slechts een kunststof bal in huis.?
  Als dit geen oplichting is? Zo krijgt het begrip 'greenwashing' een wel heel dubbele betekenis!
  Ik vind dat St Maarten objectief is in de review, maar een verkeerd signaal afgeeft over de aanschaf.

  Zie ook: http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article2920129.e

 9. De goedgelovige milieubewuste burger trapt massaal in het sprookje van de ecowasbal. De ecowasbal is niet wat het lijkt te zijn,?De keramische balletjes doen namelijk NIETS.?Ik heb als architect grote interesse in duurzaamheid, c2c en dubo en heb de ecowasbal thuis ook uitvoerig getest. Mijn vader die al jaren chemisch analist is bij VWA (oude keuringsdienst van waren) maakt gehakt van de claims van ecowasbal. Wat weinig mensen weten is dat het eerste beetje wasmiddel de oppervlaktespanning van het water al breekt, de balletjes doen dat niet. Wasmiddel werkt niet lineair- met andere woorden- het is niet dat 2x zoveel wasmiddel 2x zo schoon wast. Dus de door ecowasbal geadviseerde 20% (hun maatschepje) van je normale gebruik wast met ongeveer 80% van het normale effect. Kleding dat 1 dag gedragen is, is niet meer echt vies. Alleen warm water wast natuurlijk ook al wat vuil weg. Uiteindelijk komt het hier op neer: Goedwillende mensen laten zich makkelijk overtuigen maar halen voor 20 euro of meer slechts een kunststof bal in huis.?
  Als dit geen oplichting is? Zo krijgt het begrip 'greenwashing' een wel heel dubbele betekenis!
  Ik vind dat St Maarten objectief is in de review, maar een verkeerd signaal afgeeft over de aanschaf.

  Zie ook: http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article2920129.e

 10. Als je helemaal niets gebruikt, geen wasmiddel, geen "wasbal" zul je zien dat je was ook schoon wordt. Wat denk je van het gebruik van water.

  Een wasbal is onzin, natuurlijk komt je was er regelijk schoon uit, gebruik eens helemaal niets, dan is het resultaat het zelfde!

 11. De ecowasbal heb ik nu ongeveer een halfjaar in gebruik. Hij gaat nog steeds mee in de wasmachine, maar ik doe er wel wasverzachter én wasmiddel bij. Als ik dat achterwege laat, stinkt mijn was. Ik probeer wat minder wasmiddel dan ik normaal zou doen, zodat er toch besparing is. Maar ik weet niet hoe lang ik hem nog blijf gebruiken. Ik zou hem geen 2e keer aanschaffen.

 12. Ik heb ook de bal aangeschaft maar kan ook niet echt effect merken,door het mindere wasmiddel heb ik toch heel sterk de indruk dat de was ook minder schoon is.

  Dus de beste naam voor de mensen die er baat bij hebben lijkt mij dan ook wel :

  PLACEBOBAL

  Ik denk niet dat ik mijn geld nog terugkrijg dus hou ik het maar op: FLUTBAL

 13. ik behoor denk ik tot de weinigen die wel enthousiast is over de wasbol als ik alles eens lees.
  Ik had problemen met mijn was. De witte was (handdoeken e.d.) stonk na het wassen.

  Alles al geprobeerd. Azijn, 90 graden, vaatwasmiddelreiniger, deurtje wasmachine open laten staan na het wassen e.d. dit werkte altijd eventjes en daarna stonk mijn was weer. Nu met de wasbal heb ik er geen last meer van en ruikt mijn was zelfs lichtjes naar het wasmiddel dat ik gebruik.
  Ook is mijn was gewoon schoon, dus bij mij draait ie vrolijk mee in de wasmachine.

 14. Als huisman heb ik ook kennis mogen maken met de ecobal . . . een verbluffend resultaat, doe voortaan mn was op de korte wasstand en op 30 graden. Voor de geur doe ik er wel één klein schepje waspoeder bij.

  Deze ecobal gaat bij mij beslist niet de deur uit

 15. Ik doe al jaren de was (huisman) voor mij en m'n drie jongens, en gebruik altijd maar 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid en op 30 graden (alleen witte was hoger). 80% van de was is toch niet echt vuil, en de meest vieze was wordt toch niet schoon, ook niet met de volle maatschep. Alleen als ik echt een volle (8 kg kuip) vol met smerige was heb, gebruik ik de aanbevolen hoeveelheid poeder. De testresultaten van de consumentenbond waren dan dus ook heel herkenbaar: mensen, gebruik gewoon minder waspoeder, en bespaar die € 25 voor een flutbol.

 16. Zoals alle bovenstaande schrijvers: ook ik doe al jaren lang mijn wassen in een wasmachine. Heb enige tijd geleden uit nieuwsgierigheid de wasbal aangeschaft, aangeprezen door een verkoopster die mijn vertelde dat ze voor de lekkere geur nog wel wasverzachter gebruikte maar dat het perfect werkte.
  Mijn ervaring is een andere. Wellicht dat het mij eerder opviel dan andere gebruikers omdat ik niet van de 'lekkere lentefris-geurtjes' van wasmiddelen en wasverzachters houd: met een geurloos wasmiddel, zonder wasverzachter en was drogend aan de buitenlucht, kon ik niet anders dan constateren dat mijn witte was na eenmalig gebruik meteen stonk als ongewassen was. Bij bloesjes e.d. zal dat niet opvallen, tenzij je wellicht doorweekt raakt in een regenbui, maar als ik mijn handdoek of theedoek voor een tweede keer gebruik en het stinkt meteen muf alsof het niet schoon is, dan trek ik de conclusie dat mijn was hoogstwaarschijnlijk ook inderdaad niet schoon is. Kortom: weer terug naar normaal gebruik van mijn wasmiddel, weg met de wasbal!

 17. Ik vond de wasbal ook niet werken. De was werd redelijk schoon, maar met alleen water ook. Na een paar weken begon de bal naar schimmel te ruiken, hoewel ik hem op een goede droogplek bewaarde. De was nam die lucht al snel over. Na het artikel in Trouw (geen werking gevonden) was de teleurstelling compleet. Ik ben teruggegaan naar mijn oude manier van wassen: met weinig wasmiddel, afgestemd op hoe vuil de was is.

 18. Ik gebruik al jaren een wasbol, van een zwitsers merk, maar hetzelfde principe met keramische bolletjes erin. Ik gebruik er zelden ( eco) waspoeder bij en ik laad de bol op, door hem 1 maal per maand in de zon te leggen. Schone was, en omdat ik alleen aan de lijn droog heerlijk ruikend. .Nu moet ik erbij vertellen dat ik geen kinderen heb, maar wel veel in de tuin werk, en bij extra vlekken wat aansmeer met ossegalzeep, dat deed ik bij mijn vroegere traditionele wassen ook. Hele vuile was doe ik een met toevoeging van een eetlepel eco wasmiddel. Die dertig euro heb ik er al heel lang uit, ik heb diversen wasbollen aan vrienden gegeven asl kerstkado en dei zijn allamaal tevreden. dat het niet bewezen is zegt mij niet veel, er heel veel niet bewezen wat toch werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *