De plastic koffiebeker

OxfamNovib - Flickr In Nederland blijken we per jaar nog steeds zo’n 2,3 miljard plastic koffiebekers te gebruiken. Omgerekend komt dit neer op 9,4 miljoen kilo afval. Persoonlijk vind ik het niet te drinken, koffie uit een plastic bekertje, geef mij maar een ouderwetse mok!
Minder milieubelastend, nietwaar? Althans, dat dacht ik. Maar wat blijkt nu? Een onderzoek van TNO wees uit dat plastic (of kartonnen) koffiebekertjes minder milieubelastend zijn dan koppen of mokken van aardewerk of porselein. Het afwassen van de kopjes of mokken blijkt het milieu meer te belasten dan de afvalverwerking van het plastic of karton. Oke, TNO zal het wel weten, maar er bekruipt me toch een vreemd gevoel als ik dit zo lees. Gelukkig heeft Bioware de oplossing: eerlijk geproduceerde, duurzame composteerbare koffiebekers! Laten we ons als bedrijf/instelling/organisatie daar nu eens voor hard maken! O, en voor de liefhebber van de mok: neem je eigen flesje biologisch afbreekbaar afwasmiddel mee, dan zit je helemaal goed! Voor de creatieve geesten onder ons tenslotte nog een leuke tip: maak je eigen hanglamp van koffiebekers, kijk op: bekerlamp.
Graag wel met energiezuinige lampen…

Advertisement

9 comments

  1. Deze discussie komt zo vaak langs en blijft altijd vaag wat nu het beste is. Bij ons op het werk worden de mokken hoogstens 1x per week afgewassen. Er gaat toch altijd koffie in en niemand anders drink eruit. Waarom steeds afwassen?

  2. Goed initiatief! Tja inderdaad een bekende discussie, maar een die we moeten blijven voeren, meen ik.
    Maar ja, zo'n aangekoekt laagje koffie, of dat nu zo lekker is???? Ik ga voor de mok en Ecover afwasmidel of vaatwaspil, maar ja, ik werk vanuit huis dus heb makkelijk praten…

  3. tussen de koffieprut door proef je dat aangekoekte laagje niet en je moet dan gewoon niet te snel drinken, dan zakt het namelijk vanzelf weer naar de bodem. Je moet er wat voor over hebben he!

  4. Tegenwoordig zie je een trend waarbij steeds meer bedrijven de plastic koffiebekers vaarwel zeggen en overstappen op mokken of natuurlijk papieren bekers, een goede ontwikkeling in mijn ogen. Vaak wordt vergeten dat de mokken ook geproduceerd moeten worden, wat een milieubelastend proces is en wanneer de mokken niet meer gebruikt worden deze ook nog verwerkt moeten worden. Naar mij idee zijn papieren bekers de beste oplossing.

    Erik – http://www.papierenbeker.nl/category/koffiebekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *