Geld verdienen met zonne-energie

Foto: Center for Neighborhood Technology, Flickr
Foto: Center for Neighborhood Technology, Flickr
De afgelopen anderhalf jaar is de prijs van zonnepanelen flink naar beneden gegaan. Hierdoor zijn zonnepanelen, ook zonder subsidie, een buitengewoon rendabele investering geworden.

Bij het zoeken naar een zonnepanelenleverancier kun je verschillende leuke systemen vinden. Op de site zonnepanelen-info.nl kun je vervolgens de terugverdientijd berekenen. Bij de systeemprijzen van een leverancier die wij vonden kan een gemiddeld gezin in 12 jaar tijd de aanschafkosten van de zonnepanelen terug verdienen. Daarna begint het grote verdienen. Op het bekeken syteem zit een productiegarantie van 25 jaar en dit zou volgens de rekenhulp betekenen dat je in 25 jaar bijna 26.000 Euro voordeel kan behalen.

Wellicht zullen er een paar duizend euro van dit getal afmoeten vanwege bijkomende kosten in het onderhoud. Maar zelfs dan blijft het een investering met een bijzonder goed rendement. Daarbij breng je in één klap je uitstoot van CO2 voor elektriciteit naar 0, en maak je jezelf een stuk onafhankelijker van de fossiele energie industrie.

Begin 2010 en het nieuwe decennium op een goede manier door vanaf nu je eigen energieleverancier te worden!

Advertisement

19 comments

   1. Beste mensen.
    Wanneer ik de formule tevoorschijn haal en bereken wat er aan energie terug geleverd kan worden aan het net dan zien we de volgende berekening.

    R staat voor rendement, U voor spanning, I voor stroom, W voor vermogen

    Wanneer uw zonne paneel 230 volt levert is het niet mogelijk om aan het net te leveren omdat de spanning hoger dan de aanvoerbron moet zijn wil er stroon lopen.
    Inhoudelijk heeft dir tot gevolg dat als uw zonnepaneel 240 volt levert dan is het spanningsverschil 10 volt, dit maal het aantal te leveren ampere. Uw conclusie zal zijn dat het alleen maar geld kost.
    Ik vindt dan men moet ophouden met de mensen rijk te prijzen en een rad voor de ogen moet draaie. Zonne-energie is alleen rendable voor eigen gebruik en uitsluitend dan.

    Geert Leusman.

 1. Stel ik schaf een elektrische auto aan, als die een beetje betaalbaar zijn en zo. Hoeveel panelen heb ik dan nodig en hoe snel verdien ik die dan terug? En verdien ik de auto ook nog terug? Gratis autorijden – laat de ANWB het maar niet horen.

  1. Dat zal nimmer gratis worden. De wegenbelasting zal in verhouding tot de derving welke de staat lijdt aan verlies door omzetvermindering worden verhoogd. De enige die er uiteindelijk beter aan wordt is de staat.

 2. Zonnepanelen kunnen inderdaad rendabel zijn. Hiervoor blijft de subsidie echter wel belang voor de terugverdientijd. 12 jaar zonder subsidie zoals hier gesuggereerd wordt is wel heel positief. De komende jaren is dit wellicht wel haalbaar. Maar nu nog niet.

 3. @ Paul
  De schattingen zijn dat je op 1kwh stroom 6 km kunt rijden met een elektrische auto. Als je je aantal kilometers weet kun je zo dus bepalen hoeveel stroom je nodig hebt.

  @ Wilfried
  Als je zoekt op het internet kun je inmiddels aanbieders vinden die de spullen voor je installeren en wel voor rond de 2.60 euro per WattPiek. Tegen die prijzen heb je na 12 jaar je panelen al terugverdient. En dat is zonder enige vorm van subsidie. Met subsidie heb je ze er in 6 jaar al uit.
  Wat belangrijk is om te realiseren is dat zonnepanelen echter die 13 jaar of 19 jaar erna ook nog stroom produceren en je de panelen dan al hebt terugbetaald. De genoemde link laat zien dat je dan na 25 jaar bijna 20.000 euro verdient hebt.
  Dus jawel, nu is zonne-energie zonder subsidie al meer dan rendabel, sterker nog het is een van de betere investeringen die je kunt doen. (helemaal als je weet dat je de komende 15 tot 25 jaar in je huis blijft wonen)

 4. Kijk ook een ophttp://www.klusmeester.nu Daar heeft u een systeem met een ALL-IN prijs. Hier zit alles in wat de consument nodig heeft.

  1. Sysyteem compleet
  2. Installatie
  3. SDE 2010 voorbereiding ( meterkast aanpassingen tot aan de omvormer )
  4. incl BTW.
  5. Snelle levertijd
  6. Voldoende op voorraad.
  7. U heeft contact met 1 persoon. installatie en levering zal via Klusmeester gaan.

 5. Dan te bedenken dat we met 1 Kw (=0,72 Pk) maar weinig kunnen.
  Wat ik mij trouwens afvraag is het volgende.
  Wanneer ik aan het net wil leveren zal ik een hogere spanning moeten opwekken. Het spanningsverschil is daarbij van doorslag gevend belang. Dat is namelijk de factor U in het rekensommetje en betreft slechts enkele volts. Stel dat mijn zonnepanelen inderdaad 4 volt meer opleveren dan wat het nat biedt. Dan lever ik dus vier volt maal de stroom en die is zeer laag omdat deze in verhouding tot de opgewekte stroom een rechtevenredig deel van de spanning betreft. Dit kan nooit enige redement opleveren. Kan iemand mij een redabele berekening tonen?

 6. Hallo Geert,

  Ik snap je punt niet zo goed, je koopt een omvormer die de stroom die je zonnepanelen maken omvormen naar de juiste spanning zodat je die aan het net kunt leveren. Verder is uit de praktijk gebleken dat een zonnepaneel van 100Wp gemiddeld rond de 80 kWh per jaar oplevert. Agentschap Nl rekent zelfs met 85 kWh.

  Zonnepanelen zijn inmiddels zeer consumentvriendelijk. Je schaft ze aan en alles wordt voor je geinstalleerd. Vervolgens moet je een brutoproductiemeter laten installeren en je aanmelden bij CertiQ. En dan ben je klaar. Dan ben je duurzame energie producent. Al dit soort technische zaken kan interessant zijn voor de die-hard technicus maar niet zo relevant voor de "gewone burger" die zonnepanelen aanschaffen. Een kind kan tegenwoordig de was doen met zonne-energie.

 7. Hallo,

  Ik heb drie weken gelden mijn zonnestroomsysteem 3290 Wattpiek besteld bij http://www.profinrg.nl/ en afgelopen maandag zijn ze gemonteerd. Ik heb een schuin dak mooi zuid georienteerd wat in het begin lastig te bereiken was, maar de monteurs van Profinrg hebben dit uitstekend gedaan. Het was erg betaalbaar heb tot nu toe nog geen goedkopere aanbieder gezien. Dus ik ben erg tevreden.

  Remon

 8. @Geert Leusman.

  Je verhaal klopt niet helemaal. Middels een omvormer lever je precies de stroom die ook door het net wordt geleverd. Kan dus wel.

  Daarnaast is de return niet alleen financieel van aard. Het levert ook een schonere lucht op en wat dies meer zij. Wel zo prettig voor onze kinderen.

  Zonne-energie wordt alsmaar goedkoper door betere productietechnieken, hogere rendementen en grootschalige productie.

  Kortom ik zeg doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *