Gezonde regels voor goed eten

Ben jij wel van dit seizoen, mijn druifje?
Ben jij wel van dit seizoen, mijn druifje?

Gisteren in ’s lands grootste kruidenierswinkel peinsde ik als elke week: wat eten we? Graag lokaal geproduceerd, volgens het seizoen, biologisch, gifvrij en diervriendelijk. En zo zijn er meer kenmerken waaraan mijn boodschappen moeten voldoen. Niet eenvoudig. Kant-en-klaar potjes en verpakkingen staarden me aan. Wel handig. Maar nee, ik vertik het. Zoveel mogelijk. Een snel boodschapje is er niet meer bij. Etiketten lezen, verschillende winkels afstruinen, afwegingen maken, compromissen sluiten… ik ben ook maar een mens. Want zeg nou zelf: een gezonde en eerlijke levensstijl is verdomde tijdrovend en duur.

Amerikaanse schrijver en voedseldeskundige Michael Pollan schrijft boeken over dit dilemma. Vorig jaar ‘Het pleidooi voor echt eten’, waar St Maarten al over schreef in zijn blog. Pollans nieuwste boek heet Food Rules. In dit boek stelt hij ‘ regels’ op waarmee een duurzame en gezonde levensstijl mogelijk is. Voorbeeld? “Als je ontbijtgranen je melk verkleuren, eet het dan niet.” “Eet alleen dieren die zelf goed gegeten hebben.” “Eet alleen als je honger hebt, niet als je je verveelt.” En zo nog tientallen goed op te volgen ideeën. Pollan vatte zijn regels als volgt samen: “Eet voornamelijk plantaardig en niet te veel.”

Wat zo hoopgevend is aan zijn boek voor de goede verstaander: als consument kunnen we met ‘onze vorken’ iets aan de terreur van de voedselindustrie doen. Door te kiezen voor echt voedsel, in plaats van slecht geproduceerd en genetisch gemanipuleerde voeding, met allerlei ziekmakende toevoegingen en overmatig veel suiker, vet en zout.

Als bedrijven reageren op wat mensen willen, dan hebben consumenten macht. Zou je denken. En dan zou echt voedsel dus uiteindelijk bereikbaar moeten worden voor iedereen. Een geweldig vooruitzicht.

In de komende weken ga ik op zoek naar de kleine en grote initiatieven en tips om zelf wat te veranderen. Is het niet meteen aan de dwingende voedselindustrie, dan wel aan ons eigen inkoopbeleid… Elk stapje is er een. Heb je zelf tips? Laat het me weten!

Advertisement

25 comments

 1. Er is een hoop gaande over voeding, kijk ook eens bij http://bit.ly/CulinaireBankiers . We realizeren ons dat eten eigenlijk heel intiem is, wat doet een ander met dat wat jij in je mond stopt. Met dank aan de bankiers nemen we alles niet meer als vanzelfsprekend aan.

  Het gaat uiteindelijk over energie wat de voeding je brengt, hoe vitaal is de voeding nog om ons de energie te brengen. Dat gaan we binnenkort gewoon meten:-) stel je voor dat dat op het etiket staat:-)

  Albert Hein (AH!) zou ik ook maar rekenen tot de voedingsmiddelen industrie, voor zo ver ik weet word hun marketing doelstelling nog steeds uitgedrukt in persentage maaginhoud.

  Tips:
  – flimpjes op http://www.YouTube.com/FREElanceKokS
  http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php voor de E-Nummers
  of lees op http://www.kybalion-publishing.com geweldig boek over de mogelijkheid om de vitaliteit van voeding te bewijzen

  Met groet,, Bart-Jan

 2. Is dat niet wat ingewikkeld, Christian? Op zich wel hele interessante gedachte. Je zou jouw cijfers wellicht ook kunnen vertalen in een duurzaamheidsindex met scores voor good, green, great. Ben je met drie balkjes/sterrertjes klaar, vergelijk The Good & Green Guide van Amsterdam.

  In deze reisgids worden locaties op basis van drie criteria beoordeeld: good; (eerlijk), green; (milieuvriendelijk) en great; (transparant over milieu en liefdadigheid). Ze kunnen daarbij maximaal 10 sterren verdienen. Dit levert een handzame gids op waarmee je snel de weg vindt naar bedrijven en organisaties die wel kunnen in Amsterdam.

 3. Zou het niet handig zijn als er een duidelijk grafiekje op elk etiket zou staan die aangeeft hoe goed/slecht het product per portie is? Een balkje voor je eigen gezondheid, een balkje voor de dieren, een balkje voor het aandeel in je voetstap etc. Met elk balkje een eigen kleur en daarbij een grote ster op de voorkant van de verpakking met het gemiddelde cijfer (tussen de 1 en 10) die aangeeft of het product okay is of niet.

 4. Brigitte, het boek Groen, Groen, Groenst is echt een aanrader! En alleen al het feit dat jij er over nadenkt, is al een grote stap, dat er veel mensen op reageren wil zeggen dat het leeft onder ons! En dat is goed. Ik verbaas mij altijd als vriendinnen zeggen, 'goh, wat ben je goed bezig, ik zou dat ook moeten doen'. Want als ik dan heel voorzichtig vraag 'waarom doe je het dan niet' (ik wil mijn vriendinnen niet al te veel indoctrineren…) dan weten ze dat veelal niet. Wel merk ik dat als je er zelf bewust mee bezig bent, je anderen in ieder geval aan het denken zet….Succes ermee!!!

 5. ik bedenk bij alles wat ik koop: valt het te herkennen als voedsel? ik bedoel, kun je het terugbrengen tot de ingredienten die er in zitten. en zou je het zelf na kunnen maken? zoals al die kruidenzakkenmixjes. dat is allemaal zout, zout, zout en E-nummers. kijk even wat voor kruiden ze na hebben proberen te maken en koop ze zelf, vers. veel lekkerder, gezonder én goedkoper bovendien. kleine moeite, groot plezier. 🙂

 6. @Brigitte lees eens de blog die wij hebben geschreven in het kader van onze 'ongemakkelijke actie'. Marlies ging skinny, ik ging voor het ontwijken van supermarkt en het kopen van producten die eruitzien wat ze zijn… het is tijdrovend, maar de supermarkt is ook gewoon verslaving, is mijn ervaring. Nu kom ik er nog nauwelijks!

 7. Jonge jonge, dat zal allemaal wel zo zijn…Dit is voor mij gewoon weer een manier om meer geld uit te geven en dat is dikke onzin, Als je kijkt naar " vroeger" en terug gaat naar basics zal het allemaal best goed komen, en dan hoef je nog niet eens zwaar veel geld uit te geven aan al dat gezonde maar dure eten…

 8. Ik koop sinds een paar jaar mijn gezonde biologische voeding, schoonmaakspullen en cosmetica bij http://www.vanhavertotgort.nl.
  Heerlijk makkelijk online bestellen en dichtbij ophalen: ik sjouw bijna niet meer met mijn boodschappen, ik kom bijna niet meer in de supermarkt (of heel kort), het is goedkoper dan in de biowinkel en ik weet zeker dat ik gezond en verantwoord eet (poets, smeer) .
  Het bedrijf groeit als (gezonde) kool en wat ook leuk is: je kunt zelf meewerken als je graag een steentje bijdraagt.
  Zie http://www.vanhavertotgort.nl

 9. Beste mensen, laat je niet foppen!! Groenten en fruit zijn van oudsher de gezonde gewassen waar de mensheid baat bij heeft. Vitamines en mineralen zitten er volop in, althans…zo was het!!! Als gevolg van uitgeputte grond, bodem- en luchtvervuiling, toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen, moderne teelttechnieken en dergelijke factoren, is de kwaliteit van groenten en fruit de afgelopen decennia aanzienlijk afgenomen! Laat je hierdoor informeren door het wetenschappelijk onderzoek van het farmaceutische concern 'Geigy'! Ga daarom naast je normale voeding 'natuurzuivere voedingssuppletie' erbij gebruiken! En dan niet die van het Kruidvat, ETOS, Trekpleister of waar reclame voor gemaakt wordt want die doen NIKS met je! Laat je hierdoor informeren op onze website!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *