3e hands roken slecht voor gezondheid

Foto: FaceMePLS (Flickr)
Foto: FaceMePLS (Flickr)
Tweedehands roken, of meeroken, wordt streng aangepakt sinds blijkt dat het schadelijk is voor de gezondheid. Roken op de werkplek en in restaurants is daarom verboden. Maar wat doen we tegen derdehands roken? Kleine nicotinerestjes blijven maanden aan je kleren en huid blijven kleven. Tot nu toe werd gedacht dat dit niet schadelijk was. Maar Amerikaanse onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory spreken deze gedachte tegen.

Vooral gevaren voor kinderen

Zij publiceerden een onderzoek waaruit blijkt dat nicotineresten kankerverwekkend kunnen worden, wanneer ze in aanraking komen met waterstofnitriet, een stof die veel voorkomt, bijvoorbeeld in uitlaatgassen. Met andere woorden: je huid, je spullen, je behang, ze bewaren nicotineresten als een soort marktplaats voor ziekmakende kopers. De onderzoekers zien vooral gevaren van derdehands roken voor kleine kinderen: zij steken vaak voorwerpen in hun mond en de giftige stoffen worden ook opgenomen door hun huid.

Anti-rookbeleid

Wil de overheid de gevaren van tweedehands en derdehands roken serieus tegengaan, dan lijkt roken ontmoedigen het beste. We kunnen daarbij leren van Engeland dat veel succes heeft bij het terugdringen van roken. Zij gebruiken hiervoor een combinatie van middelen: rookreclame is verboden, de prijzen voor tabak zijn aanzienlijk hoger dan in Nederland en stoppers worden geholpen met begeleiding.

Bronnen: BBC News, EOS.eu en Nationaal Kompas Volksgezondheid

Advertisement

21 comments

 1. en wat gaan ze doen aan de luchtvervuiling. die doodt elk jaar ook 10 duizenden mensen. duivendrecht, maastricht d eprins hendrikkade in amsterdam hebben de viestste lucht. (ov gratis?)

  alle doden die door de politie vallen…

  en de zelfmoorden van mensen die om het zacht uit te drukken: benadeelt worden door de overheid.

  de doden die in de oorlogen vallen…

  en de uitsterving van de mensheid in de toekomst door hoe we met de wereld omgaan. dit kan al over 50 jaar gebeuren overigens. (de eliten hoeven zich hier echter niet druk over te maken)

  nu lijkt een sigaretje opsteken niet meer zo erg he.

  laten we maar liever genieten van de tijd die we hebben. ipv de genotsmiddelen onaantrekkelijk te maken.

  de overheid verdient er wreedadig veel geld aan. als ze er echt tegen zijn konden zij dit allang oplossen.
  maar dat willen ze niett.. ze willen er alleen steeds meer aan verdienen.

  en stemmen zo mooi op deze partijen. de rechterkant draait om geld he. en deze is voor de rijkeren ok vordeliger. toevallig de groep waar ik hopelijk ooit bij zal horen wanneer ik klaar ben met studeren.

  ik vraag me af hoe ik dan zal reageren op hetzelfde bericht.

 2. wat is er wel gezond , er zijn zoveel dingen die niet gezond zijn , nog ff en we kunnen niks meer eten , drinken , of naar buiten gaan enz , we betalan ons al scheel aan rekenningen , belastingen enz , is dat gezond . mensen raken overspannen , en komen aan de medicatie enz ,en is dat gezond .

 3. Je kan wel simpel zeggen wie niet horen wilt moet maar voelen..
  Hoe zit het mensen die niet roken dan ?? Moeten die in een nieuwbouw huis gaan wonen en never nooit niet naar buiten gaan en al hun rokende vrienden/familie verbannen?? Want niet rokers horen wel, maar ze voelen ook šŸ˜‰

 4. Tja, van leven ga je ook dood. En zo’n longbonbonnetje op z’n tijd is toch wel aangenaam. Bovendien wat moet Balkenende zonder al die accijnzen? En ook de zorgmaffia zou het een stuk rustiger krijgen, en overbodig geraken.

 5. hmz.. het hele imago van roken gaat er zo wel aan zeg.. tjonge .. zelfs door spoortjes in je kleren ga je al dood..

  twee jaar geleden niemand die je raar aankeek als je er eentje opsteekt, nu moet je al bijna sorry zeggen haha

  nou het spijt me maar of het nou in mijn kleren, haar of schoenen zit.. ik ga er even een sigaretje op roken!

 6. Zal voortaan wel naakt over straat gaan zodat niemand zich zorgen hoeft te maken om derdehandsroken hahaa!

  Maarja even, vleeseten is op zn minst even ongezond als roken, misschien zelf ongezonder!(Doordat je er meer ziektes kan oplopen, kans op bepaalde soorten kanker liggen tussen de 40-60% evenals roken. En ik ben vegetarier en de mensen dan maar zeiken over roken. Ik betaal ook belasting voor al die vleeseters! En wat al niet te zeggen over al die ziekten waar mensen mee besmet kunnen raken ontstaan door het doorfokken en het ophokken van vee???????????????????? Ik doe daar niet aan mee en toch heb ik daar last van!!!! DERDE HANDS VLEESETEN!

  die mensen moeten niet zeiken over dat roken ik schaad er minder levens mee dan vleeseters (epedimien, ziekte en dierenlevens!)

 7. Wat een gedoe en gezeik over het roken.
  Bestaat eigenlijk nog iets anders als discussies te voeren of wel roken of niet roken???
  Nu ga ik maar iets vertellen en aan deze mensen die tegen het roken zijn:
  P1 Luchtvervuiling-Smog-Uitlaatgassen-Wapens-Atomen-Aspartaam-Xanthoom-Zoetstoffen-Fluoride-Vlees-Vis-Kip is allemaal erger dan Tabaksrook of precies zo slecht.
  Op het jullie geloven of niet, geeft gewoon de worden bij Google in, maar dan a.u.b de gevaren van voor het bepaalde woord zetten het komen tausende van paginas waar in staat dat het veel erger is voor ons gezondheid.
  Ik zelf ben Vegetariƫr en let op voeding en drink uitsluitend water uit flessen niet eens uit de kraan omdat er in kraanwater ook zo veel gif in zit.
  Ik zelf rook al bijna 13 jaar en ik vind roken lekker,dit is mijn keuze en niemand heeft de recht er toe om mij het roken te verbieden,ik weet dat roken ook niet goed is voor de gezondheid maar het zijn heel veel andere dingen die ook zo slecht zijn voor ons welzijn.
  Als jullie allemaal bang zijn om jullie gezondheid, dan mogen jullie geen chemische producten meer nemen geen vlees-kip-gevleugel-vis meer eten hier zitten namelijk allemaal pesticide in de schadelijk zijn voor het menselijke lichaam en in ons tandpasta zit fluoride,tandartsen beweren dat het goed voor het gebit is en dat is volledige onzin,ik gebruik tandpasta uit de natuurwinkels en heb nooit problemen met mijn gebit.
  Vroeger als kind en puber heb ik chemische tandpasta gebruikt en alleen maar last van mijn kiezen gehad, en ik was een keer per maand bij de tandarts heb 6 kronen en ik ben eerst 29 en dat allemaal door de chemische shit.
  Ik eet zo vaak hoe mogelijk biologische producten en eet nooit mc donalds of burger king producten,ik ben namelijk niet suĆÆcide.
  Als ik een lang leven wil hebben moet ik gezond eten en gezond betekent voor mij echt gezond en dan uit de natuurvoedingswinkel en niet uit de chemische merkenwinkels.
  Als je je snel dood wilt hebben blijf in de gewone supermarkten je eten kopen,het duurt dan niet meer zo lang en je ligt er met een hersenbloeding of hartinfarct in de ziekenhuis of in het graf.
  Iedereen zijn levensstijl ik ben ook niet beter als andere maar ik doe maar een ongezonde ding en dat is roken.
  Andere doen roken -alcohol -vleeswaren eten-niet sporten-chips en snoepjes eten-zoetstoffen-koffie-frisdranken en dat is een te veel van het slechte voor de menselijke lichaam,vroeger hebben die mensen alleen maar puur van de natuur geleefd en zij hebben nooit zulke klachten gehad hoe wij het hebben.
  Zo iedereen moet weten wat die doet met zijn eigen leven.
  Ik wil op iedere geval heel oud worden en ik hoop jullie ook.

 8. ”Andere doen roken -alcohol -vleeswaren eten-niet sporten-chips en snoepjes eten-zoetstoffen-koffie-frisdranken en dat is een te veel van het slechte voor de menselijke lichaam,vroeger hebben die mensen alleen maar puur van de natuur geleefd en zij hebben nooit zulke klachten gehad hoe wij het hebben”.

  De mensen van vroeger werden gemiddeld veel minder oud, dat verklaart een hoop.

 9. Leuk dat alles slecht is, jammer voor je vegetarier dat je moet betalen voor de hamburgerliefhebber, ik betaal ook voor senioren, mensen die nog niet eens geboren zijn en de mislukkelingen van mijn eigen generatie. Zo’n paar ton straks als we voor alles maar weer eens voor elke scheet de staatsschuld laten oplopen. Het enige verschil met alle die andere slechte dingen in het leven, en wat met name roken zo ontzettend irritant maakt, is dat het STINKT. 80% van de bevolking rookt niet en moet in andersmans stank staan. Geweldig, vooral tijdens het stappen is dat zo prettig, of gewoon als je in de bus zit, en de persoon naast je asbaklucht uitwasemt. Het beneemt je zo lekker de adem. Na het lezen van dit artikel kan ik straks elk kledingstuk dat ik ooit in het openbaar heb aangehad maar het beste verbranden, want wassen heeft ook al geen baat meer. Voor de mensen die sinds de jaren ’60 al roken vind ik het natuurlijk anders. Die wisten toentertijd niet dat het slecht voor je was, en als je het al zo lang volhoudt is het nut ook weg om te stoppen. Maar als je nu als twintiger staat te paffen heb je toch ook wel het IQ van een aap. Het imago stoere jongen+sigaret is net zo achterhaald als pruimtabak. Maak mij part van rokers maar paria, dat nergens in een straal van 5m van openbare gelegenheden zijn vieze gewoonte mag uitoefenen. Dat maakt de wereld met al zijn slechte dingen in ieder geval een stuk frisser…

  Oh, en voor monsigneur die alles in een supermarkt slecht vindt: ik neem geen 20 rookpauzes op een dag en heb dus helaas geen tijd om mijn eigen groente te gaan verbouwen.

  1. amehoela goed voor de staatskas. Jullie kosten de staatskas alleen maar geld door alle gezondheidsproblemen. Wat denk je dat zo'n behandeling kost. Dat kun je met een levenlang roken niet goed maken!

 10. laat iedereen toch lekker roken als ze daar zin in hebben ik heb zelf 40 jaar gerookt en ben nu gestopt maar als ik zo ga zeiken als de meeste hier ga ik weer roken hoor
  een ex roker

 11. wat maakt het uit dat iemand een sigaretje opsteekt als die gene dat nou lekker vind iedereen steekt in de zomer de barbecue toch ook wel eens aan of gaat met het vliegtuig op vakantie en een ieder die een auto heeft gebruikt hem toch ook dagelijks dan in plaats van het openbaar vervoer terwijl dit allemaal ook heel slecht is voor de mens en zijn gezondheid

 12. Mensen die roken, helemaal prima; 50% van de rokers krijgt een ernstige aandoening en sterft. Het is hard, maar dat is hun eigen keus. Verder hebben we te maken met een overpopulatie, dus iedereen die zichzelf doodrookt: BEDANKT. Wel jammer als je geopereerd moet worden (aan roken gerelateerd), dat kost ons (en jezelf) geld. Eigenlijk is het advies: roken en niet naar de dokter gaan, dan doe je de samenleving een plezier.

  En ja het is terecht dat mensen zeuren (= eigenlijk mensen tot rede te brengen) over roken, meerokers krijgen namelijk ONGEWENST ook schadelijke stoffen binnen. En er zijn inderdaad nog genoeg andere schadelijk stoffen die we binnen krijgen, maar bedenk wel dat het cumulatief is, ofwel alles hoopt zich op. Elk deel dat je minder opbouwt is dus winst!

 13. al dat gezeik over roken, laat de rokers lekker roken en de niet-rokers niet.
  de Rokers leven voor de niet rokers om ergens wat van te kunnen zeggen (ik ben zelf ook een roker)
  dus laat mensen lekker doen wat ze zelf willen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *