16-jarige jongen ontdekt bacterie die plastic eet

Foto: woodleywonderworks, Flickr
Foto: woodleywonderworks, Flickr
Het duurt 1000 jaar voor plastic vergaat. Maar er is een snellere manier gevonden: een bacterie die plastic eet. In sommige delen van de Stille Oceaan is al zes keer meer plastic dan plankton, de basis van de watervoedselketen. Er wordt daarom druk gezocht naar manieren om plastic op te ruimen. En wat wetenschappers niet lukte, kreeg de scholier Daniel Burd wel voor elkaar.

Daniel vond een manier om plastic sneller te laten vergaan. Hij kweekte een gistoplossing met bacterieĆ«n en legde daar stukjes landbouwplastic in. Na enkele weken experimenteren wist hij het plastic voor 43% te laten vergaan. Een bijzonder succes zeker voor zo’n jonge jongen.

Dit betekent niet dat al onze problemen met plastic over zijn. Zo’n gistoplossing vraagt bijvoorbeeld om een gecontroleerde omgeving. Toch is dit weer een stapje verder in onze pogingen om de aarde schoner te krijgen.

Bron: Mother Nature Network

Lees ook

Advertisement

3 comments

    1. Ik kende dit verhaal nog niet, dus vindt het wel een nuttig artikel. Daarnaast zijn dit nog niet zoveel vertelde verhalen. Inspiratie voor profielwerkstukken van middelbare scholieren zou ik zeggen. Lekker aanklooien en misschien doe je wel een belangrijke ontdekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *