Review: biologisch afwasmiddel valt tegen

Foto DoTwee maanden geleden kocht ik in een duurzame, gezonde en biologische bui een flacon Eco Klok afwasmiddel. Ik wist het zeker: dit wordt mijn nieuwe merk. Het zag er veelbelovend uit: lekker simpel, blauw en de tekst beloofde ook wat: zacht, schoon en vertrouwd. Maar helaas, de buitenkant bleek niet alles.

Vier maanden later ben ik blij dat de flacon bijna leeg is. Ik heb elke keer het idee dat ik meer en meer moet gebruiken, omdat spullen moeilijk of niet schoon zijn als ik een paar druppels of de aanbevolen dosering van 1 theelepel door het water heb gedaan. Ik heb ook nooit het idee dat mijn vaat schoon ruikt. Een lekkere bijkomstigheid bij afwassen vond ik vroeger altijd: de rest van de keuken ruikt ook weer fris.

De grootste tegenvaller vind ik nog wel de zachtheid. Mijn handen voelen allesbehalve zacht aan na gebruik van deze vloeistof. Ik heb meer uitgedroogde en pijnlijke handen dan ooit, de handencrème vliegt erdoorheen. En dit ondanks het teken van het huidfonds op de verpakking.

Het zal niet geheel eerlijk zijn om het merk op deze twee eigenschappen af te schrijven. Toch merk ik elke keer als ik met de fles geconfronteerd wordt enige teleurstelling. Over een week is de flacon leeg. Terug naar het oude vertrouwde merk. Met geur en aan één of twee druppels absoluut genoeg! Aan eenieder die overtuigd is van de kracht van Eco Klok, haal me hieronder over om toch door te zetten…

Advertisement

10 comments

 1. @Manon Ja dat merk heb ik ook voor mijn vaatwasser! Maar die gebruik ik niet zo heel veel. Daar gebruik ik gewoonweg te weinig servies voor 😉

  Hoop eigenlijk dat die ook normaal afwasmiddel hebben. Weet iemand het merk? Doe altijd poeder in een ander bakje, leuker en past beter in de kast…

 2. Ik ben best tevreden over Eco Klok. Het middel wast prima af. Misschien dat je meer gebruikt dan Dreft of een ander middel, maar het is mij niet echt opgevallen. Geur is ook prima — beetje neutraal. Ik hou niet van de opvallende, chemische luchtjes van andere middelen. Verder heb ik bij dit middel geen last van droge, prikkende ogen. Bij andere middelen heb ik dat vaak wel. Ik ben een tevreden gebruiker, dus.

 3. Ecologisch is ook Niet hetzelfde als BioLogisch!

  De beste Ecologische schoonmaakmiddelen die in Nederland bij de Biowinkels verkrijgbaar zijn, zijn van het merk Ecover:

  http://www.ecover.com/be/nl/Products/Dishes/AW_groenethee_NL.htm

  Afwasmiddel van Ecover bestaat voor het grootste gedeelte uit natuurlijke ingredienten, het reinigt veel beter dan chemische afwasmiddelen en je handen blijven er langer beter van.

  Het beste is om je huid altijd te beschermen tegen chemicalien met bijv handschoenen.
  Veel mensen krijgen echter last van huiduitslag doordat afwashandschoenen en latex-handschoenen vaak van binnen bepoederd zijn. Het poeder dringt dan in de (door de warmte vergrote)porien en verstopt deze. Raadzaam is dan om van die doorzichtige plastic wegwerphandschoenen (verkrijgbaar bij de Hema, AH en DA) er onder te dragen. Die moet je dan wel na eenmalig gebruik weggooien (voor de hygiene) maar plastic afval kan tegenwoordig gescheiden worden voor recycling…zie Plastic Heroes.

  De meeste andere schoonmaak en wasmiddelen e.d van Ecover bestaan wel helemaal uit natuurlijke ingredienten.

 4. Ik gebruik ook al een hele tijd afwasmiddel van Ecover en deze bevalt me echt heel erg goed. Maakt goed schoon en het ruikt ook heerlijk fris. Ik hoef nooit weer een andere. De handzeep van Ecover is ook erg lekker. Een echte aanrader!

 5. Ik sluit mij aan bij de fans van Ecover: heerlijk spul, maar goed schoon, zacht voor je handen. Ik gebruik afwasmiddel, vaatwastabletten, wasmiddel, handwas, shampoo en douchegel ervan en alles bevalt het hele gezin hier erg goed! Mijn was ruikt met alleen een beetje wasmiddel (want Ecowasbal), echt super lekker, wasverzachter is echt onzin…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *