Wat kosten zonnepanelen?

Thomas Kohler, Flickr, CC BY 2.0
Thomas Kohler, Flickr, CC BY 2.0

Wat kosten zonnepanelen? Of eigenlijk: wat brengen ze op? Ondanks de bekendheid van zonne-energie, hebben maar weinig mensen beeld bij de bedragen die gemoeid zijn met aanschaf van een zonnestroominstallatie.

Wist je bijvoorbeeld dat zonne-energie op dit moment al goedkoper is dan ‘normale’ stroom? Ik zal het je laten zien aan de hand van een simpele berekening.

Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt ongeveer 3500 kWh  per jaar. Om dit op jaarbasis zelf op te wekken, heb je een installatie nodig van circa 4200 Wp (Wattpeak, de eenheid waarin het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt).

Houdt er wel rekening mee dat je voor een installatie met dit vermogen een behoorlijk groot dak moet hebben. In dit artikel kun je lezen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Een kwaliteitsinstallatie van deze grootte kun je op dit moment kopen voor zo’n € 16.000. Daarmee heb je een compleet systeem, met de zonnepanelen, omvormer, bekabeling, aanpassingen aan je meterkast etcetera. In dit bedrag zit ook de montage opgenomen.

Tip! Uit mijn eigen adviespraktijk weet ik dat er flinke prijsverschillen zijn tussen leveranciers. Dit kan oplopen tot zo’n 30%, voor systemen die qua kwaliteit vergelijkbaar zijn. Het loont dus de moeite om een flink aantal offertes op te vragen.

Als je de investering van € 16.000 deelt door het aantal kWh’s dat het systeem in 25 jaar gaat opwekken (circa 25 x 3500kWh), dan zie je dat je prijs per kWh ongeveer € 0,18 is. En dat is 15% minder dan de prijs die je op dit moment betaalt voor groene stroom!

Daarbij heb ik mogelijke subsidie nog buiten beschouwing gelaten, omdat je die eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten: zonne-energie is voor de consument nu al goedkoper dan andere stroom.

Wanneer stap jij over?

Fijne dag,
Jeroen

Twitter: @jeroensaeijs
Deze post is origineel gepubliceerd op BrabantEnergy.nl


Special zonne-energie

Op hetkanWel leggen we jou van A – Z uit hoe je een zonnepaneel op je dak kunt krijgen. In een serie artikelen bespreken verschillende vragen die je over zonnepanelen kunt hebben. Lees er meer over op onze speciale pagina. Heb je zelf vragen die (nog) niet beantwoord worden? Stuur een mail naar mailhetkanWel@gmail.com en we nemen je vraag mee.

Wil je meer weten over de kosten van zonnepanelen voor een gemiddeld gezin en waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Lees dan eens ons dossier Zonnepanelen.

Advertisement

15 comments

 1. Jeroen,
  In jouw vorige post ‘rekensom maakt duidelijk: zonnepanelen wel winstgevend’ https://www.hetkanwel.net/2010/03/12/kostprijs-zonnepanelen/comment-page-1/#comment-70999 merkte John den Haan op:
  Je berekening is veels te optimistisch. Een PV-systeem met een vermogen van 4500Wp levert in Nederland bij lange na geen 4000kWh per jaar. Ik zou eerder rekenen met ongeveer 3500Wp (opbrengstverliezen ten gevolge van temperatuur, transportverlies en stof). En dan ben ik nog defensief.

  Hoe zie jij dat?

 2. In Nederland wordt door diverse mensen gemeten en in kaart gebracht wat hun systemen in realiteit aan opbrengst per jaar leveren. Alle verlies door vuil, temperatuur, etc. zit hier dus al in.

  Siderea heeft eea zelfs in een kaart verwerkt zodat je kunt zien wat de te verwachten opbrengst per geïnstalleerde Wp zal zijn in je eigen regio.

  Dan zie je ook dat mijn berekening (85% van Wp-vermogen is ongeveer je kWh-opbrengst) aan de voorzichtige kant blijft.

  Je kunt alles nalezen op oa.:
  PolderPV : http://bit.ly/al1LtI (zie laatste paragraaf)
  Siderea: http://bit.ly/9WBnhu (zie onderaan voor de links)

  Fijne dag,
  Jeroen

 3. Bovendien gaan de rendementen ieder jaar weer ietsjes omhoog. Oftwel per m2 zullen zonnepanelen steeds meer stroom gaan leveren.
  Zonnepanelen zijn echt een belangrijk onderdeel van de energierevolutie waar we aan begonnen zijn. In Duitsland is dit overigens al goed te zien.

 4. Die €16.000 moet wel ergens vandaan komen.

  Of je leent het a 5,8% rente via bijvoorbeeld Greenloans. Deze rentebetalingen moet je wel van je winst afhalen.

  Of je gebruikt er eigen geld voor, waar je anders in 30 jaar tussen de 3,5% en 10% rente per jaar op had gekregen. Die ontvang je dus niet als je het uitgeeft aan zonnepanelen.

 5. In NEDERLAND hebben we weinig zon,dat moeten jullie ook niet vergeten!
  Maar hoe zit het met de licht panelen.dat zau toch een betere uitkomst bieden? !.
  wat kosten de licht panelen,waar kun je ze woordeliger krijgen.
  groeten F.A

 6. Beste F.A.

  We hebben in Nederland genoeg zon hoor!

  De in het artikel genoemde omrekening van de genoemde 4200 Wp naar een jaarproductie van ca. 3500 kWh is berekend op basis van de hoeveelheid zon die per jaar in Nederland echt invalt.

  In Africa zou dezelfde 4200 Wp twee keer zo veel opleveren, namelijk 7000kWh.

  Met groet,
  Jeroen

 7. Let op!!! Ik heb dit helemaal uitgezocht! de opbrengst gaat terug naar je energieleverancier. De (inkoop)prijs (van jouw zonne-energie) die zij betalen is veel lager dan de prijs die jij betaalt per KWH. Daarnaast begreep ik dat dit bedrag is gesubsidieerd, dus als subsidie wijzigt wijzigt jouw stroomopbrengst (doorgaans negatief). Daarbij schijnt het zo te zijn dat er wordt er gestaffeld waarbij je (net) boven bepaalde KWH opbrengst ineens moet terugbetalen. Verder is de terugverdientijd erg lang (in mijn geval 18 jaar -ex subsidiewijzigingen!), en dit was ook exclusief onderhoudskosten. Hierover was niets bekend.
  Advies kwam van Vereniging Eigen Huis Energiescan, ik had echt het idee dat het alleen om energiepanelen slijten te doen was, dit zou het energielabel verbeteren, maar dat klopt niet, het electraverbruik is niet afhankelijk van het huis maar van de gebruiker, Label zou voor huis moeten zijn! Ik had echt het idee meer te doen te hebben met een zonnepanelenverkoper…. Mijn advies zonnepanelen? Niet doen!

 8. Deze gegevens zijn een beetje verouderd. Voor 3500 kWh per jaar volstaat 4000 W-piek. Als je dat nog voor 31 januari bestelt op http://www.WijWillenZon.nl kost je dat nog geen 10.000,- euro.

  Volgens de electriteitswet zijn alle energieleveranciers verplicht om voor de stroom die je teruglevert hetzelfde bruto bedrag te geven als je zou betalen wanneer je stroom afneemt. Zeg maar 22 euro cent. Daaraan is wel een maximum verbonden (5000 kWh per jaar) maar daar zal je niet snel overheen gaan. Wat je direct zelf verbruikt hoort het energiebedrijf niet eens te weten. Dus die besparing heb je altijd binnen. Iets anders is dat veel energiebedrijven je een loer proberen te draaien door niets terug te geven. Daartegen helpt een gang naar de geschillencommissie. Zoals ik zelf na vijf jaar gedaan heb.

  Allles bij elkaar is het rendement op zonnestroom nu circa 3,5 % en welvaartvast!
  Er is geen betere pensioenverzekering dan nu een flinke zonnestroominstallatie aanschaffen.

 9. Dat klopt helemaal. Laat je dus niet van de wijs brengen. Je investering wordt pas na 18 á 22 jaar "rendabel". Blijf jij zo lang in je huis wonen? In de berekeningen wordt er onder meer van uitgegaan dat 'teruggeleverde' energie bij de 'factuur van je enrgiebedrijf in mindering wordt gebracht. Je krijgt er echter maar een schijntje voor terug. De overheid is nu eerst aan bod om e.e.a. in wetgeving beter te regelen. Overigens zullen zonnepanelen nog wel flink in prijs moeten dalen om überhaupt aantrekkelijk te zijn.

  1. Beste Ruud,
   Je bent slecht op de hoogte. Veel slechter dan Jeroen. Het is niet waar dat je maar een schijntje terug krijgt van je energiebedrijf, want je krijgt het volledige kleinverbruiktarief terug (als je kleinverbruiker bent).
   Je hebt wel een punt als het over verhuizen gaat. Hoe lang blijf je in je huis wonen? Maar daar staat tegenover dat je huis meer waard wordt (aantrekkelijker is) als je de zonnepanelen niet meeverhuist.

 10. Slechte berekening ?

  Geen onderhoudskosten en rente gerekend !!

  16000,– op een spaarrekening met 2,7% rente is 432,– euro => is in het eerste jaar al 12 cent per KWH aan rente!!
  Bij een lening van 4,5% is dit 720 ,– euro => is in het eerste jaar al 20,5 cent per KWH aan rente kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *