Zo voorkom je schadelijke GSM-straling

Foto: soylentgreen23 (Flickr)
Foto: soylentgreen23 (Flickr)
Er is veel onduidelijkheid over de schadelijkheid van GSM-straling. Nieuwsberichten spreken elkaar tegen en de vraag blijft: is het wel of niet schadelijk? Onafhankelijk tijdschrift Medisch Dossier bericht nu over een overzichtsonderzoek met de resultaten van 23 studies naar de relatie tussen mobiel bellen en kanker.

Diepgaande observatie van alle studies leidde tot de ontdekking van een patroon: onafhankelijke onderzoeken, met een betrouwbaarder onderzoeksopzet, vonden telkens zorgwekkender resultaten dan de studies waarbij de telecom-industrie betrokken was.

En hoewel gesponsorde en onafhankelijke onderzoeken elkaar meestal tegenspreken, zijn ze het wel eens over het volgende: meer dan 10 jaar gebruik gebruik van een mobiele of draadloze telefoon verhoogt het risico op een hersentumor significant, volgens een onderzoek zelfs met 280%. Bovendien begint het risico al bij zeer kleine hoeveelheden, per 100 uur stijgt het risico met 5%. Bij kinderen wordt een groter risico op hersenkanker gevonden dan bij volwassenen.

Tips voor een veiliger gebruik

Dat is geen nieuws om optimistisch van te worden, maar gelukkig geeft Medisch Dossier ook tips voor een veiliger gebruik van je mobiel:

1) Draag bij het bellen een koptelefoon met een snoertje, zet je mobiel op de luidspreker of stuur een sms.

2) Draag het mobieltje nooit op je lichaam of gebruik een hoesje aan je broekriem.

3) Bel niet in een rijdende auto, trein of bus. Daardoor wordt de straling van het mobieltje groter.

4) Gebruik je mobiel als antwoordapparaat: zet het uit tot je wilt zien wie gebeld heeft en bel dan zonodig terug โ€“ met stappen 1,2,3 in je achterhoofd.

5) Bel, als het kan, met een vaste telefoon.

6) Vermijd gebruik binnen een metalen gebouw, vooral als het een metalen constructie is.

7) Laat kinderen nooit met een mobieltje naast het bed of onder het kussen slapen.

8) Laat kinderen hun mobieltje alleen voor noodgevallen gebruiken.

Bron: Medisch Dossier

Lees ook:

Bel met God

Topless vergaderen is in opkomst

Advertisement

48 comments

 1. JAKKES wat eng … In elk geval sliep ik een tijd geleden ALTIJD met mn mobiel aan naast mn bed.. Had last van slecht slapen..

  Doe het nu niet meer, telefoon uit ยดs nachts, ook goed voor de telefoon zelf, en slaap nu veeeel beter…

 2. Het is nog beter om als je je telefoon niet gebruikt…ook de batterij er uit te halen… anders blijft er namelijk een signaal van de zendmasten naar je telefoon gestuurd worden… en dat is ook schadelijke straling!

  Zelf bel ik alleen nog maar met een vaste telefoon (ook niet draadloos!) of alleen in noodgevallen met m’n mobiel.

 3. oh my god! jongens (en meisjes), ik weet niet waar deze informatie vandaan komt hoor, maar dit slaat echt alles!
  Zeker al die mensen die hier serieus op in gaan! met; "dit is wel slikken" cmon!

  Vooral punt 3 en 6 vind ik leuk;
  "3) Bel niet in een rijdende auto, trein of bus. Daardoor wordt de straling van het mobieltje groter."
  "6) Vermijd gebruik binnen een metalen gebouw, vooral als het een metalen constructie is."

  Waarom in hemelsnaam zou de straling ineens groter worden? Overigens heb ik wel een vermoeden wat de schrijver van dit artikel (verkeerd) dacht; "metaal geleid radiogolven, dus zal het wel sterker worden"

  Bovendien vliegen er constant radiogolven rond je oren. Als je alle radiogolven kon zien door ze bijv. groen te kleuren, dan zou je bijna niks anders zien dan een groene massa.
  Simpel voorbeeld:
  Radio-zenders (kun in Nederland overal ontvangen)
  dat betekend dat heel Nederland gonst van de radiosignalen.

  Als het jou telefoon niet is die radiogolven produceert dat is het die van een ander wel.

 4. Het betreft hier een artikel op basis van een overzichtsonderzoek. Hierbij zijn de resultaten van 23 wetenschappelijke studies met elkaar vergeleken. Zeker iets om serieus te nemen wat mij betreft.

  Hoe de straling van andere apparaten is, daar heb ik geen idee van. Wel weet ik dat we een mobiele telefoon aan ons oor houden, en daarmee erg dichtbij ons lichaam. Persoonlijk zie ik weinig mensen met een radio aan hun oor lopen.

 5. Hoe zit het dan met een magnetron bijv? En een babyfoon en noem maar op welke apparaten nog meer?

  Ze zeiden ook van pindakaas dat het kankerverwekkend was en wat al niet meer de revu is gepasseerd.

  Op deze manier word je ook helemaal bang voor alles! Straks is er weer iets anders wat kankerverwekkend is. Wat moet je dan nog? Alles maar voor de zekerheid de deur uit doen?

  @ Frissewind: Gebruik je nu zelf je gsm ook (bijna) niet meer? Haal je ook de batterij eruit zoals Roshana zei? Ben daar beetje nieuwschierig naar….

 6. Logisch dat velen dit soort 'kankerverwekkende' informatie afdoen als onzin. Je zou er bijna hopeloos van worden. De waarheid is echter hard: Onze technologie, vooral de chemische, staat ver van ons oorspronkelijke wezen en is daarmee niet bij voorbaat betrouwbaar. Als je daar dan bij optelt dat 'geld de wereld regeert', kun je op je vingers natellen waar de prioriteit ligt bij nieuwe technologische ontwikkelen. NIET bij de menselijke gezondheid. Zo was het in de jaren '70 toen de meeste mensen nog een stuk naïever waren. Maar zo is het ook 40 jaar later nog: Enerzijds naïef en anderzijds negerend om wanhoop te vermijden. De rest volgt, volgt, volgt.

 7. VERVOLG:
  Iedereen moet voor zichzelf maar nagaan met hoeveel luxe-producten je gelukkig bent. Dit is zoals IK het doe: In ruil voor een beetje luxe (en mensen willen héél wat, alleen al om de status hoog te houden; lekker belangrijk) kost bijvoorbeeld biologische voeding (''zoals voeding van nature IS kortom 'gewone' voeding!) geen cent méér. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor ZEEZOUT (ipv.tafelzout), Fructosesuiker (ipv.geraffineerde suiker), bruinbrood ipv.zinloos witbrood, bio-vlees ipv. 'gewoon' (giftig en hormonaal) vlees, bio-groente ipv. 'gewone' bespoten groenten, etcetera.

 8. VERVOLG:
  Verder: Indien medicatie: éérst naar de natuurwinkel, dan evt.pas naar de 'chemische-geöriënteerde en óók gewoon commerciële' dokter. In nood ben je blij dat er IETS is desnoods chemisch. Máár…bijwerkingen verklappen meestal genoeg over de doelgerichtheid. Ondanks mijn lof voor allerlei behandelingen; de huidige medische zorg omvat evenveel kwakzalverij als de 'alternatieve' zorg. Misschien zelfs wel meer.
  Oh ja, tot slot: Natuurlijke shampoo's & overige toiletartikelen ipv. zwaar giftige chemische rommel in je haar en op je huid (je grootste orgaan!). Je gelooft toch niet écht dat met AXE de vrouwen op je afkomen!

  1. Gegeven het feit dat je toch een behoorlijk inkomen moet hebben om deze zgn biologische voedingsmiddelen aan te schaffen stel ik voor om toch een baan te vinden bij een van de meest omzetmakende bedrijfstak nml de olieverwerkende industrie, zijn we toch weer terug bij het begin.

 9. Zelfde toch voor asbest?
  Dat vond iedereen ook onzin toen het verbannen werd. ('het wordt toch overal voor gebruikt? – dan zal het wel goed wezen')
  Maar als je er maar lang genoeg aan blootgesteld bent is het wel degelijk schadelijk. Lijkt mij dat het hetzelfde is voor mobiele telefonie.

  Ik heb de telefoon ook gewoon in mn broekzak zitten, bel in de auto en heb m op het nachtkastje liggen.
  Maar ik merk wel dat ik beter slaap als ik mn telefoon aan de andere kant van de kamer neerleg – het helpt voor mij ook om er 's ochtends uit te komen, moet echt uit mn bed om de wekker/telefoon uit te zetten ๐Ÿ™‚

  1. En zo vergaat het de meesten: Heeft het niet DIRECT nadelige ZICHTBARE consequenties, dan zal het allemaal wel meevallen. Zo'n houding is het makkelijkst; kort door de bocht. Ogenschijnlijk niks op tegen totdat er een tegenligger aankomt. Bijvoorveeld weleens afgevraagd waarom half Nederland in de gezondheidszorg en alternatieve gezondheidszorg rondloopt? Dat zijn miljarden-in-het-kwadraat aan kosten. Met een kromme rug lopen/nauwelijks sporten,etc…maakt allemaal niks uit op de korte termijn.

 10. Als een mobieltje in zich in een kooi van Faraday of ver van een verbinding torren bevind zal hij automatisch op hoger vermogen van 20mW naar 2 W opschakelen om contact te houden met deze torren. Dus in metalen gebouw of auto zal de straling groter zijn, dat werkt hetzelfde in een magnetron ca 800W, die is hoogfrequent straling dicht om zijn functie goed uit te voeren. Een mobieltje waar je de hele dag mee zit te bellen geeft een verhoging van temperatuur plaatselijk in je hoofd. Maar wat te denken van lawaai in discotheken dat geeft elke keer een lichte hersenschudding is ook gevaarlijk alleen daar hoor je niemand over.
  Straling is overigens altijd geweest en hebben de wij mensen van nu onze evolutionaire ontwikkeling aan te danken. Als je in de zon licht krijg je niet alleen warmte, infrarood en Uv straling op je lichaam maar ook zeer kortgolvige radio en radio straling op je ingewerkt.
  Straling is eigenlijk een elektromagnetisch wisselveld, echter wat nu met de zogenaamde gezondheid magneethangertjes en bandjes. Deze hebben geen wissel maar gelijk gericht magneetveld wat bovendien op 1 plaats gericht is. Dat is echt gevaarlijk omdat het ijzer oftewel de rode bloedlichaampjes op een plek laat verzamelen.
  In de huizen is van nature ook een gevaarlijke stralingsbron van enerzijds aardstralen ofwel radio actief Radongas wat gewoonlijk via de kleine roostertjes in kelderruimte naar de buitenlucht ontsnapt. Anderzijds is er een vroeger veel licht radio actief slakkenafval van de hoogovens gebruikt in bouw materialen. Dat is nu nog met een goede radio activiteit meter te meten.

 11. Ik geloof idd wel dat het de kans op hersenkanker vergroot evenals het consumeren van honderden producten.
  Als je op dit soort dingen te intensief gaat handelen, is het niet goed voor je geestelijke gestel.
  Je creeert op die manier een grote vrijheidsbeperking in je doen en laten. Tevens veroorzaakt het teveel handelen op dit soort publicaties een druk op jezelf die dagelijks terugkeert. Spanning verlaagt je weerstand ook, waardoor je ook kwetsbaarder wordt.
  Conclusie: Leef met de dag, probeer gezond te leven maar doe het wel op een geestelijk gezonde manier!

 12. Mensen zijn zo goedgelovig, richt je eens zelf tot officiele instanties die ervoor bedoeld zijn
  om degelijk gefundeerde uitspraken hierover te doen. Zoals bijvoorbeeld de WHO, een beetje speuren op de website leert dat het allemaal wel meevalt ook al is er niet onomstotelijk vastgesteld dat het niet schadelijk is. Het lijkt wel of mensen willen geloven dat we allemaal binnen 10 jaar kanker hebben en dood gaan neervallen door mobiele telefonie.

 13. stelletje idioten. Ze moeten alles wat chemisch is en straling uitzend verbieden. Houd kapitalisme instant en is zeer zeer ongezond. hoewel het misschien beter voor onze aarde zou zijn als er wat meer mensen sterven dus in dat opzicht……..

 14. Alle draadloze electrische apparaten geven straling af die slecht zijn gebleken voor mens, dier en natuur.
  (Denk aan Electro-magnetische straling en Electric Low Freqency-straling).

  Omdat een auto grotendeels uit metaal bestaat werkt het als de ' Kooi van Faraday' wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een mobiele telefoon in een auto harder moet stralen en alleen door de ramen een uitweg vind.
  Lees bijv. hier meer over de ' Kooi van Faraday' : http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

  Om diezelfde rede is een gps-systeem aan boord van een auto, mobiel bellen in een auto of trein en draadloos internet in de trein of auto ook schadelijk…

 15. Een koptelefoon met een snoertje van je mobiele telefoon naar je oor geeft nog meer straling rechtstreeks je oor in, dan wanneer je de telefoon 'normaal' gebruikt. De enige manier waarop deze toepassing veilig is, is wanneer het snoer, aan de kant van het oortje, voor de laatste ca.15 centimeter bestaat uit een holle plastic buis. Die geeft (net als een stethoscoop) wel het geluid door, maar niet de straling….! Kijk bij Mercola dot com naar 'Blue Tube Headset 3.5mm'. http://products.mercola.com/blue-tube-headset/

 16. Elektrostress is een heikel thema aan't worden. Het is allang geen GSM meer, maar véél en véél meer. UMTS, LTE, G3, G4, C2000, DVB, DAB, GPS/GPRS, FON- en WiFi-inlogpunten, en nog veel meer, om maar niet te spreken over de – vaak over het hoofd geziene gepulste apparatuur in huis zélf – ze staan dag en nacht te zenden, voor de buren ook geen pretje; de beruchte DECT-telefoon (er zijn tegenwoordig modellen die UIT staan als er niet gebeld wordt, bv. van het merk ORCHID), het draadloze internetmodem/router (WiFi – LAN en WLAN).

 17. Het grootste punt wat men verzwijgt is; dat al deze straling GEPULST is, d.w.z. dat de frequentie (bv. 1880 Mhz v/d DECT-telefoon) met LAAG-FREQUENTE pulsen in reeksen variërend van 8,3 Hz. tot 42 Hz. wordt gemoduleerd. Dit moet ook bij deze digitale techniek, welke op zich een slimme uitvinding is, anders kunnen nooit zoveel digitale apparaten (I-phone bv.) tegelijkertijd opereren. Het is juist de gepulste modulering met die laag-frequente pulsen, die door al het organisch leven als onnatuurlijk wordt ervaren. Alle celstofwisselingprocessen verlopen juist met dit soort frequentie-stroompjes, wordt daardoor doorlopend verstoord.

 18. Als je kerngezond bent, dan kun je "heel wat hebben", maar het is nét alsof het voor mensen met een aandoening als een soort versterker tegen je werkt. Proefje; wikkel een gsm (1 die je bv. niet gebruikt) 1 week lang in een stuk huishoud-aluminium folie en houdt ém op stand-by (de gsm zoekt om de zoveel seconden steeds contact met de dichtsbijzijnde zender, dus geeft dan óók straling af). Na ongeveer 1 week zit dit alu-folie helemaal vol met ingebrande gaatjes. Dit zijn de energetisiche pulsen, die zo'n hoge energie hebben, dat ze gewoon alu-folie kunnen laten smelten. Het is haast niet te geloven. Wat zou er dus op den duur met ons gehoororgaan, oorspeeksel- en andere speekselklieren gebeuren? Cystes en gezwellen komen daar steeds meer voor.

 19. Je kunt er veel over lezen op http://www.stopumts.nl, er zijn nog veel meer sites die de zaak aan de orde stellen. Het is dus goed om te lezen dat ook jij bewust bent van de gevaren en handsfree of oortjes gebruikt (bij oortjes moet je eigenlijk "air-tubes", (zie bv. http://www.vitalitools.nl) hebben, want gewone draden geven de gepulste frequentie gewoon aan het oor door).
  Transmissie via PHOTONEN, dus niet meer electrisch/magnetisch is misschien een oplossing. Een prof. van het duitse Max Planck-Institut is hier mee bezig.

 20. Cellphones 'a threat to unborn babies'
  Scientists issue new warnings:

  The scientists produced warnings specifically for cellphone and cordless phone users, including:

  -a recommendation that pregnant women stay away from cell and cordless phones, and away from people using them;

  -a "strong" recommendation that children of any age must not use cell or cordless phones, or palm-top computers;

  -that users should keep cellphones away from the head and body at all times;

  -that phones be switched off before being put in a user's pockets;

  -that schools use wired internet access instead of wireless connections because wireless connections "create pervasive and prolonged electromagnetic exposures for children";

  -avoid using any wireless devices – including baby monitors, wireless internet, wireless security systems, wireless power transmitters and wireless headsets – which might produce potentially harmful radiation.

  Bron: http://www.timeslive.co.za/local/article899651.ec

 21. De WHO meldt dat mensen die vaak gebruik maken van een mobiele telefoon een 40% verhoogde kans hebben op hersentumoren!
  Bron: http://nos.nl/audio/245048-who-straling-telefoon-

  “WHO: “gsm-gebruik kan kankerverwekkend zijn”
  Het agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor onderzoek naar kanker is vandaag tot de conclusie gekomen dat het gebruik van mobiele telefoons “mogelijk kankerverwekkend” kan zijn voor de mens.
  Een 31-koppige expertengroep van het agentschap wisselde in Lyon een week lang informatie uit over de mogelijke carcinogene effecten van gsm-gebruik en kwam tot de slotsom dat gsm-gebruik mogelijk kankerverwekkend is.
  De experts verwijzen volgens voorzitter Jonathan Samet van de werkgroep naar studies die aantonen dat regelmatig gsm-gebruik een ernstig verhoogd risico op glioom veroorzaakt. Dat is een vorm van hersenkanker die gelinkt wordt aan de praktijk waarbij men de gsm tegen het hoofd aandrukt en geen oortje gebruikt.
  “Een opvallend besluit als je bedenkt dat de WHO een erg voorzichtige organisatie is in uitspraken over dergelijke gezondheidseffecten”, reageert Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!). Hij vindt dat de verantwoordelijke ministers overleg moeten organiseren met scholen om straling in de omgeving van kinderen te beperken.
  Twee weken geleden adviseerden experts van de Raad van Europa om gsm’s uit scholen te weren.”
  Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/arti

 22. Laboratorium onderzoek: Ratten die aan gsm-, antenne- en wifi-straling worden blootgesteld blijken dubbel zo vaak te sterven (aan tumoren) dan ratten die niet worden blootgesteld aan die straling.
  Wetenschappelijk onderzoek aan de Katholieke Universiteit van Leuven toonde aan dat Ratten die aan WiFi-, GSM- en antenne-straling worden blootgesteld dubbel zo vaak sterven (aan tumoren) dan ratten die niet worden blootgesteld aan die straling. 60 procent van de ratten die werden blootgesteld aan de straling stierven een vroegtijdige dood. 16 van de 17 Ratten waarop autopsie werd gepleegd bleek te zijn gestorven aan een tumor. Het genetisch erfgoed van ratten zou voor 90 procent overeen komen met dat van mensen…

  Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat GSM en WiFi-straling schadelijk is voor Bomen, Gewassen en de Bijen: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s

  NIEUW onderzoek heeft wederom aangetoond dat mobiele telefoons voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor de Bijensterfte! http://nieuws.nl.msn.com/optimistisch/mobiele-tel

 23. "Recent Amerikaanse onderzoek waarschuwt voor plaatselijke hersenschade. Vijftig minuten ongestoord bellen blijkt voldoende om het hersengebied dat in directe verbinding staat met de elektromagnetische straling blijvend te beschadigen.
  Het meest verontrustend zijn de mogelijke kankercellen in de hersenen die blijken te worden geactiveerd door de schadelijke stralingen. Dat veelvuldig mobiel telefoneren dus kan leiden tot hersenschade is- volgens de onderzoekers- bij deze bewezen."
  Bron: http://spanje.blog.nl/noticias/2011/02/24/mobiel-

 24. BSc PhD. Andrew Goldsworthy, Ere-docent Biologie aan het Imperial College in London, onderzoekt al meer dan 30 jaar de biologische effecten van elektromagnetische velden. Hij was een van de sprekers op het eerste symposium over 'Het effect van elektromagnetische straling op bomen' en zegt hierover het volgende: "Het is al aangetoond dan DNA van dierlijk weefsel na een paar uur blootstelling aan straling van mobiele telefonie, in stukjes uiteenvalt. Wat leidt tot mutaties, verlies van celfuncties en mogelijk celdood."
  Bron: http://www.youtube.com/watch?v=LIXwsAFvFDQ&fe

  Deze schade aan het DNA kan ook de versnelde/ foutieve celdeling veroorzaken die tumoren vormen bij mens en dier en bastknobbels bij bomen… http://repub.eur.nl/res/pub/20780/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *