Composteren op 2 hoog: wormen doen het werk

Mijn compostfabriek
Mijn compostfabriek
Door: Maartje Maas. Een bak met wormen. Niet iets waar de gemiddelde mens blij van wordt. Deze krioelende beestjes waren echter dé oplossing voor mijn composteerwensen.

Op 2 hoog in de binnenstad had ik namelijk geen achtertuin met bijbehorende composthoop of handige GFT-bak. Wel had ik ladingen oud brood, groente en plantenafval dat ik steeds met pijn in mijn hart de vuilnisbak in gooide.

De ‘wormenbak’ diende zich dus aan als een euraka-oplossing. Een plastic emmer met wormen & benodigdheden die zo online te bestellen is. Ik had het instap-model cadeau gekregen dat ik met de bijgeleverde grond, veel krantenpapier en een handjevol keukenafval omtoverde tot een waar paleis voor mijn wormen. Of paleis… meer een mini-compostfabriek.

Nu, 5 maanden later, ben ik een erg blije ‘wormenhoedster’. Er gaat elke week weer een hoop groenteafval de bak in en onze dankbare compost-arbeiders vormen dit om tot ‘wormenthee’ en compost. Een aanraader dus voor iedereen die het zonder tuin of GFT bak moet stellen. Mijn bak kwam van www.originalorganics.co.uk en heet officieel The Junior Wormery. En een laatste geruststelling: Het stinkt echt niet.

Advertisement

13 comments

 1. je kunt veel produkten ergens anders voor gebruiken ipv weggooien,
  bv. je oude brood, kun je buiten de broodzak laten drogen en dan in
  je mengbeker malen, dan heb je paneermeel.
  verder kun je ook wat minder eten koken, zodat je de restjes niet overhoudt, en anders kun je het ook nog invriezen voor een andere keer..
  het ideen van de compostbak is dus wel goed, maar je kan er zelf voor zorgen dat je niet teveel afval hebt.

 2. Ik heb net mijn eigen wormenbak in elkaar geknutseld. Bij de Kwantum drie stapelbare plasticbakken gekocht. Tapkraantje in de onderste doorzichtige bak gemaakt en de tijgerwormen bij Baitshop.nl besteld. Ben benieuwd hoe dit gaat werken:)

 3. Ben al een tijdje aan het rondsurfen met het de vraag: wormenbak of compostvat… Heb daardoor een Nederlandse leverancier gevonden: http://www.wormery.nl/ (ze klinken als een tak van het engelse bedrijf waarnaar in het originele bericht verwezen wordt. Wacht even beter kijken…"Original Organics Netherlands." Yup kan niet missen 🙂

 4. Normaal doe ik geen commerciële berichten in reactie op een blog, maar wij verkopen ook wormenbakken, en testen ze zelf. Ik ben zelf officieel 'compostmeester' (jawel!) dus kan goed adviseren over do's & don'ts. Vanaf voorjaar 2011 komen wij met een nieuw soort wormenbak op de markt die ik nu aan het testen ben en tot nu toe echt supergoed bevalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *