Ontgiften: iedereen kan het gebruiken

Foto: vmiramontes (Flickr)
Foto: vmiramontes (Flickr)
Het inzicht dat we tegenwoordig bloot staan aan zo’n 80.000 chemische stoffen in de lucht, het water, ons eten en ons huis maakt veel mensen onrustig. We kopen ons dan ook arm aan gezondheidsvoedsel en ontgiftingsproducten. Maar helpen die ook? Volgens sommige organisaties, zoals het Engelse Sense about Science, zijn de producten pure ‘kwakzalverij’. Ons lichaam zou prima in staat zijn om afval op te ruimen, daar heeft het geen extra hulp bij nodig.

Het onafhankelijke tijdschrift Medisch Dossier komt op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tot een ander inzicht. Het ontgiftingsvermogen van het lichaam verschilt volgens de redactie per persoon. En bij ongeveer de helft van de mensen werkt het onvoldoende voor een adequate reiniging.

Ontgifting is een complex proces dat in het kort als volgt werkt: onder invloed van enzymen kan gif zich binden aan actieve stoffen die dit uit het lichaam verwijderen voor het schade aanricht. Hoofdredacteur van Medisch Dossier, Lynne Mc Taggert: ‘Vergelijk het met personeel van een kernreactor dat kernafval steeds zorgvuldig verwijdert voordat het de omgeving besmet. Als dit niet heel zorgvuldig gebeurt kan de schade voor de omgeving uiteindelijk groter zijn dan het afval op zich. Of dat lukt, is afhankelijk van een groot aantal factoren: aangeboren aanleg, voeding, leefomgeving, zowel binnens- als buitenshuis, enzovoort.’

Aangezien we dagelijks bloot staan aan ongekend veel giftige stoffen kan ieders lichaam wel een beetje hulp gebruiken bij ontgifting, volgens Medisch Dossier. Om te ontgiften moet je lichaam gifstoffen uitscheiden en moet je verder contact hiermee vermijden. Voor hulp kun je het beste een therapeut raadplegen. Die kan individuele factoren als lichaamsbelasting, voedselovergevoeligheid en werking van de spijsvertering beoordelen. Heb je een ernstige kwaal, zoals hartziekte of een andere aandoening, dan moet je uitsluitend onder toezicht proberen te ontgiften. Anderen kunnen baat hebben bij deze tips:

Lichaamsbeweging: stimuleert het afvoersysteem van het lichaam. Een enkele fietstraining kan het gehalte aan ontgiftingsenzymen al verdubbelen.

Launabaden: bevorderen het zweten waarbij via de huid afvalstoffen worden afgevoerd. Gewone saunabaden kunnen helpen, maar speciaal geadviseerd wordt de infrarood sauna, waarbij de straling direct in het lichaam wordt opgenomen.

Kruivormige groenten: broccoli, kool, bloemkool en waterkers zijn rijk aan isothiocyanaat, een chemische verbinding die de werking van ontgiftingsenzymen en antioxidanten stimuleert.

Uien, knoflook en prei zijn bekende lichaamsreinigers met een antioxidante werking.

Vezels kunnen zich binden aan gif in het lichaam en op die manier helpen dit af te voeren.

Groene thee is een krachtig reinigingsmiddel. Bij statistisch onderzoek zag men een relatie tussen het drinken van zo’n drie koppen groene thee per dag en een afname van het risico op kanker bij mannen en vrouwen.

Lees meer tips, wetenschappelijke inzichten, en medische adviezen over ontgiften in Medisch Dossier, april 2010. Neem een abonnement op Medisch Dossier voor € 3,25 per maand!

Advertisement

15 comments

 1. Ik volg ze allemaal wel, m.u.v. "Groene thee".

  Ik zie niet direct hoe eens statistisch verband tussen het drinken van groene thee en een verlaagd risico op kanker precies tot de conclusie leidt dat "Groene thee [..] een krachtig reinigingsmiddel [is]"? Wat zou het werkzaam bestanddeel of achterliggend mechanisme zijn dat groene thee een ontgifter maakt?

  1. In Groene Thee en in alle andere Natuurlijke groene bladeren, groenten, fruit, kruiden, gras, bloemen enz… zit het Blad-Groen (groene stof) CHLOROFYL. Dit Groene stofje zit in hoge concentraties in Groene Thee en ontgift je gehele lichaam! Het is d.m.v. het Blad-Groen Chlorofyl in de Bladeren van de bomen, struiken enz… dat de lucht gezuiverd wordt! Ook het groen in de sloten zuivert op een natuurlijke wijze de sloot! (alhoewel door vervuiling door de mens…de sloten niet echt schoon meer worden…).
   Groen Thee wordt bovendien niet gebrand (zoals 'gewone' thee) maar gestoomt… Alles wat door verhitting donker kleurt (oxidatie) is kanker-verwekkend!

   1. De hoogste concentratie Chlorofyl zit in het puur natuurlijke zoet-water algje Chlorella… Wie echt Goed wil ontgiften kan dan ook puur natuurlijke Chlorella-pillejtes kopen bij de natuurwinkels. Ook is Chlorella van het merk ´Bloem´ bij de gewone drogist te koop.
    Puur Natuurlijke CHLORELLA ontgift, reinigd, zuivert en ontslakt je huid, bloed, organen, vetweefsel, darmen en de rest van je lichaam op een natuurlijke manier! Je hoeft dus ook niet te beginnen aan schadelijke en onplesante darmspoelingen ed.!

    1. Je neemt de Chlorella-pilletjes gewoon met wat water in. Het liefst na het baderen… aangezien het ook je huid van binnenuit reinigd. Het dragen van make-up is dan ook niet aan te raden.
     In Chlorella zitten ook stofjes die zware metalen aan zich binden en het lichaam Uit-voeren…. de ontlasting kan dan ook in het begin zeer donker (zwart) gekleurd zijn!
     Afvalstoffen worden opgeslagen in het vetweefsel…. als men dus gaat afvallen/sporten dan komen die afvalstoffen vrij…wat je vermoeid kan maken…Groen Thee helpt dan om die afvalstoffen snel af te voeren. Groene Thee is bovendien dorstlessend, geeft energie, gezond en rijk aan anti-oxidanten en het reinigd ook je mond, tanden, tong, keel enz! Van Groene Thee (zonder suiker) worden je tanden schoner en witter!
     Groene Thee is ook niet bitter en kan dus lekker zonder suiker gedronken worden

 2. Pfff….je zou er bijna hopeloos van worden. De waarheid is echter hard:
  Onze technologie, vooral de chemische, staat ver van ons oorspronkelijke wezen en is daarmee niet bij voorbaat betrouwbaar.
  Als je daar dan bij optelt dat 'geld de wereld regeert', kun je op je vingers natellen waar de prioriteit ligt bij nieuwe
  technologische ontwikkelen. NIET bij de menselijke gezondheid. Zo was het in de jaren '70 toen de meeste mensen nog een
  stuk naïever waren. Maar zo is het ook 40 jaar later nog: Enerzijds naïef en anderzijds negerend om wanhoop te vermijden.
  De rest volgt, volgt, volgt.

 3. Iedereen moet voor zichzelf maar nagaan met hoeveel luxe-producten je gelukkig bent.
  Dit is zoals IK het doe:
  In ruil voor een beetje luxe (en mensen willen héél wat, alleen al om de status hoog te houden; lekker belangrijk)
  kost bijvoorbeeld biologische voeding (''zoals voeding van nature IS kortom 'gewone' voeding!) geen cent méér.
  Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor ZEEZOUT (ipv.tafelzout), Fructosesuiker (ipv.geraffineerde suiker), bruinbrood
  ipv.zinloos witbrood, bio-vlees ipv. 'gewoon' (giftig en hormonaal) vlees, bio-groente ipv. 'gewone' bespoten groenten,
  etcetera.

 4. Verder: Indien medicatie: éérst naar de natuurwinkel, dan evt.pas naar de 'chemische-geöriënteerde en óók gewoon commerciële' dokter. In nood ben je blij dat er IETS is desnoods chemisch. Máár…bijwerkingen verklappen meestal genoeg over de doelgerichtheid. Ondanks mijn lof voor allerlei behandelingen; de huidige medische zorg omvat evenveel kwakzalverij als de 'alternatieve' zorg. Misschien zelfs wel meer.
  Oh ja, tot slot: Natuurlijke shampoo's & overige toiletartikelen ipv. zwaar giftige chemische rommel in je haar en op je
  huid (je grootste orgaan!). Je gelooft toch niet écht dat met AXE de vrouwen op je afkomen!

 5. Zo'n 13 jaar geleden was ik altijd ziek en onderweg: ik was altijd moe en ik sliep bijna 12 uur per dag. Toen kwam ik in Engeland iets tegen waarvan men zei dat het misschien eens goed zou zijn om daar mijn lichaam eens volledig mee te ontgiften: pure aloe vera om te drinken! Had er nog nooit van gehoord, maar ik voelde me toen zo ellendig dat ik gewoon iedere dag ben gaan drinken. Ik moest er de daarop volgende weken veel van naar het toilet; het leek wel of ik echt helemaal schoon spoelde! Ik voelde me tijdens dat proces week na week ook beter en fitter, en na ongeveer 3 maanden was ik voor mijn doen weer helemaal fit en vitaal: Ik sliep weer gewoon 8 uurtjes per dag en overdag kon ik tenminste weer werken -en leven-!

 6. Kunt u begrijpen dat ik dat gebruik van die drank na die tijd van de daken ben gaan schreeuwen? Ik ben zelfs artsen, artsenbezoekers en een chemicus gaan volgen die mij, en anderen, er meer over zouden kunnen vertellen; over wat pure aloe vera nu eigenlijk doet in het lichaam.
  Fijn dat ik er al die jaren direct en indirect al duizenden mensen mee heb kunnen helpen, dit ook mede door mijn website: Welzijnswereld.nl.
  Ontgiften mensen! We hebben, en houden, meer troep in ons lichaam wat schade aanricht dan we denken!

 7. Ik (39 jaar) ontgift nu sinds 2 jaar 1 keer per maand met een detox voetenbad onder begeleiding van een natuurgeneeskundig therapeut. Het werkt fantastisch en het is voor buitenstaanders vooral zichtbaar aan mijn gladde huid zonder 1 rimpel! Het is jammer dat ik deze eenvoudige en zeer effectieve manier van ontgiften nog niet zo vaak tegenkom in artikelen over ontgiften. Ik adviseer de mensen in mijn omgeving om dit ook te gaan doen omdat het nog zoveel andere goede dingen doet voor lichaam en geest.! Ik ben vastbesloten om het detox voetenbad de rest van mijn leven te blijven gebruiken ook omdat ik geloof dat ons lichaam het zelf ontgiften niet meer aankan door de enorme toename van giftige stoffen in voedsel, water en lucht!. Het gevolg is dat steeds meer mensen allergieen, auto-immuun ziekten, kanker en andere ellendige ziektes krijgen.

 8. Ik ben 21 jaar en heb sinds bijna een jaar dat ik helemaal geen energie meer heb terwijl ik daarvoor soms wel 3 x per dag aan het sporten was. Ik kom ook amper me huis uit terwijl ik daarvoor altijd op pad was. Maar de klachten die me het meest dwars zitten is dat ik vaak last van me buik heb en het heel snel koud heb laatste tijd. Ben al vaak naar de arts en het ziekenhuis geweest maar krijg elke keer diagnoses waar ik weinig aan heb. En nu lees ik hier over ontgifting wat me wel interesseert, ik hoop eigenlijk dat iemand zich terug kan vinden in mij bericht en me tips kan geven. Alvast bedankt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *