Man leeft jaar zonder geld en wil niet meer terug

Foto: euro MrB-MMX (Flickr)
Foto: euro MrB-MMX (Flickr)
Ons financiële systeem staat onder historische druk en veel mensen maken zich grote zorgen over de toekomst van de euro. Wat is ons geld straks nog waard?

De Britse econoom, Mark Boyle, ligt niet wakker van die vraag. Hij leefde een jaar zonder geld en noemt dit ‘de gelukkigste periode van zijn leven’.

‘Het was een geweldig jaar’, aldus Boyle. ‘Leven zonder geld werkt erg bevrijdend. Het heeft zo zijn uitdagingen, maar ik heb in elk geval geen last gehad van de stress die bankrekeningen, files en een saaie kantoorbaan met zich meebrengen.’

Boyle haalde al zijn voedsel uit de natuur en verwarmde zijn caravan met een houtbrander. Communiceren deed hij via een laptop die hij verkreeg door klusjes op een nabijgelegen boerderij te doen. Het apparaat werkte op zonne-energie en was via een wifi-verbinding op het internet aangesloten.

In tijdschrift Ode vertelt Boyle dat een van zijn belangrijkste lessen de terugkeer van het vertrouwen in mensen was. Dat ontdekte hij al direct aan het begin van zijn jaar zonder geld. Boyle had zijn woonboot verkocht en zocht een kampeerachtig onderkomen, toen hij door een volslagen vreemde gratis een woonwagen kreeg aangeboden. Boyle: “Dergelijke voorvallen zijn me nu vrijwel dagelijks overkomen. Ik heb de ervaring dat wanneer je gul uitdeelt – zonder bijgedachten over wat je er voor terug zult krijgen – je even gul dingen krijgt aangeboden, zonder mankeren.”

Een andere belangrijke les voor Boyle was zijn afhankelijkheid van andere mensen: “Ik kreeg niet alleen in de gaten dat ik niet volledig onafhankelijk kon zijn – zelfs al had ik dat gewild – maar ik merkte ook dat ik helemaal geen zin had om onafhankelijk te zijn. De grootste vreugde in mijn leven komt vaak voort uit mijn relaties met vrienden.”

Volgens Boyle zit ligt in die afhankelijk van anderen ook de sleutel naar een leven zonder geld. Uit onderzoek blijkt dat 150 mensen de optimale hoeveelheid is voor wat hij het ‘groepsgenoeg’ noemt. Op dit niveau kan iedereen nog steeds baat hebben bij de voordelen van schaalvergroting zonder milieudruk vanwege massaproductie te veroorzaken. In zo’n gemeenschap heb je geen geld nodig: je draagt bij naar vermogen en je talenten zijn je betaalmiddel.

Maar dat is toch extreem?

Boyle in Ode: “Je kleren met de hand wassen, je eigen voedsel verbouwen en bij elkaar zoeken, en gebruik maken van lokale producten en diensten lijkt me veel minder extreem dan je diep in de schulden steken om plasma televisies, vaatwassers en nieuwe kleren te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt.”

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Omdenken: incassobureau gooit roer om en behandelt schuldenaars als klanten
50 levenslessen van ouderen

Advertisement

35 comments

 1. Dat zijn de inspirerende verhalen. Als je dan bij jezelf naar binnen kijkt merk je dat je eigenlijk verslaafd bent aan het geld!

  (niet dat we allemaal moeten worden als Mark natuurlijk)

  1. Als iedereen maar een gemiddelde hoeveelheid uit de winkel zou mogen halen en robots zouden automatisch de spullen maken en verkopen + controleren of er niks wordt gestolen..
   als alles nou gewoon gratis was en over werd genomen door robots…

   1. dat is het stomste wat ik ooit gehoord heb XD,

    Alles gratis bestaat niet 🙂 het komt bijna neer op het communisme, alles het zelfde. maarja, of je dat verband kan leggen is het 2de, mensen moeten werken, zo is het altijd geweest, en in het dierenrijk vind je dat ook terug. rang orde enz.

 2. Ik denk dat het probleem niet ligt in de verslaving aan geld, maar aan het steeds meer willen hebben van materiele zaken. Geld is al zou oud als de weg naar Rome, het is niet meer dan een handig middel om spullen te verkrijgen die je zelf niet of minder goed kan maken. Eigenlijk is de wereld 1 grote gemeenschap, maar zijn we een beetje doorgeslagen in wat we allemaal willen. Het grote probleem ligt hem meer in leningen. Meer willen hebben dan waar je geld voor hebt.

 3. Het enige wat ik kan bedenken waar je echt geld voor nodig hebt is je ziektekostenverzekering. Stom is dat eigenlijk. Je kan best je eigen eten verbouwen, kleren ruilen voor een dienst, een hutje bouwen, maar wat als je naar het ziekenhuis moet? Hier komt toch echt geld bij kijken. Wat zijn nog meer dingen waar je echt geld voor nodig hebt?

  1. Misschien investeren in een gezondheidsverzekering? Het heet niet voor niets een ziekte-kosten-verzekering als je er gebruik van maakt wordt je vaak nog zieker dan je al was met al die pillen die weer bijverschijnselen veroorzaken, zodat je daar ook weer pillen voor nodig hebt 🙁
   Zoveel mogelijk stress,- en stralingsvrij leven, gevarieerd, en biologisch dynamisch eten zodat we genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen om ons lichaam gezond en sterk te houden lijken mij een betere investering..

 4. Het is een leuke reactie, maar hij maakt nog steeds erg veel gebruik door de door massa productie verkregen middelen. : Laptops, zonnepanelen, caravans etc. Ik denk als ie dat ook niet zou hebben het geen prettig leven zou zijn. Iedereen aan zijn eigen houtbranden. Met 17 miljoen mensen zijn alle bossen opgestookt in een winter. De volgende winter kan je lekker gemeenschappelijk de lijken gaan verbranden.

  Leuk idee, maar met 7 miljard mensen op deze planeet zinloos. We hebben beschaving nodig, en een betalings abstractie in de vorm van geld.

  1. geld nodig? hebben we daarvoor ook nooit nodig gehad, hoor! Dieren lopen ook met miljarden rond, die redden het wel. Oh nee, ze sterven uit. Door toedoen van de mens, ja!
   Het is wel te doen, zolang de mens maar eens in gaat zien dat we nu fout bezig zijn.

   Geld=moord.

   1. En dan sterven we weer allemaal rond ons 30e, zijn we de hele dag bezig met eten verzamelen en overleven en ga je dood aan een griepje. Nu zijn we bang dat de aarde ons uitroeit(ja de aarde overleeft het versterkte broeikas effect wel), als we met zn allen dit gaan doen roeien we ook veel dieren uit aangezien we met 6 miljard nogal veel eten en verbranden(voor vuur, CO2 iemand?). Dieren lopen inderdaad al lang rond, maar wij hebben helaas niet het korte termijn geheugen van een goudvis en hebben naast overleven dus ook nog andere behoeften. Ik vind het een beetje hypocriet dat je op deze manier reageert terwijl je nu op een pc zit met internet, wat dus allemaal gemaakt wordt door de mensen die jij moordenaars vind. Als je zoiets vind ga er dan voor en wacht niet tot andere mensen het voor je doen.

 5. ik ben wel benieuwd hoe hij zijn wifi betaalde, dat zit ook niet overal gratis in de lucht. Misschien toegang gekregen van zijn buren die er wel voor betaalden. En je hebt geld nodig voor zaken die je wilt aanschaffen maar waar de tegenpartij geen behoefte heeft aan jou talenten en goederen.

 6. geld is Zowieso fout.
  Het is fout gegaan bij de ruilhandel, omdat de mens een voorwerp of product als ZIJN zag, wat hij kon ruilen met ANDERmans spullen. Hier is het delen met je medemens al kapot gegaan.

  Ben blij te zien dat de wereld eens wat meer wakker wordt,
  Mark, groot voorbeeld!
  Nu dit nog de mainstream wereld in!

 7. ik zou dat ook willen maar dan moet ik eerst dankzij de DSB 650.000 hypotheek aflossen voor een huis wat nog maar 400 waard is….. eigenlijk leef ik dus al jaren zonder geld, ego met minder geld als deze mijnheer nl in de min!

  1. waarom is het de schuld van de DSB dat je een hypotheek moet aflossen? Je hebt dat geld toch zelf geleend? En waarom is jouw huis zoveel in waarde gedaald, terwijl landelijk de prijzen nog geen 5% gedaald zijn?

 8. Voor degenen die willen handelen zonder geld: er bestaat al jaren LETS, bijvoorbeeld in Alkmaarhttp://www.letsa.nl
  Voordat we massaal stoppen met geld te handelen, we kunnen ook eens proberen wat positiever en onafhankelijker om te gaan met geld.
  Wil je op een een andere manier gaan leven zijn er allerlei mogelijkheden zoals Transision Towns enhttp://www.ekosofia.org een ecologisch zelfvoorzienend dorp in oprichting. Dus blijf niet praten, ga doen!

 9. Leuk stukje! Inspirerend. Natuurlijk was er al een vrouw die al jaren zonder geld en huis leeft (Heidemarie Schwermer schreef er ook een boek over: Rijk leven zonder geld)…maar hoe meer pogingen hoe beter, wat mij betreft. 🙂

 10. Dit is wel een interessant artikel moet ik zeggen. Het lijkt er sterk op vanaf het moment dat de mensheid zich afhankelijk heeft gemaakt van het zogenaamde ideale geld als ruilmiddel (en de onbegrensde mogelijkheden) dat we in werkelijkheid langzaam maar zeker slaaf van een dichtgeslibd systeem zijn geworden. We zijn dan ook iets belangrijks kwijtgeraakt met datzelfde geld op het moment dat we het uit handen hebben gegeven. Het vertrouwen dat er géén misbruik van gemaakt zal worden, maar helaas is dat wel gebeurd. De recessie is de getuige.

 11. Grappig dat iedereen weet hoe het werkt, maar gewoon doorgaat met het doen.
  Je zou jezelf ook een paar vragen kunnen stellen, deze voor jezelf beantwoorden
  en niet perdefinitie invorm van woorden.

  . Besef je dat jullie een keer afstand moeten doen, van de bezittingen?
  . Hoeveel tijd heb je er dan voor nodig om er afstand van te kunnen doen?
  . Wordt je er minder van als je er afstand van doet?
  . Is wie je bent, minder geworden van het verlies?

  Veel mensen beseffen pas op hun sterfbed, dat geen enkele ding ooit iets te maken had met wie ze werkelijk zijn. En wordt het hele concept van bezit als totaal betekenisloos ontmaskerd.
  Indat laatste moment beseffen ze dan ook dat, terwijl ze hun hele leven op zoek waren naar een vollediger zelfgevoel, hun Zijn, waar ze in werkelijkheid naar zochten, er al die tijd gewoon was, maar verborgen was door hun identificatie met dingen, wat uiteindelijk identificatie met hun verstand betekent.

 12. @geraakt:

  Mooie woorden en zeker een kern van waarheid. Dit wil alleen niet zeggen dat je niet gelukkig kan worden van bezittingen, waar je dan voor moet werken. By the way; werk dat ik heel leuk vind. Ik vind het namelijk stukken leuker mijn werk te doen waar ik goed in ben, dan proberen een autarkisch bestaan op te bouwen. Natuurlijk slaan we door in onze drift naar meer meer meer, maar het is zo'n grote onzin om te denken dat we terug naar af kunnen of dat we dat uberhaupt zouden willen.

 13. Alle ellende op de wereld komt voort uit pure hebzucht, geld als ruilmiddel is niet verkeerd… alleen de wijze waarop de mens met geld omgaat is compleet doorgeslagen.
  Mensen zouden moeten leren om tevreden te zijn met wat ze hebben, maar nee… men wil alsmaar meer en meer en gaan daarbij soms letterlijk over lijken.
  We kunnen het goed hebben met z'n allen, mede door alle nieuwe technologieën… dit soort ontwikkelingen daar is niks mis mee, alleen moeten we wel de ander (onze medemens) ook het licht in de ogen gunnen… en de ikke ikke en de rest kan stikke mentaliteit uitroeien……….

 14. sommigen lopen hier nu wel te beweren dat geld gebruiken gelijk staat aan moord, en dat de wereld moet door hebben waar we mee bezig zijn. Prima dat je zo denkt, maar je werkt er kennelijk zelf ook aan mee aangezien je ook een PC met internet gebruikt.
  Verder, geld is idd niet zelf het probleem, maar de mens is het probleem. Bovendien zoeken mensen naar een utopisch levensbeeld wat niet bestaat. met 7 miljard mensen op de aarde kunnen we niet in groepjes van 150 gaan leven. Waar ik wel achtersta is dat mensen minder vervuilend moeten gaan leven, door modernere technologie word dit prima mogelijk ook met massa productie. Ook vind ik het niet raar als iemand hard werkt, en vervolgens een mooie TV koopt of iets dergelijks. Hij heeft er immers voor gewerkt.

  En als laatste, nu lopen mensen wel te brabbelen dat we heel vroeger dichter bij de natuur stonden (Wat opzich waar is) en geen bezitten hadden en alles deelde. Maar reken maar dat de 'oermensen' ook persoonlijke bezittingen hadden.

  Gr. SuperiorSquid

 15. ik zou da nie kunnen
  wel knap maar lijkt me wel lastig
  en mss is t in amerika zo dat iedereen overbodig koopt maar hier niet
  zeker niet onder middelbare scholieren
  ik ben zelf 13 en ik moet t doen met 5 euro zakgeld in de week en dan nog 5euro in de week die ik verdien met folders waar ik 4.5 uur voor moet werken, en als dat alles is wat je hebt en je hebt toevallig een dure hobby dan weet je wel dat je uit moet kijken.
  het huis uit gaan kan ik alleen maar van dromen want geld is er voorlopig toch niet
  ik zou juist wel wat meer onafhankelijk willen zijn
  en wat meer vrijheid willen

 16. We hebben net een huis gekocht, ja een hypotheek genomen.
  We kiezen er echter wel bewust voor in een natuurlijke omgeving te wonen met genoeg ruimte om zelfvoorzienend te zijn op gebied van bijvoorbeeld voeding.
  gezond en goedkoop -> back to nature Heerlijk!

 17. maar wij worde allemaal gemindfucked, alles wordt voorgeschoteld.. De natuur in trekke van mijn part.. Wie houdt ons tege?? Waarom een huis kopen, bouw een huis met de familie.. Een nest desnoods.. Wij zijn ni creatief ofwa? Is er nu echt niemand buiten een echte bouwvakker da vier muren tegen elkaar kan metselen.. Als ge moet overleve zulde moete.. zucht… 1 tip: DIY (do it urself) Doe – Het – Zelf.. REVOLUTIE.. komaan mense.. Ik ben maar ene mens ik ga et allemaal ni kunne uitlegge ze.. Maar ik ga het wel doen.. Niemand zennee.. Enkel mn baas gaat vloeke. En als alles bepaald wordt door 1 regering.. Hoe spreekt ge dan over een wij? Denk allemaal voor uzelf.. Wa wilt ge.. Geld is het ni.. HEt onbetaalbare.. wat is het onbetaalbare? Wat kan je allemaal zelf maken zonder daarvoor eerst te hoeven solliciteren gelijk belachelijk mongolen om daarna te werken, om geld te ontvangen en te weten wat je ermee gaat doen? Dit kan je zelf misschien: Laten we beginne met een keuken, living en badkamer, eettafel, slaapkamer.. Wilt ge een kasteel of geen kasteel? Back to the primitive.. oke.. wat hebt ge nodig?? Eten, drinken en warmte,… Kortom alles wat een dier nodig heeft en niet zoveel meer dan dat… Naar voorkeur kunt ge meubels maken? Wat stoelen? Een tafel? Ik denk dat het best wel de moeite is om 1 keer in u leven een belangrijk meubel te maken dat zo kwalitatief is en van goed hout dat het levenslang meekan.. Denk nu zo over alles.. Elke nodige stoel.. En neem nooit meer dan da je nodig hebt.. Als ik alleen ben, zal ik maar 1 goeie mooie stoel hoeven te maken om op te relaxe.. Gebruik u fantasie.. Of moete meubelmakers het voorbeeld geven? Precies wel? Bouwvakkers het voorbeeld geven? Precies wel… IK ben ff uitgepraat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *