Video: 12-jarige uitvinder wijst de weg naar een groene revolutie

Je bent nooit te jong om een geniale oplossing voor de groene economie te bedenken. Dat bewijst de 12-jarige Billy Schopf met zijn uitvinding, een windenergie generator voor auto’s, die ook ’s nachts werkt en als er weinig wind staat.

Billy bedacht zijn idee tijdens een speciaal programma voor jongeren op het wetenschappelijke Da Vinci Centrum in Allentown (VS). Samen met de vice-voorzitter van het centrum, Frank Schweighardt, heeft hij nu patent aangevraagd op zijn uitvinding.

Billy: “Er wordt gewerkt aan een nieuw concept om auto’s op zonnepanelen te laten rijden. En ik dacht: maar hoe laad je de accu dan ’s nachts op? Toen kwam ik hier op het centrum en zag een windmolen.” Samen met Dr. Frank Schweighardt maakte Billy vervolgens schetsen van een windmolen in een auto die de zonne-energie accu ’s nachts oplaadt.

Terwijl hij zijn windmolen-concept verder uitwerkte, kwam Billy op het geweldige idee om een circulerende vloeistof op de bladen van de windmolen te plaatsen die verandert in dikte wanneer deze geschud wordt. Zo’n vloeistof wordt ‘thixotropisch’ genoemd en een goed voorbeeld is ketchup: dat moet eerst geschud worden voordat het uit de fles loopt.

Wat Billy’s uitvinding zo interessant maakt, is zowel de mogelijkheid om dag en nacht energie op te wekken als de mogelijkheid om energie op te wekken bij elke windsnelheid. Hij ontving dan ook al diverse onderscheidingen en eervolle vermeldingen voor zijn uitvinding. Officials van de regering-Obama hebben zelfs al interesse getoond. De 12-jarige Billy zou dus wel eens een revolutie in de auto-industrie in gang kunnen hebben gezet.

Billy Schopf: “Dit is fantastisch. Ik heb dit altijd willen doen, omdat ik niet wil dat fossiele brandstoffen helemaal worden opgebruikt, en ik houd ook niet van hybride auto’s, omdat die nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken.

Advertisement

18 comments

 1. Wat een kanjer,als zijn uitvinding technisch gerealiseerd wordt doe ik mijn fiets weg en koop ik zo'n auto.
  Wie de jeugd heeft de toekomst, de nieuwe Einstein is opgestaan geweldig,groet van Frits .

 2. Zo geniaal is het niet, dit zou niet genoeg energie opleveren om een auto te laten rijden…
  En als een auto hard rijdt, verbuigt de boel..

  Voor andere dingen zou het wel toegepast kunnen worden dus het is opzich geen slecht idee.. maar geniaal?
  Flink overgewaardeerd zou ik zeggen..

 3. kijk z,n goeie uitvinding is het ook weer niet alleen hebben de mensen niet een beetje verder gedacht…
  als ik nou een waterkoeling pak die dalijk niet meer nodig is, en de propellers ervan deze doen het werk.. een voertuig dat zich verplaatst kreeert druk deze druk (windenergie) kun je omzetten via transformatoren deze produseren de stroom die je nodig hebt het voertuig verder te verplaatsen. maar dan nog heb je energie nodig voor de start dus kombi van zonneenergie/windenergie en klaar om te starten…
  lekker moeilijk zeg… kan ik nu ook patent aanvragen???

 4. Al die mensen die het maar niets vinden zijn zo kortzichtig… Als het niets zou zijn, zou zijn idee niet opgepakt zijn en zou er geen patent aangevraagd worden. Die mensen die dit idee zogenaamd ook al hadden en vinden dat het zo eenvoudig is, dat het niets voorstelt, daar kan ik alleen maar tegen zeggen… in eenvoud liggen meestal de beste oplossingen en als je het al wist had er zelf iets mee gedaan. Nu lijkt het alleen maar op jaloezie. Zielig.

 5. Leuk hoor, zo'n joch dat nadenkt en op een aardig idee komt maar "een groene revolutie" ?!? Dat lijkt mij niet. Als ik het goed begrijp worden de molentjes voor de radiator geplaatst en zijn ze nogal klein en zullen dus weinig energie opleveren; waarom niet een grote op het dak die je inklapt als je gaat rijden? En waarom maken ze niet duidelijk wat die buizen met toxitropische vloeistof aan de uitvinding toevoegen?
  @wqewwq: ben je verliefd ofzo?
  @zeevarder: ga eens terug naar school voor taal en natuurkunde!
  @cach: wat denk je waarom Shell wedstrijden organiseert voor zuinige voertuigen?

 6. @Kees Groenenberg: omdat dit al eens eerder gebeurt is. Was volgens mij met de auto die op zeewater (geloof ik) zou rijden.
  De wedstrijden die shell organiseert zijn meer reclame-acties voor hun maar dat is mijn persoonlijke mening, zou wel mooi zijn natuurlijk als je auto 1 op 3000 zou rijden of helemaal geen fossiele brandstof nodig heeft.

 7. @cach: nou geloof maar niet dat dat eerder gebeurd is. Alle oliebedrijven en olieproducerende landen bij elkaar hebben niet genoeg macht om een revolutionaire uitvinding tegen te houden. De werkelijkheid is dat dit soort uitvindingen (neem zonnecellen) met kleine stapjes gaan en eerst zijn ze te duur om te kunnen concurreren.
  Ik werk zelf in de research van een printerbedrijf (Océ) en e-readers zouden een bedreiging voor de printmarkt kunnen zijn. Maar denk je dat wij daar iets tegen zouden kunnen doen? Vergeet het maar. Gewilde ontwikkelingen houdt niemand tegen.
  In lades weggestopte uitvindingen zijn fantasieën van complottheoriegelovers.

  En ja, die wedstrijden zijn reclame-acties maar intussen stimuleren ze wel de ontwikkeling van zuinige auto's. Heb je die "auto's" gezien, trouwens? Daarmee wil je echt de snelweg niet op. Evengoed wel een prestatie: 3000km op een litertje benzine.

  Maar, over reclame gesproken, waarom stimuleren energiebedrijven het zuinig omgaan met energie? Zijn ze dat verplicht ofzo? Als ik energieleverancier was zou ik terrasverwarmers cadeau doen bij een abonnement.

 8. het is sowieso apart, mensen gaan aan zonnepanelen denken terwijl ze niet aan wind denken als een auto op zonnepanelen 30 tot 100 kan rijden kan zo'n auto met de windsnelheid toch ook stroom opvangen.. paar gaten in de auto, aerodynamisch, nieuwe revolutie.. beetje doordenken..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *