ADHD door fout fruit?

aardbei Slecht voedsel maakt meer kapot dan je lief is. In dit geval zijn het de pesticiden op je fruit en groenten. Ze lijken namelijk ADHD te veroorzaken! Een gezamenlijk onderzoek van de universiteit van Montreal en Harvard legde de link. Kinderen met een hoge concentratie van een bepaald landbouwgif in hun urine bleken vaker aan de aandachtstekort/hyperactiviteitstoornis ADHD te lijden. Op zich logisch. Het doel van pesticide is schade toebrengen aan het zenuwstelsel van bijvoorbeeld insecten die landbouwgewas bedreigen. Dat het een dergelijk effect heeft op het menselijk brein lijkt mij een uitgemaakte zaak. Ongeruste ouders krijgen alvast een advies van onderzoeksleidster Bouchard: geen insectenspray in huis gebruiken en geef kinderen biologisch, dus onbespoten fruit en groenten. Hoewel de wetenschapper snapt dat het duurder is om gifvrij te eten, denkt ze dat het voor hun toekomstige gezondheid het zeker waard is…

Lees ook:

Biologische landbouw kan de wereld voeden

Eetbaar groen op je balkon of achtertuin

Advertisement

19 comments

  1. ADD is als ik mij niet vergis een neefje (/nichtje) van ADHD en kent overeenkomsten. Het is daarom denk ik niet ondenkbaar dat de gifstoffen dezelfde schade aanrichten en dan ADD veroorzaken.
   Uit onderzoek in VS gevangenissen bleek overigens ook al dat gezonder voedsel (geen fastfood, suikers, maar dus ook geen voedsel met andere gifstoffen), gedragsproblemen bij gevangenen beter hanteerbaarder maakten. En dat er minder agressie in de gevangenissen waren. Ook waren zij beter in staat om te leren. Overigens (denk ik) moeten we nu niet gaan denken dat ADHD (en ADD) alleen maar veroorzaakt wordt door gifstoffen. Ook een genetische achtergrond zal meespelen. Verder werd de ziekte vroeger nog niet geconstateerd, omdat men nog niet wist wat het was. Dat wil niet zeggen dat het toen niet bestond, nu heeft het echter een naam. En lijkt het dus alsof het vaker voorkomt.
   Nog een tip: eet groente en fruit bij AH, Lidl of Markt, die schijnen en minst gifstoffen te bevatten.

 1. Zojuist kwam er iets in mij op. Over de inhoud van voedsel en de productie ervan. Dit boek 'Ons Voedsel' (F.M. De Jong) is een heel interessant boek dat ook aangeeft wat daadwerkelijk in de voeding zelf en wat wij er mee kunnen.

    1. Waar de oorzaak ligt is eigenlijk niet zo heel relevant. Wat wel van belang is is manieren vinden om de negatieve gevolgen van ADHD/ADD te verminderen of onder controle te brengen en daarin kan voedsel denk ik toch echt wel een verschil in maken. Vaak zijn dingen die helpen dezelfde dingen die ook 'normale' mensen kunnen helpen tegen klachten van depressiviteit, lusteloosheid, etc. etc.

     Ook weer een ADD-er.

 2. Fruit.

  Dat fruit gezond is dat weet inmiddels iedereen. Maar in welke vorm nog niet:

  Het is naïef om te geloven dat je door het wassen en/of schillen van fruit je jezelf kunt beschermen tegen het gif. Het gif is gelijkmatig in de hele plant en natuurlijk ook in de vrucht verdeeld. Het wassen heeft alleen zin wanneer het gif direct wordt aangebracht na de oogst!! Maar er is geen kweker die dit doet!

  Het is helemaal geen vraag of de schadelijke stoffen die door chemische bestrijding in onze voeding komen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Hierover bestaat voldoende literatuur.

  In de schil zitten goede werkstoffen en vitaalstoffen die overgebleven gifstoffen ontgiften. De belangrijkste functie/taak van de lever is het ontgiften (ontgiftingsmechanisme), deze is hierbij afhankelijk van alle (beschikbare) vitaalstoffen.
  De voeding moet in zijn totaliteit volwaardig zijn, dus de schillen moeten absoluut mee gegeten worden. Als geheel doen ze hun functie.

  BIOLOGISCH IS NATUURLIJK ALTIJD BETER!!!!
  http://www.slaaptgijnog.nl

 3. adhd is aangeboren, het is geen besmettelijke ziekte die je kunt oplopen. Het word niet 'veroorzaakt' door voedsel, wel is er onlangs ontdekt dat kinderen met adhd heftiger reageren op bepaalde voedingsstoffen, maar dat is per kind verschillend. Je kan adhd niet halverwege je leven oplopen, en je kunt er niet van genezen, je kunt het alleen behandelen, en onder sommige omstandigheden gaat dat makkelijker dan andere. ik spreek uit ervaring

  1. Je kunt ermee leren leven zodat het geen belemmering voor je is en daarin is gezond eten (net als ander gezond gedrag als regelmatig en voldoende slapen, mediteren, sporten, goede sociale contacten etc.) gewoon nog een onderdeel van de 'behandeling'. Ik heb zelf trouwens ADD en zat problemen gehad. Sinds een jaar terug ongeveer gaat het wel een stuk beter, oa doordat ik anders eet (veganistisch), meer sport en mediteer. Er zijn altijd nog meer dingen die ik kan doen, maar op het moment heb ik best een tof leven ivm hoe het jaren terug was 🙂

 4. Wetenschappelijk rapport uit 2007: E nummers oorzaak ADHD
  6 kunstmatige kleurstoffen oorzaak van ADHD (hyperactiviteit)

  De FSA (Food Standards Agency) verzocht al in 2008 om tegen eind 2009 zes (6) kunstmatige kleurstoffen te verbieden. Ook ging er een waarschuwing uit naar de ouders m.b.t. de gevaren van deze E-nummers.
  Met name deze kleurstoffen (zie overzicht) + Natriumbenzoaat (E-211) worden in verband gebracht met hyperactiviteit (ADHD) in een £ 750.000 kostende studie door de Southampton Universiteit (2007).
  De onderzoekers schatten dat ADHD met 30% zou kunnen worden teruggebracht wanneer producenten deze toevoegingen zouden weglaten uit hun produkten.
  Overzicht “Southampton Six” :
  E-110 : Zonnegeel FCF
  E-122 : Azorubine
  E-102 : Tartrazine
  E-124 : Ponceau 4R
  E-104 : Chinolinegeel
  E-129 : Allura rood AC
  +
  E-211 : Natriumbenzoaat
  Benzoaat is opgenomen in de lijst met additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werken. Een studie van de Universiteit van Southampton concludeerde dat benzoaat in combinatie met andere additieven de hyperactiviteit van kinderen verhoogde. Zo verhoogde de hyperactiviteit van 3 jarige kinderen tot 20% nadat ze drankjes met benzoaat dronken.
  Benzoaat in drankjes die vitamine C bevatten kan omgevormd worden tot het kankerverwekkende benzeen. Daarnaast kan benzoaat leiden tot hyperactiviteit, celstructuren beschadigen en de natuurlijke darmflora ontregelen.

  Bronnen : http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2007/sep/http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-
  for-ban-on-six-artificial-colours-807806.html http://www.foodnews.be/nl/benzoaat.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *