Gallery: 7 mythes over zonne-energie

3. Zonnepanelen werken alleen als er licht isZonnepanelen zijn duur, onrendabel en milieuvriendelijk. Tenminste, dat vertellen mensen je aan de borreltafel. Maar de waarheid is anders. hetkanWel prikt de 7 grootste mythes over zonne-energie voor jou door.

[imagebrowser id=6]

Meer interesse in zonne-energie? Lees ons dossier “Een zonnepaneel op je dak”
Maak je dag goed met optimistische nieuwtjes: bekijk onze andere galleries

Advertisement

17 comments

 1. Mooie uiteenzetting, helder! Ken je http://www.wijwillenzon.nl?
  Dat is een 'particulier' initiatief waar het heel betaalbaar wordt om als kleine particulier een 'zonne'-pakket te bestellen. Probleem is alleen dat er 8000 pakketten besteld moeten worden (voor 7 december) om die korting te kunnen geven (ze komen uit China), maar er zijn nog maar een paar honderd pakketten besteld. Wellicht ff pluggen? 🙂

 2. Even wat correcties op deze mythen
  – zonnepanelen werken beter naarmate het kouder is, de genoemde 25 graden is slechts een gestandariseerde temperatuur. Op een warme zonnige dag worden ze gemakkelijk 50 tot 60 graden. Dan leveren ze ca 10% minder dan op een koud dag met precies evenveel zon.
  Maar een laagstaande zon in de winter is altijd minder krachtig. in de maanden nov, dec jan wordt er maar zo'n 5% van de hele jaar opbrengst opgewekt, dan zal er echt een andere bron bijgezet moeten worden, landelijk gezien

  5, is geen mythe maar echt de waarheid.
  De meeste zonnepanelen zijn tegenwoordig 1 bij 1.6 m en 20 kg zwaar, dat is behoorlijk onhandelbaar.
  Denk dus goed na of je dat zelf kunt installeren, oefen eens op het dak.
  Met 2 personen zijn ze wel goed te hanteren.

  Mythe 6
  kernenergie is nog meer overbodig dan fossiele energie. Radioactief afval is de ultieme smerigheid

 3. Een wel erg zonnige beeld:

  Opmerkelijk dat juist Duitsland genoemd met 1% van het elektriciteitsverbruik van zon-pv.
  Dat kost de samenleving evenveel asl de meer dan 10 keer zo grote bijdrage aan windenergie.

  Bij bewolking " is er nog genoeg licht om een zonnepaneel aan het werk te houden" voor 10% ja!
  In de winter, dan de vraag naar elektriciteit het hoogst, is de opbrengst van zon-pv minimaal

 4. @ Roland, je moet niet duurzame opties met elkaar laten concurreren want we hebben ze beide nodig. Ben je wel eens in Duitsland geweest dan zie je dat Duitsland het ook op windmolen gebied veel en veel beter doet dan Nederland. Duitsland denkt en windenergie en zonne-energie en….
  Dat het Duitse systeem zo duur zou zijn is een verhaal wat hier vooral door de gecentraliseerde energiebedrijven wordt verkondigt maar wat op meerdere fronten bewijsbaar niet waar is. Het Duitse EEG systeem is namelijk enorm simpel ingericht en beloond mensen die investeren in duurzame energie en mensen die zelf niet investeren betalen allemaal een beetje meer voor de energie. De koploper/pionier wordt beloond en de vervuiler betaald, een eerlijk principe lijkt mij. Dan wordt gezegd dat die meerkosten enorm zouden zijn maar ondertussen zijn de stroomprijzen voor consumenten in Duitsland lager dan die in Nederland terwijl Duitsland dus wel op alle gebieden van duurzame energie in de wereldtop zit. Nederland daarentegen staat inmiddels op de 24ste plek in Europa staat. Zelfs landen als Tsjechië en Hongarije staan ver boven ons. En als je naar Europa kijkt betalen we in Nederland bijna het meest als consumenten voor onze stroom… Misschien dat de grote energiebedrijven die dus deze negatieve verhalen over Duitsland hier in Nederland verspreiden misschien dit eens kunnen uitleggen?…

  1. houdt men er ook rekening mee dat het plaatsen van zonnepanelen ook een extra nadeel kan hebben,en wel het feit dat in duitsland b.v de brandweer niet komt blussen bij brand vanwege het gevaar van kortsluiting ,indien er panelen op het dak zijn geplaatst,als dit ook eensbij ons zou gebeuren hebben we er een probleem bij !
   het is bij de eigenaren bekent,zie er in nederland niemand over praten

 5. Verder is duurzame energie een veel breder iets dan alleen maar een: "Wat kost het?" vraag. Zonnepanelen en veel andere vormen van duurzame energie werken lokaal en vragen dus ook om lokale installateurs, onderhoudsmensen etc. Het zorgt dus lokaal voor werkgelegenheid. De winsten van de besparingen op de energiekosten blijven ook lokaal zitten. Dus gemeenschappen worden onafhankelijker van grote gecentraliseerde energiecentrales en krijgen lokaal meer geld te besteden.
  Hoe zit dat in Nederland? De winsten gaan nu naar een paar enorme energiecentrales die inmiddels bijna allemaal in buitenlandse handen zijn… Foetstie dus, het bloed uit je economie weg.

  Om aan te geven hoe goed een duurzame energiesector voor je werkgelegenheid kan zijn. Op dit moment is de duurzame energie sector in Duitsland veel groter dan bijvoorbeeld de auto-industrie daar. De laatste cijfers die ik ken zijn dat er meer dan 300.000 banen daar zijn in deze industrie door hun beleid. Die banen betekend weer belastinginkomsten voor de overheid en een beperking van uitkeringen. Verder exporteert Duitsland inmiddels veel duurzame technologie, ook mooie winsten voor het land dus omdat je een levende export industrie hebt opgebouwd.

 6. Er zijn daarnaast ook strategische voordelen. Nederland is op dit moment nog voor meer dan 95% volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen en kernenergie. Op dit moment hebben we zelf nog wat gas maar over 15 jaar is dat ook op en daarna zijn we dus volledig afhankelijk van landen die die grondstoffen wel bezitten. We zien nu al wat dat oplevert, Rusland die met het dichtdraaien van de gaskraan Europa letterlijk in de kou kan laten staan. We schudden vrolijk handjes met leiders van landen met dictatoriale regiems waar vrouwen niet eens mogen autorijden zonder toestemming en homoseksuelen worden gestenigd per wet. Maar goed, ze leveren ons olie dus vrolijk knikken en accepteren want we zijn al zo afhankelijk van ze. Ook denk ik dat de oorlog in Irak en Afganistan niet had plaatsgevonden als er in die regio bananen werden verbouwd. Die oorlogen hebben puur en alleen te maken met het feit dat die landen daar op de grootste fossiele energievoorraden op de wereld wonen en wij het in het Westen ons niet kunnen permitteren daarvan afgesneden te worden. Oorlogen voeren is ook duur zowel in geld als mensenlevens. Helaas zit deze prijs niet bij de stroom die je koopt maar wordt het je via een andere manier via je belastinggeld afgepakt.
  Zonne-energie is daarentegen overal, net als windenergie en warmte koude wisseling. Kortom je maakt je met duurzame energie geopolitiek veel onafhankelijker als een land. Duitsland stond er tien jaar geleden ongeveer even slecht voor als Nederland, inmiddels is Duitsland echter een stuk beter voorbereid op een fossiel-enerigie-arme toekomst. Als je als land vooruit kijkt is het beste wat je kunt doen vanuit strategisch oogpunt jezelf zo veel mogelijk onafhankelijk maken op energiegebied, in ieder geval als regio.

  En dan als laatste nog de gezondheids en milieuvoordelen. Stel we zouden 100% duurzame energie hebben in Nederland. Veel lokaal met smartgrids maar ook uitwisseling met andere Europese landen zodat we op alle momenten voldoende energie hebben en in de Europese regio grootendeels zelfvoorzienend zijn met de zogenaamde supergrids. We hebben in Nederland dan 0.0 uitstoot meer van energiecentrales en we hoeven ons geen zorgen te maken waar we kernafval kwijt moeten. Als we dan ook nog eens elektrisch gaan rijden dan zijn we helemaal klaar. Geen uitstoot meer, nooit meer achter stinkende brommers op het fietspad, in de file staan zonder benzinewalmen om je heen… Dat scheelt weer heel wat in de gezondheidszorg en milieuschade.

  1. "Duitsland echter een stuk beter voorbereid op een fossiel-enerigie-arme toekomst"
   Fossiel arm? Kerncentrales worden snel gesloten en deels vervangen door kolen- en gascentrales.
   Nu al komt de helft van de elektriciteit van kolen en bruinkool. Zeker bruinkool is lokaal, maar wel zeer ingrijpend voor het landschap.

   "Zonne-energie is daarentegen overal" maar vooral in zonnige streken zoals de Sahara.
   De materialen voor zonnepanelen komen van weinig plekken, zodat een strijd om grondstoffen dreigt!
   Die geopolitieke onafhankelijkheid valt tegen nog afgezien van biomassa!

 7. Kortom duurzame energie is veel breder dan alleen een kostenplaatje en in mijn ogen is het het pad waar we met zijn allen vroeger of later toch naartoe moeten omdat fossiele energie te duur gaat worden naarmate het schaarser en schaarser wordt. Zoals Hermann Scheer al zie. Fossiele energie wordt duurder naarmate je het meer gebruikt omdat het opraakt. Duurzame energie wordt goedkoper naarmate je het meer gebruikt omdat je de technologie om het te oogsten op kunt schalen. Gezien de overige voordelen kun je dan maar beter vroeg beginnen in mijn ogen.

  Nederland laat zich als politiek en als gehele bevolking al jaren piepelen door de grote fossiele energielobbies van de Shell`s, de Gasunie, en de grote energiebedrijven. Zij vullen hun zakken met ons geld terwijl we telkens meer en meer afhankelijk van ze worden en zij straks gewoon de prijzen omhoog kunnen gooien aan de pomp en op het net.

  Je begrijpt dat ik een groot voorstander ben van 100% duurzame energie in 2050 in Nederland 🙂 Omdat ik denk dat we daar allemaal, zowel individueel als de BV Nederland, een veel betere positie voor de toekomst mee opbouwen dan waar we nu staan en in welke richting we nu gaan.

  1. Goed verhaal kerel Douwe!
   Aan allen: http://www.nl2050.nl/index.html
   Als ieder zich hier mee gaat bezighouden zouden we op den duur veel minder hoeven te werken (9 tot 5 loondienst) De een wekt energie op de ander kweekt biologische groente/fruit/vlees/vis weer een bouwt huizen, bedrijven of infrastructuur etcetc. Dit kan dan allemaal op een minder krampachtige manier dan die waarop we nu werken: de meesten onder ons werken zich uit de naad om de megalomane "economie" gaande te houden zodat overheid en (=) banken en andere geldzuchtigen hun spelletjes kunnen blijven spelen..
   Groet, Sander.

  2. "Duurzame energie wordt goedkoper omdat je de technologie om het te oogsten op kunt schalen."
   Opschalen op zich maakt het niet goedkoper. Windmolens op land worden nauwelijks meer geplaatst.
   Nu vooral op zee, dus juist veel duurder! Hoe verder op zee hoe kostbaarder!

 8. Overdag energie uit de zon, zowel elektra en warmte.
  Bij donker weer en 's nachts waait het meestal, dan dus windenergie.
  Met de opgewekte Elektra kun je de accu's laden van je auto, motor, scooter, fiets en huishoud accu voor TV, Wasmachine etc.

 9. Ik hoorde vandaag een verhaal (op de radio) dat men bezig is met een futuristisch zonneproject in de ruimte! Ja, in de ruimte, waar er geen gebrek is aan ruimte om zonnepanelen te stallen, de energie te bundelen en te verzenden naar de aarde. Via één sataliet kan dat – zo wordt verteld – een stad als Parijs volledig van electriciteit voorzien.
  Bovendien werkt het 24 uur voor 100 %.
  Nadeel: voorlopig niet leverbaar,

 10. Ik zou wel eens meer willen weten over de terugverdientijd van de productie van zonnepanelen. In het artikel wordt genoemd dat het in 3 jaar is terugverdiend. Waar komt die informatie vandaan? Is er een gedegen onderzoek naar gedaan? Kan iemand mij daar naar verwijzen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *