“Ambtenaren mogen alleen nog elektrische auto’s rijden”

Vandaag werd in het radioprogramma BNR Peptalk gediscussieerd over de stelling “Ambtenaren mogen alleen nog elektrische auto’s rijden”. In Hengelo denkt de gemeente er bijvoorbeeld al over om elektrische auto’s aan te schaffen voor ambtenaren. Er zijn ook goede redenen om te kiezen voor elektrische auto’s, zeker voor groene pioniers.

Volgens Carlo Brantsen, hoofdredacteur Carros, is het voorlopig echter onmogelijk om alle ambtenaren elektrisch te laten rijden. Er zijn te weinig betaalbare modellen beschikbaar en de actieradius bedraagt in de praktijk slechts 70 km. Daarna moet de wagen weer aan het oplaadpunt. Waar er trouwens ook te weinig van zijn.

Luisteraars naar het programma hadden daarom interessante alternatieven: ambtenaren mogen voortaan alleen in A-label tweedehands auto’s rijden of in aardgasauto’s. Ook opperde iemand om niet langer alles met dezelfde auto te willen. Naar je werk ga je bijvoorbeeld in je elektrische auto. Op vakantie ga je met een hybride, die je daarvoor huurt.

Zelf mocht ik ook mijn mening geven. Ik vind dat de overheid schoon rijden in het algemeen moet stimuleren zonder voor een bepaalde technologie te kiezen. De succesvolste innovatie kan vervolgens van het bedrijfsleven komen via open competitie. Wel kan de overheid de verkoop van groene auto’s stimuleren door een nieuw label te introduceren dat kijkt naar het aantal gram CO2-uitstoot per kilometer (in plaats van een indeling per gewichtsklasse), en door een lange termijn beleid te voeren met betrekking tot de belastingvoordelen voor duurzame auto’s.

Je kunt de uitzending hier terug beluisteren. Het item speelt vanaf circa 13:05.

Advertisement

2 comments

 1. Alle draadloze electrische apparaten geven straling af die slecht zijn gebleken voor mens, dier en natuur.
  Denk aan Electro-magnetische straling en Electric Low Freqency-straling).
  https://www.hetkanwel.net/2010/03/25/zo-voorkom-je

  Omdat een auto grotendeels uit metaal bestaat werkt het als de ' Kooi van Faraday' wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een mobiele telefoon in een auto harder moet stralen en alleen door de ramen een uitweg vind.
  Lees bijv. hier meer over de ' Kooi van Faraday' : http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

  Om diezelfde rede is een gps-systeem aan boord van een auto, mobiel bellen in een auto of trein en draadloos internet in de trein of auto ook schadelijk…

  Bovendien is CO2 van alle andere schadelijke en giftige stoffen uit uitlaatgassen het minst schadelijk,
  Bomen zetten CO2 om in zuurstof… Dus meer Bomen planten en minder CO2 uitstoten.

  Terwijl de straling van zend en ontvangst-apparatuur (mobiele telefonie, draadloos internet, zendmasten e.d.) maakt bomen ziek… Wegrottende bomen gebruiken ook zuurstof. https://www.hetkanwel.net/2011/02/11/wetenschapper

  Er zou dus verder gezocht moeten worden naar een beter, schoner, veilig en gezonder alternatief. Voordat men massaal overstapt op electrische auto's. En we met een nog veel groter probleem zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *