Wetenschappelijk bewezen: we stoken ons dik

Vergeet de lijdensweg van het verplichte hardlopen, de sportschool of thuis je buikspieren mishandelen. Als je wil afvallen, zet je gewoon de thermostaat een paar graden lager. We stoken ons ’s winters namelijk niet alleen vele tientallen euro’s armer en een milieucrisis rijker, maar ook steeds dikker. Dat blijkt uit onderzoek van de University College London, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity Reviews. Daarin wordt een verband gelegd tussen het toenemende overgewicht in westerse landen en de intrede van de centrale verwarming en airconditioning.

Sinds iedereen het ’s winters thuis behaaglijk warm stookt, neemt ook de vetzucht zienderogen toe. Door de hoge kamertemperatuur hoeft ons lichaam geen enkele moeite te doen om ons warm te houden. Omgekeerd geldt ook: als het thuis iets kouder is, verbruikt ons lijf meer energie en vallen we af. Elke koude rilling betekent dan weer een paar verbande calorieën. Hoewel het ook al helpt als je de thermostaat slechts een klein beetje lager zet.

Zo bewijst de wetenschap iets wat we eigenlijk al lang wisten. Of waar we ten minste een donkerbruin vermoeden van hadden. Niettemin is het prettig dat het nu ook academisch vast staat dat onze cv en airco dikmakers zijn. Een betere motivatie voor milieuvriendelijk gedrag bestaat niet. Dus: vetrandje kwijtraken? Zet de verwarming lager en word slank.  

Mocht je niet hoeven of willen afvallen, dan zijn er ook financiële en milieutechnische argumenten om je huis ’s winters niet in een sauna te veranderen. De verwarming een graadje lager zetten, scheelt jaarlijks 7 procent op de verwarmingskosten. Dat is omgerekend een leuk bedrag, aangezien een gemiddeld huishoudenvoor 648 euro per jaar verstookt. Daar komt het milieu-argument bij: bijna de helft van de CO2-uitstoot van de Nederlandse huishoudens wordt veroorzaakt door de verwarming. Mocht je de verwarming echt niet lager willen zetten – wat wij ons best kunnen voorstellen – ga dan lekker sporten en verdiep je in energiezuinige verwarmingstips.

Advertisement

17 comments

 1. Dus we worden eigenlijk dik door de global warming? Hoe komt het dat de meeste aziaten niet dik zijn want daar is het warmer dan hier.
  De hoofdoorzaak dat we hier dik worden komt door alle kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen die tegenwoordig aan het eten zijn toegevoegd. Hier in westerse landen wordt steeds meer voorverpakt gekocht en om dat langer houdbaar te maken wordt er allemaal troep toegevoegd. Als je in Aziatische landen ga kijken zie je juist dat de mensen die een westerse levensstijl aanhouden ook steeds dikker worden.

  1. Correct en zeer juist opgemerkt, gast no.1 . Maar wij Nederlanders laten ons graag zand in de ogen strooien. E-nummers zijn ongevaarlijk wat de Europese Unie heeft dat bepaald. Kijk maar naar Aspartaam en E621. Lekker toch ? Gewoon megaslecht. Erg moeilijk om nog wat goeds bij AH, Digros, Vomar en C1000 te kopen. Als je tegen een willekeurig iemand wat daarover zegt krijg je steevast het antwoord: wat moet je dan eten ? We moeten weer gaan eten wat we aten (b.v. 2000 jaar geleden). In Afrika b.v. is het gelukkig nog niet zover met al die toevoegingen. ADHD, depressies, authisme zijn welvaarts aandoeningen.

   1. Hoera eindelijk een medestander! En wat denk je van de hormonen in vlees en (daardoor) in het grondwater? We vergiftigen onszelf , we krijgen de schuld in de schoenen geschoven, en de oorzaken worden niet aangepakt. Help!!!!!!!!!!!!!!1

   2. Het stuit mij zeer tegen de borst dat je autisme en ADHD 'welvaartsaandoeningen' durft te noemen. Verdiep je eens in 'het buitenland' , ja ook de derde wereldlanden, en dan niet alleen wat je populair op t.v. hoort. Dan zul je zien dat die vervelende aandoeningen OOK in die landen vóórkomen. En dáár zijn ze een nog grotere hel dan hier. Veel mensen met een aandoening / afwijking / handicap worden dáár nl. gezien als 'straf van god' en weggestopt. Letterlijk.

 2. Ik vind het zo wie zo al niet lekker als het te warm is in huis. Belachelijk als mensen in de winter in een T-shirtje rondlopen en hun thermosstaat op 23 hebben staan met alle ramen dicht! Veel te benauwd voor mij. Als kind had ik de bijnaam tante ventilator omdat ik altijd frisse lucht wilde hebben in m'n kamer! en een legging onder je spijkerbroek is ook heerlijk warm!

 3. Volgensmij zijn er niet eens zoveel E-nummers in ons eten en in groente en fruit helemaal niks. Wel in snoep en kunstsoep ed. En de meeste E-nummers zijn dingen als wortel en metalen, die niks kwaad kunnen. Word je daar dan echt dik van? Je wordt denk ik eerder dik door vet eten en suiker. Fastfood dus… en magnetronzooi.

 4. pardon ik stook niet is nu 7,5 graden bij mij in de kamer heb jas an leef op het bestandsminimum eer is meer in het leven dan vaste lasten ben het geld hard nodig voor de zorg zo als eigen risiko een dit jaar bij betalen bij de tandarts

 5. ik heb geen zin om mij arm te stoken heb aal haast geen geld over naar aftreek vaste lasten leef von 833 netto in de maand geld gaat naar zorg waar ik groote mooite met betalen heb von eigen risiko een nu tandarts bij betalen,hou mijn hart vast als iets stuk gaat koelkast of waschmaschine huis is von 1946 huurwoning tocht als een gaten kaas

 6. We zijn weer helemaal terug bij af lijkt het wel. 1920 of zo. Stoken is wel degelijk van belang. Vocht in huis is een langzame 'killer' . Dus zeker de mensen met een laag inkomen , of diegenen die uit andere belangen het huis minder verwarmen, krijgen uiteindelijk andere gezondheidsproblemen. Het vocht (adem, kookdamp,douche,was enz.) kruipt uiteindelijk in de muren. Schimmel en dergelijke is het gevolg. Ventileren is in de winter dus nummer 1. Daarnaast: stook in ieder geval elke ochtend een uurtje. En doe in de avonden de gordijnen op tijd dicht. Zet dan de kachel nog eens drie uur aan. Dat is voor je gezondheid een stuk beter. En dik word je daar echt niet van. Het omgekeerde lijkt mij eerder logisch: je lichaam slaat in de winter extra vet op om warm te blijven.

 7. Ik ben het niet eens dat de verwarming mij of iemand anders dik zou maken. Ik ben rolstoel patiente en men heeft in een rolstoel weinig of geen beweging. Je wordt dan zowiezo sneller dik. Toch ben ik niet dik.
  Ik weeg maar 60 kilo voor een lengte van 1 meter 75. Volgens de dokter mag ik dit wegen en ben ik pas met 70 kilo te dik. Ik snoep niet. Ik eet niet elke dag een koekje. Ik eet geen overdadige vette dingen.
  Maar eet gezond voedsel. Autisme is geen vorm van de welstand. Het kan aangeboren zijn maar kan ook ontstaan door bepaalde gebeurtenissen in het leventje van een kind.
  Dit heeft niets te maken met de voeding of maatschappij.
  Als we in de middeleeuwen zouden leven en daar zou een kind van een kasteelheer zien hoe zijn beide ouders zouden worden vermoord en het blijft alleen achter.. dan zou het zeker autistisch geworden zijn.
  En wat dacht je van de opvoeding van toen?
  Het kind werd vaak geslagen met een gesel. Een lederen riem met koordjes.
  Je zou al autistisch worden bij de gedachte hieraan! Bij wijze van spreken.
  Nee onze kinderen hebben het goed. Maar worden te vaak volgepropt met al het lekkers om ze zoet te houden. En dat begint al met het flesje appelsap in de wieg.
  Of dat extra schepje babyvoeding in de fles. En soms ook nog met extra suiker toegevoegd.
  Dik zijn en dik worden.. begint al in de wieg..
  En is niet de oorzaak van een lekker warm huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *