WNF: 95% duurzame energievoorziening in 2050

Bron: janie.hernandez55 (Flickr.com)
In 2050 zal de wereld bijna volledig op duurzame energie kunnen draaien, door gebruik van technologieën waarover we nu al beschikken, aldus James Leape, directeur van het Wereld Natuur Fonds en Manon Janssen, CEO van Ecofys. Het rapport, The Energy Rapport, dat het WNF samen met Ecofys presenteerde, laat zien dat een volledig duurzame energievoorziening voor de onze wereld haalbaar is.

Het rapport stelt dat de overstap naar duurzame energie niet alleen de beste keuze, maar ook onze enige optie is. Klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en toenemende afhankelijkheid van slechts een beperkt aantal energieleveranciers, vormen een bedreiging voor de huidige energietoevoer.

Volop natuurlijke energiebronnen
De energievoorziening zal volgens het rapport in 2050 voor 95% duurzaam kunnen zijn. Dit is haalbaar door te besparen op energie en door op efficiënte wijze gebruik te maken van de reeds beschikbare technologieën. Duurzame energie kan opgewekt worden uit zon, wind en aardwarmte. Slechts voor de resterende 5% zijn kernenergie en fossiele brandstoffen (olie, kolen, gas) nodig.

Duurzame energie blijft betaalbaar
Er zal wel een forse investering nodig zijn van 3500 miljard euro voor deze verandering. Maar uiteindelijk zal de overstap naar duurzame energie meer opleveren dan de eerste financiële injectie doet vermoeden. Het WNF verwacht dat we in 2050 elk jaar 3000 miljard euro goedkoper uit zijn dan met een niet-duurzame energieopwekking.

Het is volgens Manon Janssen verstandig om nu aan de overstap te beginnen: “We plukken later de vruchten als we nu ingrijpen. Het bedrijfsleven kan een grote bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.”

Bron: assets.panda.org, nieuwsbank.nl, bussinesgreen

Lees ook:
Voltanken met tequila
De heldin van de week is nu al bekend
Vegetariërs hebben betere sex (maar dat mogen Amerikanen niet zien)

Advertisement

3 comments

  1. Het kan voor mij niet snel genoeg.
    Men moet niet denken, maar doen. (Kreet die ook 'te' veel voorkomt in politieke partijen..)

    Leuk een democratie, maar te veel democratie leidt tot heel veel geblaat.

    Laten we niet zoals een schaap staan blaten in de wei, maar net als een haan kukelen en er voor gaan.

  2. Een slordig bericht, de besparing is bij WNF duidelijk omscheven "In 2050 hebben energiebesparende maatregelen geresulteerd in een energievraag die 15% lager is dan in 2005" Hier staat: "duurzame energie kan opgewekt worden uit zon, wind en aardwarmte", bij WNF lezen we "wind, zon, geothermie en waterkracht zijn de belangrijkste bronnen voor elektriciteit" en "biobrandstoffen en biomassa worden beperkt tot toepassingen als luchtvaart, scheepvaart, langeafstandsvervoer, industriële processen waarbij zeer hoge temperaturen benodigd zijn. Over biomassa/brandstof, bij WNF het belangste, lees je hier niets!!
    http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/klimaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *